Sagan om ett sirligt signaturhalsband

/ Reklam för egen verksamhet /

Som jag längtat efter att skriva den här meningen: Säg hej till signaturhalsbandet Ebba! Det perfekt diskreta smycket att bära varje dag, jämt, nu och en lång tid framöver. Äntligen kan jag visa det färdiga resultatet av ett otroligt roligt, kreativt, tidskrävande (!) och häftigt projekt som jag jobbat med… Ja, i ett års tid. Längre än så till och med?

Jag hade i och för sig inte bråttom. Drömmen var att ta fram ett äkta, exklusivt signaturhalsband som helt enkelt förhöjer vardagen – och sedan ville jag tillverka i begränsad upplaga, tillsammans med en kunnig partner, som har en passion för gediget hantverk, god design och finaste kvalitet. Dessutom till bästa möjliga pris och därför helt enkelt sälja det själv (HÄR!), i liten skala. Japp, det tog sig lilla tid, helt enkelt! Men nu är det äntligen här… Mitt eget drömhalsband med en hållbar kedja (justerbar mellan 42 cm och 45 cm) tillverkad i 10k guld med en briljantslipad diamant i 0.05 ct. En diamant som vilar perfekt i halsgropen (och syns även när du har en T-shirt, som jag har nedan) och glittrar vackert, hela dagen.

När det kommer till smycken är jag minimalistisk. Jag vill ha min uppsättning stilrena smycken som jag kan ha JÄMT. Inte hålla på att ta av och på. Ibland älskar jag förstås att variera, att lägga till ett maffigt armband eller en STOR ring, men för det mesta vill jag ha min “uppsättning”. Smycken jag har jämt, som mina diamantringar och ringen med blå safirer i ett band hela vägen runt. Just dessa har jag själv skapat tillsammans med gemmologen Amanda Weibull Laurell, som driver ett eget smyckesvarumärke (med handgjorda, exklusiva smycken) och har lång erfarenhet från internationella smyckesföretag, produktion och design.

Amanda har också blivit en kompis och idén till halsbandet föddes över en kaffe, när jag berättade om ett halsband jag fått av Johan för flera år sedan – och hur jag skulle vilja skapa ett eget, en vacker dag. Om hundra år typ. Jag sitter själv ofta och “snurrar” eller håller på med mina smycken, när jag sitter i ett möte, ett samtal eller vad det nu kan vara. Därför ville jag att “mina” smycken skulle bära på ett pyttelitet hjärta för att påminna mig om att följa mitt hjärta, i livets alla lägen. När jag känner på halsbandet. Inget stort, utan verkligen litet och diskret, så att du själv vet att det finns där. Alla andra behöver inte se det. “Men jag hjälper dig!”, sa Amanda – och vi satte igång den här extremt roliga processen, med skisser, moodboards och idéer som sedan övergick i prototyper. Pirrigt!

Och okej, kanske hade jag kunnat lansera det liiite tidigare om jag inte också velat ha en handgjord smyckesbox från Bookbinders till varje halsband – i en sandfärgad väv som just DEN boxen inte tillverkades i. Med präglat guldtryck. Sedan skulle det ju till ett sidenband i exakt rätt nyans och givetvis blev även en sådan detalj en process (några vändor blev det, puh). Haha, inte konstigt att jag haft en hel del sådana här projekt som jag aldrig lyckats genomföra fullt ut. Jag petar, petar och petar och kan, ehm, hålla på… länge. Väldigt länge.

Tack vare Amanda så blev det till slut ett fantastiskt – ja, vill till och med använda det något slitna ordet magiskt – resultat. Jag är extremt stolt över mitt signaturhalsband, som verkligen blev en sådan “klassiker” som jag drömde om.

Här ser ni den vackra handgjorda boxen, som kommer med varje halsband för att du ska kunna förvara det väl, när du inte använder det. Ja, boxen är förstås perfekt även för andra smycken. Halsbandet görs för övrigt med fördel rent varsamt, i varmt vatten med diskmedel, tandborste och kärlek.

