Låter du barnen bestämma?

Okej, NU behöver jag er hjälp. Eller, rättare sagt, jag är nyfiken! Jag skriver ju en hel del om barnkläder här i bloggen och vet att ni är ett gäng som är föräldrar som följer och läser…

Så nu undrar jag OM jag får stjäla två minuter av din tid, för att fråga några snabba saker om barn och kläder. Är du mamman (ja, pappor får givetvis svara men vi är ungefär 99,9% kvinnor som hänger här) som köper för stort, alltid, som jag? Får barnen bestämma själva vad de ska ta på sig, på morgonen? Vilken stil skulle du helst köra på ditt eller dina barn, om bara du fick bestämma jämt?

Tack snälla på förhand! Du är självklart anonym. Ska bli så kul att se vad ni tycker och tänker. Självklart presenterar jag svaren här i bloggen sen, så kör vi en “debrief” kring detta. Nu ska jag ge mig iväg på manikyr inför morgondagens plåtning, som kräver en speciell färg på naglarna…

KOMMENTERA GÄRNA!

120 reaktioner till “Låter du barnen bestämma?

 1. Enbart ull. Alla tre lagren. Om han säger att han vill ha en T-shirt med ”coolt tryck” ovanpå ullen så får han det, i övrigt bestämmer jag. 4,5 år.

   1. Hej! Våra barn är 3, 6 och 8 år. De får bestämma själva och alla tre är intresserade av kläder. Vi styr på så sätt att det som finns i deras garderob tycker både barnen och vi vuxna om. Ibland får man justera så att de inte ska frysa.

   2. Har en 2,5 åring. Hon ska gärna bestämma själv just nu så det brukar bli lite både och. Jag el mannen tar fram kläder men det ska helst vara klänning.
    Köper väldigt lite kläder, ärver mycket. Men köper vi så är det oftast lite för stort.

   3. Hur ska du ersätta alla dessa enfaldiga bidragsgivare till nya “boken” Ja: “Säker stil för Ernst”.
    Frågan är VEM som är mest naiv Du själv eller dina följare. Hämta radergummit!

 2. Nio och 13 år. De bestämmer helt själva och har klätt sig själva sedan de var små. Det jag lägger mig i är: om de vill ha för utmanande kläder på skolan, att man klär sig lite finare då man ska bort på middag eller så samt att klä sig efter väder.

 3. Jag har kanske för stora barn (12 o 16) för att få svara 🙂

  De bestämmer i princip själva en får man tjata på att byta kläder efter ett par dagar, en får man tjata på att det går att använda kläder en dag till i stället för att lämna dem på golvet och slita åt sig nya.

  Stil väljer de också själv . En kör skate-stil och en har på sig chinos, tröja och gubbkeps.

  1. Hej MY! Så sant, jag fokuserade nog ungefär 0 – 10 år eftersom mina tre är där… Men blir så GLAD om du också svarar och kryssar i det som passar dig bäst! Låter som utmärkt stil på dina hjärtan! Kram från Ebba

  2. Tre tjejer mellan 3 & 7. Jag bestämmer när vi ska bort o träffa folk, till skolan osv., men är vi bara hemmakring så får de välja och komponera fritt. Försöker köpa o välja kläder som jag vet att de kommer att gilla men som håller min barnklädstil:)

 4. Hej! Hjälper gärna till då mkt tid o tankemöda går åt till till detta. Jag köper lite för stort o funktion o kvalitet går alltid före mode/trend o söthetsgrad ( om det inte gäller kalaskläder). Förskolan är en stor del av deras liv o det måste funka där. De går inte till förskola i cool jeansjacka utan vindfleece o skalkläder. Dessvärre.. Jag lägger fram kläder varje kväll o barnen får på byta topp/tröja om de är missnöjda. De får inte välja fritt vid shopping t ex för jag vill inte ha seriefigurer /tryck etc. Och egentligen inte rosa i överflöd heller men där har jag fått ge mig.. När jag väljer fritt är jag svag för Liberty-prints, franska barnkläder o inte för ”coolt o tonårigt” för tidigt. Usch, låter hemskt trist men så ser sanningen ut.

