Ord och inga visor från kungen

Så kom det, beskedet som jag – och säkert många med mig – ändå någonstans gått och väntat på. Prinsessan Madeleine och prins Carl Philips barn får inte längre ta del av anslaget till kungahuset, de ÄR fortsatt en del av den “kungliga familjen” men INTE en del av det officiella kungahuset. De “tas inte i anspråk av officiella uppdrag som kommer an på statschefen” vilket alltså betyder att de inte kommer att jobba som kungligheter till vardags. Och i den mån de ändå gör det, inte få betalt för det.

De kommer att betraktas mer som privatpersoner, vilket innebär att de kan ta anställning eller – kanske mer troligt – starta eget företag. Tja, skriva barnböcker. Den friare rollen innebär också att de INTE kan förväntas få sin framtida försörjning tryggad. Just detta är faktiskt den stora omställningen, tänker jag. De har biljetten in – men sedan måste de förvalta den själva. Vilket kanske inte prinsessan Leonore går och funderar över just nu, men som ändå blir något de lär reflektera över framöver?

Så, får de fortfarande vara “prins” och “prinsessa”? Ja, de behåller titlarna men sedan blir det precis som med kungens syster, prinsessan Christina. Alltså, de förlorar sin “Kungliga höghet”-titel och när prinsessan Adrienne gifter sig och får barn, så går titeln inte vidare i arv. Utan hennes barn får ett vanligt efternamn. Men till skillnad från oss vanliga dödliga exempelvis antagligen en livslång räkmacka in på Nobelfesten och givetvis kommer de – i de mån de vill – synas på familjehögtider och firanden. De kan säkert också få en lämplig villa på Djurgården, om det skulle behövas.

Frågan om kungahusets avgränsning har ju legat på bordet hos politikerna sedan 2017 men skjutits framåt. Och gjorde alltså kungen det klassiska pr-knepet att förekomma (för man kan ju gissa att beslutet skulle ha blivit att avgränsa den). Väntat också med tanke på att det nyligen skett i Danmark, där kungahuset 2016 meddelade att prins Christian, kronprins Frederiks äldsta son, är det enda av drottning Margrethes barnbarn som förväntas få apanage. Jag är nästan lite förvånad över att det här inte kommit tidigare?

Såhär såg det ut idag, ord och inga visor alltså

Så, vad händer nu? För även detta främst omfattar barnen, så berör det självklart också Carl Philip och Madeleine och deras framtid. Jag tror absolut att vi kommer få se mer av Sofia och Carl Philip, vilket ju är jättekul för oss som gillar att följa kungligheterna. De kommer att få bygga sin egen plattform ännu mera och ges utrymme att göra det. Tänker exempelvis också på deras stiftelse, som ju blir något de en vacker dag lämnar över till sina barn…

För prinsessan Madeleine innebär detta också att kravet på att sätta barnen i svensk skola försvinner. I förlängningen tror jag verkligen att detta är positivt för monarkin. Att ha så många kungliga högheter som vi har idag är inte hållbart, kritiken skulle bli för stor. Så, helt klart ett klokt beslut tycker jag.

Hur tänker ni kring dagens stora kungliga nyhet? KOMMENTERA!

32 reaktioner till “Ord och inga visor från kungen

 1. Fördelen för dessa barn tänker jag är att de blir mer ”vanliga”. Inga vanliga Svenssons som de flesta av oss andra men ändå lite mer fria.
  Bra med lite förändring. Passar kungens ’för Sverige i tiden’-grej också.

 2. Precis som du skriver så är förväntat min första tanke. Kungahus och monarki över huvudtaget är något som är förlegat och något som inte hör hemma i vårt tidevarv.

 3. Ett beslut i/på tiden tycker jag.
  Driftiga människor klarar sig fint ändå.
  Dessutom har de bättre förspänt än många andra.
  👌🤴🏻👸

 4. Men vad händer om prinsessan Estelle och prins Oskar inte väljer att skaffa barn? För det är väl bara de som kan göra titlarna vidare?

 5. Både och…Känns lite som en början till slutet vilket jag tycker är tråkigt då jag ser kungahuset som en bärare av kultur och historia, håller i hop nationen på ett vis jag inte kan förklara samt är fina representanter för Sverige!

  Kan tänka mig att det är en lättnad för Madeleine då jag inte tror Chris är ett smack intresserad va att bo i Sverige och nu slipper de kravet på att barnen måste uppfostras här. Jag hoppas verkligen att prinsparet och Madeleine fortsätter att synas vid större sammanhang etc. Det är ju en av orsakerna till att man tittar på Nobelfesten tex. 🙂

  För mig personligen sticker det mer i ögonen att de kan segla in på en räkmacka i bostadsmarknaden och få bostäder på Djurgården när lusten faller på än att de får apanage!