Diamanterna är omsorgsfullt utvalda och certifierade av GIA, Gemological Institute of America, ett av världens främsta oberoende certifieringsorgan som säkerställer kvalitet och ställer höga krav på form, färg, slipning, proportioner, symmetri, mått och carat. Ett separat certifikat ingår dock inte med varje separat diamant.

Det var också viktigt för mig att göra ett smycke i 10K guld. Det vill säga, inte en plätering (när man gör ett överdrag av en ädel metall på en annan metall). Allt för att det ska kunnas användas flitigt.

KOMMENTERA GÄRNA! Frågor om halsbandet kan du gärna skriva här nedan, eller maila till [email protected] så återkommer min kollega Sofi med svar!

55 reaktioner till “Sagan om ett sirligt signaturhalsband

  1. Väldigt fint❤️
   Var och när kan vi köpa det fina halsbandet💕
   Pris?
   Väntar på svar 👍

   1. Tips… använd länk i inlägget….
    Eller menyn uppe till höger där det står smycken

 1. Vackert, blir absolut sugen! Helt min smak! Men: Måste fråga; “certifikat ingår inte med varje diamant”? Felskrivning?

 2. Jättefint! När och var kommer man kunna köpa det? Mvh Malin

 3. Har redan köpt ett och är så nöjd. Använder det varje dag🥰

 4. Fantastiskt fint halsband. Gillar det du skriver att man vill ha det alltid på sig. Vill gärna ha detta.

 5. Tycker att det är så fantastiskt fint och LOVAR som sagt att köpa det så fort (om) det kommer i vitt guld! <3

  1. Fin och diskret men ligger nog ganska mycket över i pris för vad jag skulle betala.

 6. Kan du inte visa den “blå” ringen du har. Har själv nyligen beställt en ring av Amanda – lagom till min 50-årsdag, present till mig själv….

 7. Väldigt vackert halsband, jag gillar det enkla och stilrena. Men jag undrar över en sak, du som är så noga med kvalitén – varför valde du 10 karat i kedjan? Tittar man på de olika halter som används läser man detta:

  ÖVERSIKT KARAT OCH ANDEL LEGERING
  * 24 karat = rent guld, för mjukt för att använda i smycken
  * 22 karat = 91,7% guld, relativt mjukt, används i viss utsträckning
  * 18 karat = 75,0% guld, fungerar utmärkt att tillverka smycken i
  * 14 karat = 58,3% guld, fungerar utmärkt att tillverka smycken i
  * 12 karat = 50.0% guld, acceptabelt att tillverka guld i
  * 10 karat = 41.7% guld, knappt acceptabel karat att tillverka guld i

  1. Hej Elwa, och tack för din fråga!

   Vi har valt att hålla det i guld, och inte i t.ex. förgyllt silver – just för att färgen inte ska slitas av eller blekna. Därför är det en lägre guldhalt istället förgyllt silver.

   Glada hälsningar från Sofi – kollega till Ebba 🙂

   1. Det var ju inte svar på frågan – som jag också undrar över. Varför är kedjan inte i det mer brukliga 18k eller åtminstone 14k? Förmodar att svaret är för att hålla nere kostnaden.

   2. Jag minns ett armband jag hade i 14 karat. Det höll inte färgen, och var inte roligt att använda till slut. Så jag har svårt att tänka mig att 10 karat ska hålla! Som så många skrivit i sina inlägg, är ju halsbandet väldigt dyrt. Jag antar att det är namnet Ebba som kostar!

 8. Verkligen ett jättefint, klassiskt halsband, går direkt upp på min önskelista😁👍

 9. Halsbandet blev verkligen riktigt fint, du kan vara nöjd! 🙂 Men varför är priset i euro?

   1. Ok kanske därför det inte visas i kronor för mig då. Bor i Finland.

 10. Tycker det ser billigt ut. Går att hitta mycket finare och med 18 k guld, större diamant för lägre pris.

   1. Det är väl ändå en rimlig kommentar? Det är extremt lite sten och väldigt lite guld för en stor peng.

 11. Jag undrar kring hållbarheten. Har ni koll på vart diamanten bryts och hur deras hållbarhetsarbete ser ut både vad gäller miljö och arbetsvillkor?