 5. Hej,
  Har en på fem och en på åtta år.
  Så länge de är rena, hela (så när som) och klär sig efter väder när de går hemifrån är jag nöjd. Försöker styra inköp så gott det går så det ska passa ihop, främst med argumentet att jag betalar. Än så länge får jag ändå köpa ganska så mycket själv då de inte inte alltid vill följa med och handla. Men de har såklart åsikter om vad jag får handla. 🙂 Och gillar de det inte kommer de bara vägra att ha på sig. Så ett ständigt givande och tagande.
  Jag vill att de ska kunna få utrycka sig själva i vad de har på sig, det framhäver deras personligheter. Främst eftersom jag själv tycker det är så roligt. 🙂

 6. Barnen får bestämma kläder själva(4,6 och 8år). För mig/oss är det viktigt att de känner att de självs tycker att de är fina-att det inte spelar nån roll vad jag eller andra tycker..ser såklart till att kläderna passar vädret bara..de skulle ha mycket färg, Manchester och deras outfits skulle matcha(vilket de ju inte alltid gör när det är självvalt😅)köper oftast för stort, dock är det särskilt ett av mina barn som inte tar på kläder som han själv tycker är för stora så ibland blir det problematiskt på det viset..köper en del beg kläder till barnen och då kan jag kosta på att inte köpa lika mycket för stort som när jag köper nytt😅😊

 7. Det är jag, mamman, som köper 90% av alla kläder. Min son har sedan tidig ålder haft en väldigt bestämd åsikt om vad han vill ha på sig. Han är 9 år nu och har sedan ca 5 års ålder bestämt kläder själv. Dock är han färgblind så lite har jag kanske lagt mig i någon gång. Han har vissa krav på kläder och material. Måste vara mjukt i midjan, inga konstiga sömmar som kan klia och skava. Han har alltid luvtröja med dragkedja fram och dragkedja på fickorna. Vi har tre som vi varierar mellan. På vintern samma princip med dragkedja men utan luva på grund av knöligt under jacka. Det är lite kul att han alltid varit så väldigt bestämd gällande hans krav på kläder.

 8. Svarat! Har barn på 8 och 6 år, som själva brukar få lägga fram kläder till skolan kvällen innan. Inköp görs mest av mig utifrån behov/vad de gillar, så på deg viset styr jag. Tror kläder/utseende blir “en större grej” om det ska vara perfekt matchat utifrån mina vuxenögon. Kläder efter väder och aktivitet kör vi på, jag kan ha försiktiga invändningar om det är heltokig ur någon aspekt men biter mig i tungan för det mesta vad gäller kombinationer.

 9. Ibland väljer barnen – de är snart 6 och snart 4år. Ibland väljer jag och min man. Om vi ska iväg och jag vet att vi kommer ta en massa foton så brukar jag vara mån om att välja istället för att låta barnen får göra det. Dock brukar de rata mina val så jag försöker att erbjuda dem två alternativ så att de ska få känna sig delaktiga. Helst skulle jag ha dem klädda i Barnen i Bullerbyn/Emil/Madicken-kläder men det brukar inte gå hem 🙂

 10. Mina barn är 4 o 6. De bestämmer i stort sett själva vad de ska ta på sig. Jag tycker det finns fina barnkläder i olika stilar, så om jag hade fått bestämma hade de haft olika stilar varje dag. Jag brukar försöka köpa kläder med lite växtmån, iaf ytterkläder.

  1. Hej,

   Jo, köper alltid för stort – eller ja kläder att växa i som jag kallar det 😀 hellre kläder som till en början är lite (eller nja mycket stora ibland) och som mina döttrar kan ha under en längre period. En klänning kan absolut bli en tröja/tunika i slutet av sin användning om den fortfarande passar på bredden.
   Det stora barnet (2 1/2 år) får bestämma om hon vill, just nu är det mer intressant att klä på sig själv. Jag brukar säga till mig själv att välja mina strider om min äldsta vill ha på sig nåt annat än det jag tänkt. Huvudsaken är ju faktiskt att hon är hel, ren och inte fryser eller är för varm. Det där gällande ren brukar ju vara lite tidsbegränsat, ju längre dagen går desto mindre av den varan….minstingen får än så länge finna sig i att jag bestämmer kläder, men är man fem månader så är kläder utan kräk och dregel en bedrift….
   Har nog ingen riktig stil på min tjejer, men är väldigt svag för färgglada kläder och vi har både köpt och ärvt väldigt mycket Villervalla kläder – som är både färgglada och i en kanonkvalite.

