Knepen som fixar det vackert somrigt (blåvitt) dukade bordet

/ Innehåller affiliatelänkar och köplänkar, alla produkter valda av mig /

Får många glada tillrop och frågor om mitt älskade blåvita porslin, som jag har härnere i Skåne. Kul! Fick en rolig fråga på Instagram, om jag ville bjuda på mina favoriter för det dukade somriga bordet? Så gärna. Det är ju liiite som att välja mellan sina barn detta, att plocka ut blåvita porslins-favoriter, men här kommer fem “knep” för somrigt blåvitt dukade bordet:

1. Håll dig inom en färgskala, det BLIR inte fel. Blåvitt bord? Prova att mixa klassikern Ostindia med “yngre kusinen” Floris. Har du ett klassiskt blåvitt porslin, ja vilket som helst – så är Floris en perfekt “kompis”. Slå till på något kompletterande, jag började med DESSA (från Cervera) djupare “pastatallrikar” som jag fortfarande älskar. Använder som uppläggningsfat för allt från köttbullar till tomatsallad, eller mindre grönsallad. Love them! Börja annars med Floris-kopparna (nu på 25% hos Cervera) eller addera de underbara stora Floris-tekopparna, lika fina att ha jordgubbar i som att dricka te ur. Såklart ljuvliga även i Ostindia original-mönster

Apropå favoriter, så måste jag nämna dessa söta mini-skålar. Använder dem sååå mycket! Till en liten röra, olivolja, flingsalt eller smör. Samt dessa 30 cl-skålar, perfekta till efterrätt till hela familjen, frukostgröt till barnen, röror, såsen, ja precis ALLT!

Just det, besticken här får jag många frågor om. Älskar dessa, fint med något “annat” som bryter av. Franska bistro-bestick med emalj, som jag köpt i omgångar på Tardera och loppisar. Är ständigt på jakt, är det någon därute som har kaffe-skedar i denna stil liggandes hemma? Snälla, maila mig, jag köper! Bryt annars av med ett fat i keramik, eller våga detta härliga från ARKET?

3. Linneservetter… Är urjobbigt att tvätta – ja. Men åh, så snyggt det blir, så helt klart VÄRT att göra sig till med ibland, tycker jag. Så glad för mina! Här finns ett kap från H&M Home. Ljusgrå eller beige är snygga till blåvitt. Och förstås, matchande linneduken till riktigt fyndpris. Om du inte, liksom jag, älskar mönstrade bomullsdukar som Chamois från Oscar & Clothilde (där spill inte syns lika mycket, hehe). Chamois finns också hos Ellos. Apropå fynd, så blev jag väldigt sugen på detta vackra vita kakfat i stengods från H&M Home.

4. Tabletter (som dessa fina flätade från H&M, eller dessa runda) eller rotting-underlägg. Har en uppsättning gamla “under-tallrikar” i rotting som jag tycker adderar så mycket (letade en halv sommar efter sådana på Tradera, Blocket, loppisar, överallt…) här hittade jag liknande. Eller satsa på undertallrikar i ek, också snyggt. Kontrasten med naturmaterial mot porslinet blir fin! Varför inte en bricka i rotting?

5. Mixa in (ännu) fler mönster på bordet. Våga! Floris och Ostindia? Sätt då blommorna i dröm-karaffen från Mon Amie. Eller mixa in denna skål. Att bara mixa två sorters porslin i en dukning kan bli svårt, blir liksom mer harmoni med ÄNNU fler mönster. Själv mixar jag också gärna in mina gamla Spode-favoriter, som finns hos Bagaren och Kocken. Finns ju också som tabletter här. Eller tabletter i Willow Bough-mönstret från Morris, från Cervera? En vacker bomullsduk som andas Frankrike, en Josef Frank-mönstrad bricka eller varför inte en bricka med ett klassiskt Morris-mönster?

En sak till jag får frågor om är våra dricksglas, det är DESSA från Oscar & Clothilde. Och du, den blå duken är en Chamois som jag också klickat hem från Oscar & Clothilde. Japp, det var nog det, för denna gången?!

KOMMENTERA GÄRNA!

21 reaktioner till “Knepen som fixar det vackert somrigt (blåvitt) dukade bordet

   1. Menar att utan reklam/samarbeten skulle du ju inte kunna tjäna pengar på ditt arbete med bloggen Ebba. Frågan är alltså till Eva som inte gillar reklam.

 1. Vilket drömmigt inlägg!:) Älskar att duka och pyssla fint så detta var verkligen inspirerande! Tack:)

 2. Superfint samarbete! Klädlänkar klickar jag sällan på men porslin älskar jag! Ser riktigt fint ut. Förknippar blått porslin med min farmor och det skänker ett gammaldags lugn för mig.

 3. Såg du att prinsessan Beatrice har gift sig? Det blev en liten privat ceremoni som inte annonserades på förhand.

 4. Hej! Så vackert dukat! Om in Bull kommenterar sitt
  svar, så är min spontana tolkning att han kommenterade Evas inslag och inte din vackra dukning! Ha en fin weekend

 5. Hej, har aldrig kommenterat tidigare. Gillar verkligen din blogg och tycker att du verkar så genuin, jordnära och äkta jämfört med många andra bloggare. Därför blir jag så besviken att du säger att du vill ned i vikt av hälsoskäl. Det är ju uppenbart att du bara vill ned i vikt för att dra en mindre storlek och få kläderna att sitta bättre. Och det är verkligen inget fel i det! Blir bara så less att det anses finare att gå ned i vikt av hälsoskäl än av utseendemässiga skäl och att de som gör det sistnämnda aldrig vågar stå för det. Trots att det är helt ok.

 6. Hur kan du vara så säker på att Ebbas mål med viktminskning enbart är på grund av utseendeskäl? Inte sällan meför ett par kilos uppgång att det är första steget för fortsatt viktuppgång! Därför kan det vara en god strategi att ” mota” viktuppgången genom Hälsosammare liv med motion etc. Generellt ökar många svenskars vikt till ohälsosamma nivåer! Därför är det fint att följa Ebbas resa i denna fråga! Samtidigt peppar hon följare att ägna sig åt ökad rörelse och trivsammare vardagstillvaro. Slutligen en eloge till Ebbas vackra dukning- gläder många!

 7. MEN vilket härligt inlägg! Älskar sånt här!!
  Blir också sjukt inspirerad, och tänker på min (kompletta) Grön Anna servis som jag har i skåpen hemma och hur jag kan använda den på nya sätt! Kanske blanda med mina vita assietter från Swedish Grace!? Vi får se!

 8. Inspirerande. Tack. Om du har tid och lust någon gång vore det fantastiskt med ett inlägg om glas också.

 9. Fint inlägg. Om man får lämna önskeinlägg så önskar jag gärna tema ”mönste” ex Morris tapet, tyg o sedan även i kläder (samarbete hm), rodebjer som körde med samarbete med Jobs. Kommer Rörstrandsmönster komma i något klädesplagg eller varför inte något av Josef Frank?… Spännande o roligt att se hur man samarbetar med gamla mönster o lyfter dem igen för en ny grupp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.