 6. Tycker detta är helt i linje med vad som gjordes i kungens generation även om man där var ännu hårdare och kungens systrars barn inte blev prinsar och prinsessor så helt rätt (man kanske t.o.m. skulle gått länge och gjort som man gjorde i den generationen)

  1. Hur kommer det sig att det också blir ”friare” för CP, Sofia och Madeleine iom detta? Dem ingår väl fortfarande i kungahuset med titlarna högheter?

 7. Jag funderade på eventuella kommande prinsar och prinsessor, tex om Sofia och Carl-Philip får ett barn till, får det barnet då ett hertigdöme? Blir det ändå likadan “rumba” som då de andra barnen fötts, med kanonskott och avslöjande av namn osv? Och hur blir det dopet? Jag älskar ju sånt där 😁

 8. Det här låter ju bra! 😊
  Men OM någonting skulle hända kronprinsessan Viktoria och hennes familj, skulle vår monarki upphöra då? Eller hur blir tronföljden då?

 9. Tycker att det är klokt och bra beslut. Tror att stödet för monarkin hade riskerat att urholkas om det hade varit fortsatt väldigt många prinsar och prinsessor som behövde apanage. Men jag hoppas att vi fortfarande kommer att få se mycket av Carl Philip och Sofia och Madeleine på alla stora högtider!
  Ang tronföljd, så är ju både Carl Philip och Madeleine tronföljare, så OM något skulle hända Victoria och barnen går väl tronen vidare så? Och isåfall kanske deras barn får tillbaka prinstitlarna igen?

 10. Hej Ebba!
  Ja klokt.
  Hur tånker du kring monarki i den meningen att Victorias barn inte kan bestämma ( om det hade handlat om dina barn?)

 11. Att barnen mister sina kungl. titlar och inte längre tillhör det kungl. huset påverkar väl inte deras platser i tronföljden. Denna regleras ju i grundlagen. Kravet på svensk skolgång var ju ett sätt att bredda definitionen av att “uppfostras inom riket”. Detta borde väl fortfarande gälla då?

  Jag saknade civila titlar idag, t ex Pris Alexander, herr Bernadotte eller Prinsessan Leonore, frk O’Neill. Tänker vi några år framåt blir väl t ex Alexander parner en fru Bernadotte? Det bör väl bli deras efternamn?

 12. Hej bästa Ebbba! 🙂 Jag har en fråga jag hoppas du kan ge input på! VARFÖR gav man barnen kungliga titlar och gjorde dem till en del av kungahuset från första början? Det har trots allt inte gått så lång tid sedan Leonore (som ju var först ut) föddes 2014. Kan det varit så att man ville ”fördela framtida ansvar” något om Estelle inte skulle fått ett syskon..?

  Jag undrar också precis som någon annan här i flödet- på vilket sätt skulle detta påverka prins Carl Philip och prinsessan Madeleine?
  Kram!

  1. Det undrar jag också! Som sagt det var inte så längesedan prinsessan Leonore föddes. Jag har svårt att tro kungen (och hans medarbetare) inte tog ett väl genomtänkt beslut då i att låta Carl-Philips och Madeleines barn ingå i kungahuset. Förstår varför de ombeprövat det nu, men tänkte de från början?

  2. Jag tror att kungen så att säga ville ‘säkra tronföljden’. Han ville inte att familjen skulle återuppleva samma situation som rådde innan han ’tillträdde’ som kung, då tronföljden var skör. Prins Bertil fick ju vara stand in under en mycket lång tid och tvingades därmed offra mycket genom att vänta länge för att kunna gifta sig med sin Lillian. Men ett växande antal barnbarn, och den allmänna opinionen, kritik mot att ett växande kungahus skulle kosta skattebetalarna och det politiska läget gjorde att han ändrade sig.

 13. Måste ändå kännas konstigt för Madeleine och Carl Philip. Nu kommer deras barn inte dela deras liv på ett sätt som ju de själva levt, på gott och ont. Plus att det blir en oerhört stor skillnad mellan kusinerna. Kan tänka mig att Estelle och Oscar kommer vara rätt avundsjuka i tonåren.

  Men generellt ett bra beslut tror jag, bra för monarkin.

  Sen kommer ju dessa barn få en oerhört stor inofficiell makt i överklassens Sverige. Som kungliga men ändå friare att leva som de vill.

 14. Jag tycker också en sak inte är klar. Enligt typ alla medier så verkar Madeleine slippa kravet på att barnen ska uppfostras i svenska skolan osv. Men det hör väl till tronföljden och om de inte uppfyller det så åker de väl ut tronföljden?

  Verkar som många blandar ihop äpplen och päron här.

  Barnen står kvar i tronföljden och de har sina prinsesstitlar. De har bara blivit av med H.K.H vilket betyder att de inte längre ”arbetar” för kungahuset. Hoppas dock de skänker lite glans till sina landskap.