 11. Hej Ebba! Ja och nej,min 3-åriga dotter(snart 4 år) har nu när det har blivit kallt ute på morgonen bestämt sig for att hon ska ha på sig sommarkläder på höst/vinter eller året om i bland. Idag fick jag faktisk bestämma eftersom vi hadde bråttom ,det blev ullunderställ,fleece och skal,älskar lagerprincipen nu när det är 4 grader. I normala fall får hon bestämma själv,så länge hon är klädd for alla väder. 🙂

 12. Mina barn är vuxna nu (25 och 29 år), men de fick alltid bestämma själva, så länge som det inte var olämpligt med tanke på vädret. Under en period, som fyraåring, gick sonen klädd som idolen Darkwing Duck till dagis varje dag. Jag tror på att låta barnen få leva ut sin kreativa sida, även om det egna stiljaget gråter. Fast det innebar inte att jag försökte influera dem. Ibland lyckades vi till och med enas. 🙂

 13. Jag är nog lite ” kräsen ” med vad min dotter har på sig ( 3 år ) så i 99% av fallen är det jag som bestämmer vad hon får ha på sig, ytterst få tillfällen hon får bestämma.
  Men när pappa tar på henne kan det bli lite vad som helst hehe.
  Kram Linda

 14. Vi försöker enas tillsammans, mellanpojken (snart 6)bryr sig sällan men är just nu inne i en kamouflage period. Jag skulle aldrig i mitt liv satt på honom kamouflage om han inte själv önskat det. Stora tjejen (9) vill klä sig som en tonåring med magtröjor osv. Med henne är dealen att hon väljer själv, förutom när vi ska bort, då bestämmer jag. Bebisen på 2 månader klär jag helt efter mina önskemål ännu så länge😄
  Jag köper aldrig för stort, så tråkigt när kläderna bara hänger på dem.

 15. Våra barn, 6 och 11, får i stort bestämma själva. Vi styr funktion i ex. ytterkläder eller att man inte kan ha shorts i kyla. Ena barnet är noga med alla kläder och skulle aldrig drömma om att gå ut i mysbyxor, det andra barnet lever i mysbyxor. Jag orkar helt enkelt inte ta just klädfighten. Om vi ska på fest kommer ena barnet i kavaj och slips (6 åringen) och elvaåringen i jeans och snygg/fräsch t-shirt. Jag hade gärna sett mer chinos och stickade tröjor på barnen om jag fick välja 😊

 16. Jag har tre barn: 4 år, 3 år och 0 år. Jag och min man köper båda kläder. Köper i rätt storlek som passar idag, även overaller och ytterplagg som jag vet rekommenderas att man köper stort – har aldrig fattat grejen med att kunna ta ett rejält grepp i grenen på overallen? Vem vill hasa runt i så megastor overall?

  Vi vuxna bestämmer vad barnen ska ha på sig på dagarna, oftast flyger våra val men ibland vill ha annan tröja eller byxor, då får de det.

  Jag gillar färgglatt, typ gamla PoP stilen. Gärna skjortor, om jag får bestämma (har pojkar)