  1. Hej Veronika!

   Sofi här, kollega till Ebba. Jag hoppar in och svarar här! 🙂

   Diamanterna bryts i Australien och är garanterade via Kimberley Processen, en kontrollenhet som säkerställer att diamanterna är konfliktfria och där etiska förhållande prioriteras/står i fokus.

   Hoppas att du fick svar på din fråga!

   Glada hälsningar från Sofi

 12. Jag har på mig det varje dag, så lättburet och lyxigt! Gillar också att du lagt ner så mycket jobb på boxen det levererades i, det förhöjde verkligen känslan av att smycket är speciellt.

 13. Jättefint! Men varför bara två storlekar!? Jag behöver 38cm för att det ska vila sådär snyggt i halsgropen… 🙂

  1. Hej Anna, åh vad synd – jag har verkligen testat runt på många i min närhet och utgått från två storlekar som funkar på alla, men GIVETVIS inte på 100% av alla. Jag förstår dig, så trist! Kram från Ebba

 14. Såå fantastiskt fint! Och vilken vacker box! Du är verkligen en inspiration som genomför dina drömma, och gör det så bra dessutom! Kram

 15. “Det var också viktigt för mig att göra ett smycke i 10K guld”. Hur kommer det sig? Varför inte ex 18K? Vad är det för kvalité på diamanten?

  /E

 16. Hej jag undrar också om 10K. Sött halsband men ett högt pris för så lite ”guld” och liten diamant. Men det är designen man betalar för såklart.

 17. Snyggt! Kommer du möjligtvis att utöka med ett i silver framöver? Själv passar jag tyvärr inte gult guld och priset är tyvärr ordentligt mycket över vad jag kan lägga på ett halsband. Men verkligen jättefint!😊

 18. Wow! Ett riktigt drömhalsband! 😍 älskar det enkla och att du valt så fina material.

 19. Jag har fått lära mig att det ska vara minst 14 karat för att kallas guld, vilket känns rimligt och ärligt då ett smycke gjort i 10 karat inte ens innehåller 50 procent guld. Ingen seriös juvelerare eller guldsmed gör smycken i tio karat, Ebba!

  Du skriver att “diamanterna är omsorgsfullt utvalda och certifierade” men samtidigt att certifikat inte ingår med varje separat diamant. Vad menas med att de är certifierade? Är stenarna handplockade, vilket du får det att låta som? Om inte, vad betyder omsorgsfullt utvalda?

  Jag vill betona att det är rimligt att inget certifikat medföljer stenarna – det förekommer inte för så smått grus som 0.05 carat. Men dina formuleringar får det att låta lite bättre än det är…

  1. Varför så dyr förpackning? Lägg på ett högre karat guld istället. 10 karat är för billiga smycken man köper på marknader utomlands.

 20. Jag betalar hellre lite mer för ett halsband i 18k. Aldrig hört talas om 10k guld.

 21. Men herregud folk.. ingen tvingar er att köpa halsbandet, men sluta tjafsa när ni uppenbarligen har lite kunskap om guld.

  Karat har att göra med procenten guld, ja. Dock har det också med hållbarhet att göra. Högre karat är mjukare och håller därmed sämre. Lägre karat är blandat med andra metaller och inte fullt så mjukt, därmed håller det bättre. Vad som är viktigast är upp till var och en att avgöra, men 10karat är inte detsamma som billigt eller sämre.

  Bra idé att ha koll innan man tjafsar och beter sig illa.

  1. Fast det stämmer inte att lägre karat håller bättre. Ofta blir smycken i 10 karat fula efter ett tag, vilket smycken i till exempel 18 karat inte blir. Enligt Wikipedia används 9 karat endast till lågprissmycken, och 10 karat är ju inte så långt ifrån det så man får vara medveten här om att man köper låg kvalitet till väldigt dyrt pris. Finns liknande smycken med större diamant och 18 karat guld från seriösa juvelerare till ungefär samma pris.

 22. Reagerade mest på det höga priset i förhållande till låg karat och pytteliten sten. Det är väl en relevant fundering! Är det namnet och förpackningen man betalar för?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.