  Bra beslut tycker jag. Svårt att dela på alla arbetsuppgifter i framtiden och inte kunna jobba med det man vill när man står så långt ifrån arvsrätten.

  Blir spännande att se vad detta betyder för Nobelfesten? Kommer det nu bara vara Kungaparet och Kronprinsessparet. Riksmarsalken nämnde ju även att C.P, Sofia och Madeleine i framtiden inte kommer representera i samma utsträckning som innan… å andra sidan har detta redan skett till viss del då de inte längre sitter med på scenen i konserthuset.

 15. Fick inte Gabriel eller Alexander Stenhammars slott i dopgåva av kungen? En ganska fin dopgåva till tröst för uteblivet apanage! Men lite orättvist mot de andra barnbarnen? Och är det okej att kungen ger bort kungliga ägodelar utanför kungahuset? Borde det liksom inte vara så att kungen förvaltar sådant arv för att det ska förbli i det svenska kungahuset och gå vidare till nya generationer?

  1. Jo precis, kungen kan inte ge bort några slott eftersom han inte äger dem. Tror de flesta slott ägs av staten, men kungafamiljen har rätt att disponera dem, som exempelvis med Haga slott, Drottningholm och Stockholms slott.

   Kungen äger alltså inte heller Stenhammars slott utan han arrenderar det. Möjligen kan han ha gett prinsen rätten att arrendera slottet i dopgåva?

   1. Stenhammar ska enligt testamente förvaltas av manlig person i familjen Bernadotte. Företrädesvis av hertigen av Södermanland om sådan finns. Det har inte funnits någon hertig av Södermanland sedan prins Villhelm som sist hade Stenhammar. Därför har slottet ”ärvts” av kungen, Carl Philip och nu Alexander.

  2. Stenhammar ska enligt testamente förvaltas av manlig person i familjen Bernadotte. Företrädesvis av hertigen av Södermanland om sådan finns. Det har inte funnits någon hertig av Södermanland sedan prins Villhelm som sist hade Stenhammar. Därför har slottet ”ärvts” av kungen, Carl Philip och nu Alexander.

  3. Jag tycker det är helt rätt. Jag älskar monarkin och tror detta är ett steg i rätt riktning. Det var väl precis samma med kungens systrar? De har kvar sina prinsesstitlar men deras barn har inte de titlarna. Men som sagt CPs och Madeleines barn är väl fortfarande tronarvingar? Om Gud förbjude hela kronprinsessfamiljen skulle omkomma eller om varken Estelle eller Oskar kan/vill få barn?

 16. Kändes som du sa Ebba väntat, jag har dock en säkerstil fråga 🙂
  Har förälskat mig i kappan Prinsessan Sofia hade på bilden som prinsparet lade upp på sin instagram, vet du vart den är ifrån?

 17. För Sverige i tiden. Ett vettigt beslut som jag tror kommer stärka kungafamiljen.

 18. Ett tvunget och modernt beslut, som jag tror gör att de undviker mycket kritik i framtiden. Madeleine har fått sin beskärda del av att bli ifrågasatt om apanage och finansiering af livsstil och som någon tidigare skrev verkar Chris inte det minsta intresserad. Lite värre för Carl Philip och Sofia, som verkar mer involverade i sin vardag och i sin identiet.
  Allt är en fråga om timing, Victoria föddes heller inte till tronarving. Här tycker jag att det blir mindre personligt når det är så många barn och barnbarn. Ingen favoriseras och ingen utesluts ensam.
  “Räkmackan” i livet ska de nog får sin beskärda del av ändå, men kungahusets popularitet kommer också av “alla dem runt omkring”. Kungen i all ära, men det är ändå inte han som drar flest spaltmetrar.
  Ingen ska dock förväntas att arbeta gratis, om de representerar ska de få betalt. Om de representerar bra, kommer de att bidraga positivt till intresset för kungahuset, och man ska inte glömma, skandalerna bidrar också.

 19. Jag tänker att Kungen körde på så länge han kunde. Kungen drog ju faktiskt det hela ytterligare en generation längre än vad hans egen farfar gjorde. Kungens syskonbarn fick inga prins/prinsess-titlar. Han ville inte exkludera någon och därmed gav han prins/prinsesstitalar och hertigtitlar till alla barnbarnen. Jag tror att han som de flesta föräldrar inte ville behandla sina barn olika. Sen kom riksdagens utredning på bordet för två år sedan. Så det passar väl bra att förändringen sker nu när barnbarnen fortfarande är så pass små att de inte riktigt förstår det hela. (Det sa ju Madeleine själv i Mama). Han gjorde något som tidigare generationer inte gjort och ville vara en snäll morfar/farfar men insåg väl att han ville förekomma riksdagen. Vilket är helt rätt å sin sida.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.