 17. Hej! Har en pojke på tre år och en flicka som fyller sex år. De får oftast välja vad de vill ha närmast kroppen, dvs det de har på sig inomhus på förskola/skola. Yttre lager, ull, val av ytterplagg bestämmer vi utifrån väder, ibland trots protester… Lillkillen vill alltid ha svarta tajts och kortärmad t-shirt, och det får han, hans uniform liksom (+tjocktröja som åker av inomhus). När de var mindre och inte hade så mycket åsikter köpte jag helst mer diskreta mönster och färger, undvek tryck med seriefigurer helt. Men i vissa åldrar blir det så populärt på förskolan med seriefigurer och enhörningar och sånt så där har jag gett vika. Tänker att de måste få vara barn och ha sånt som barn tycker är roligt. Med dottern har jag börjat prata försiktigt om vad som matchar och passar ihop eftersom hon ett tag gärna satte på sig sju nyanser av rosa, smutsrosa med neon osv… (Har för övrigt inget emot att hon har en rosa period, tycker inte att jämställdhetskamp sitter i färger, så länge man är tillåtande åt alla håll.) Kände mig lite som en ängslig glädjedödare först, men hon verkar ändå vilja lyssna på mina färgtips och blir nöjd när vi kommer fram till nåt bra. Men om hon ändå vill ha nån tokig kombination så får hon, vill ändå att kläder ska vara roligt och inte så allvarligt. Till sist, jag köper gärna kläder med lite växmån, men undviker alldeles för stort. Ska jag välja så får det hellre sitta bra just nu, än en hel storlek upp. Detta pga att min mamma alltid köpte för stora kläder till mig, som var kort, smal och växte långsamt. Tyckte det var jättejobbigt att alltid gå runt i för stora kläder som inte satt bra. Så att det ska sitta bra och vara bekvämt är viktigt för mig! 😊

 18. Har tvillingpojkar (tvåäggs) på 3,5 år som vi klär likadant och vi bestämmer vad dom ska ha på sig till förskolan och om vi ska iväg. Köper det mesta i navy, ljusblått,,vitt och grått så även om dom väljer blir det inte så tokigt. Här hemma är dom utklädda till poliser, brandmän, katter mm och då får dom klä sig precis som dom vill.

 19. Mina barn har sedan ungefär 1,5 års ålder alla tre tydligt visat vad de vill ha och inte och då har jag låtit dem styra. De har fått följa med till affärer och själva leta vad de vill ha. Kläder jag köpt för att jag tycker de skulle vara fina blir oftast liggande. Det gör att jag idag har tre barn med totalt olika stil. En son som helst vill ha jeans och t-shirt och inte sticka ut. En son som alltid vill ha färg och vet precis hur han vill styla med assessorer, tajta jeans och långa tröjor etc. Och då det tråkiga att barn inte får vara olika kroppar bara utan måste delas i kön. Han är supersmal och för att få byxor så tajt som han vill behöver vi leta superskinny jeans/tajts på tjejavdelningarna, killarnas superskinny jeans sitter pösigt på honom.
  Till kalas etc. försöker jag styra till något annat än det vardagliga, men fortfarande inom varje barns stil. Yngsta barnet är bara fyra och ärver det mesta av sina kläder av äldre kusiner. Och jag blir alltid förbluffad över de hon komponerar ihop, men så kul att se henne utveckla en egen stil och botanisera runt och fynda i kassarna som kommer hem.
  Jag tänker att om barnen får uttrycka sig själva genom sina kläder blir det också lättare för dem att vara egna personer och stå för vilka de är. Detsamma gäller deras val av frisyrer, de har haft allt från långt och tofs till kort. Det är deras hår, de bestämmer. Jag hade aldrig velat att någon kom och sa till mig hur jag ska klä mig eller ha min frisyr, vill få bestämma det själv och samma tänker jag gäller för mina barn. De är inte mina skyltdockor utan egna små personer!

  (Men ja, ibland har jag sörjt för ett ögonblick när jag ser ett snyggt plagg som jag vet att de aldrig skulle välja 😉

 20. Köper 99% begagnat och då oftast nästa storlek.
  Min äldsta (snart fem) har varit ganska bestämd med vad han vill ta på sig och inte ända sen han var två-tre år. Jag hade haft bra mycket mer färgglada kläder om jag fick bestämma. Och mer ljusa kläder på både stor och liten om det inte vore så himla opraktiskt…

 21. En liten kommentar till undersökningen; min dotter frå välja helt fritt till förskolan (dock ser jag ju till att det blir både T-shirt & långärmad eller strumpbyxor när det är kallt) men ska vi klä oss fint så får hon tre alternativ. Typ vill du ha kjol, klänning eller byxor & sen får hon tre alternativ av det hon valde. Funkar kanonbra & hon älskar stunden när det är dags att välja. Numera har hon gärna åsikter om vad vi som föräldrar ska ha på oss också. Det är kul.

 22. Min 15-månaders son har inte börjat välja kläder än som tur är 🙂 Köper alltid också lite för stora kläder för att hoppas att de ska räcka längre, även om de oftast nu går sönder ganska snabbt…Försöker också tänka färger och mönster som tål lite fläckar. Fick jag välja blir det franskt, Petit Bateau eller Jacadi, men tycker PoP har riktigt fina och hållbara kläder!

 23. Jag har tre barn 7 år 5 å och 2 år. Jag plockar alltid fram kläder till dem, men det händer att 7 åringen som enda tjejen byter ut något plagg, men det är ganska sällan. Hon har däremot börjat ha allt mer åsikter om vad hon gillar så det får styra lite mer när jag köper kläder. Killarna brukar inte ha några åsikter om kläderna som läggs fram. Försöker ha ganska klassisk stil på alla tre. Är så glad att min 5 åring gillar att ha skjortor. Ibland när han ska till förskolan frågar han om han får ha kavaj. Så gulligt <3 De brukar ha ganska klassiska kläder men med en lite cool tvist.

 24. 15-åringen bestämmer själv ;). När han var liten bestämde jag, fast han har också haft tydlig talan om vad han gillat så man fick köpa efter det :).
  Det jag dock saknar idag är PoP-kläder för tonåringar. De är så hållbara kläder, som funkar. Tänker bara jackor och liknade. Sonen fick vuxen klassiska randiga för två år sedan i julklapp, men nu när han är 192 är det urvuxet ;). Kanske funkar i L i och för sig, lär kolla upp storlekarna 🙂

 25. Nu har mina barn blivit vuxna (20,21 år) men jag lät alltid mina barn välja kläder själva (välja strider) var det helt fel skickade jag alltid med byte. Däremot om det var något speciellt tillfälle bestämde jag

 26. Vilken spännande fråga!
  Äldsta sonen är 10 år, till honom lägger jag fram kläder varje dag och han tar på sig det. Han kan väl egentligen ansvara för det själv, men det är så mycket annat som ska hinnas med på morgonen….

  Min dotter är 8 år och vi brukar välja tillsammans. Jag föreslår och oftast blir det bra men ibland frågar hon om hon kan ha den eller den istället.

  Lillebror är 4 år och han är väldigt bestämd och har sina favorittröjor och favoritkalsonger…. Men oftast har jag lagt fram där också och det brukar duga.

  Men jag har haft ett knep hela tiden med barnen för att förenkla framförallt för mig själv. Jag har verkligen försökt undvika Spider-Man dräkter och Frostklänningar, konstiga tryck och ja… det är ju de som skapar diskussion på morgonen! Men hos oss finns det bara ”bra” kläder att välja på och då spelar det ingen roll om det är jag, min man eller barnen som väljer!

  Och just det, stil! Älskar randigt och marinblått! Gärna krage på pojkarna också. I skolan har de såklart ”vanliga kläder” men när vi ska på fest eller vid högtider så tycker jag om fina klänningar, skjortor och manchesterbyxor. Och det är ju så mysigt att syskonmatcha! Vi brukar matcha hela familjen med mörkblått, vitt och ljusblått. 🙂 Det händer att jag färgmatchar hela semesterpackningen, men det vet inte min man om, hihi!

 27. Jag köper oftast lite för stort, annars växer de ju ur det på en gång. Min son får själv bestämma, men bryr sig oftast inte, han är van vid att jag lägger fram det han ska ha på sig, tröja och jeans oftast, så han vill ha det så. Han är 10 nu. 🙂 Stilen han har tycker jag är bra, långärmad T-shirt och jeans. Han gillar luvtröjor med och jag också. Jag gillar inte randigt, rutigt eller för mycket konstiga tryck utan gillar enkla mönster, helst blått, svart eller grönt. Köper mest på Ellos, Kappahl eller Lindex.

 28. Jag brukar fråga barnen (två pojkar, 4 och 7), vill ni själva välja kläder eller ska jag plocka fram? Oftast är de ok med att jag väljer. Jag tycker det är lite kluvet att vara “stilpolis” till sina barn. Nej, JAG tycker inte det är så snyggt med “fula tryck” ála Lego Ninjago t ex men mina barn gör det! Får de önska i så ville de gärna ha den typen av kläder och känner sig SÅ fina i det. (Jag köper sällan den typen av kläder, men de önskar sig gärna i födelsedagspresent/juklapp och jag skulle aldrig DRÖMMA om att inte låta dem få klä sig i det) Och det får väl vara okej tänker jag. Jag tycker själv att det är jätteroligt med kläder och vill gärna att barnen också ska få tycka och tänka kring vad de har på sig. De har t ex båda haft perioder när de ÄLSKAT klänning, och vem är jag att säga till mina älskade pojkar att de inte kan rocka Frost-klänning med paljetter? Ytterkläder bestämmer jag dock, de har för dålig koll på väder-appar än så länge. 😉

 29. Jag har en 6.5 årig flicka och 3 årig pojke. Till båda tycker JAG om färgstarka kläder med mycket mönster eller en enhetlig skarp färg. Allt från basfärgerna till mer mot neonhållet. Jag tycker även om fototyger. Kläder med tryck som jag vet att de tycker om; fordon till pojken och regnbågar och enhörningar till flickan, båda tycker om djur. Har köpt enligt mina preferenser sedan de båda varit bebisar. Och idag väljer de båda två likadant som mig om de får välja kläder själva i affären. Jag köper alltid en storlek större och ofta svenskt främst H&M och Lindex.

  Det skall vara praktiskt och lätt att leka i, inga jeans eller andra styva tyger. Då vi bor i England har de skoluniform och även uniformerna vill de ha i jersey och mjuka tyger alltså inga stärkta skjortor, styva ylleklänningar eller byxor med pressveck. Dottern har sedan ett år valt kläder själv på helgerna men låter mig stå för själva shoppingen. Än så länge. Ibland vill hon följa med och välja själv i affären. Fram tills nu har jag kunnat övertala henne att bära framförallt ytterkläder och skor som lillebror kan ärva, men i och med skoluniformen vill hon ha de få saker som de tillåter utanför uniformskoden (gummistövlar, ytterkläder, mössa och vantar) i rosa, lila, regnbåge osv. Pojken låter sig villigt kläs på men ser han någon tröja med fordons eller djur tryck så vill han ha den. Så ja, jag tycker väl att jag låter dem välja när intresse visar sig. Jag har självklart låtit dem vägra ta av sig pyjamasen, ha på sig Elsa klänningen till mataffären osv. Men de har också snabbt fått lära sig att i skolan gäller uniform och där följer alla den koden och de gör det utan att knorra eller vägra faktiskt.

 30. Jag och min man köper ungefär 50/50 av barnens kläder. Vi har gjort ett gemensamt moodboard för att få någon slags styrning, men det är utifrån vår smak 🙂 Ganska mycket basfärger; mörkblått, svart och grått. Mönster är härligt och främst på topparna. (Ett tag hade vi bara mönster och inget gick ihop) Sen gillar vi accentfärger som mild rosa på dottern och senapsgul på dotter och son. Dottern som är 2,5 drygt börjar nu få en egen vilja kring kläderna och gillar hjärtan och monster på. Har hittat en del randiga tröjor med någon diskret figur som funkar fint för bådas smak 😉 Köper ofta lite större storlekar än vad de har och tycker främst att det ska vara lekvänligt för dem. Största utmaningen är att få en bra överblick tycker jag och att få saker att passa ihop. Oftast blir det väldigt roliga kombinationer, men jag tycker det känns befriande och inspirerande. Ibland blir det att jag nästan ser likadan ut när jag går utanför dörren. Som att tankekraften bara räcker till en outfit och så blir resten lika 😀 Tänker att när deras vilja och åsikter blir starkare får de följa med till affären och välja tillsammans med oss. Det är ju ett sätt att uttrycka sin person och det vill jag att de ska få experimentera med.

 31. Mina tjejer är 10 och 6 och de bestämmer i stort sett själva, men jag styr med att idag får det bli kortärmat-/ångärmat, byxor/shorts/kjol med hänsyn till väder och samma för ytterkläder.

  Det blir inte alltid jättefint i mina ögon, men är de nöjda så blir allt så mycket lättare för alla, och sä länge de är klädda avpassade efter väder så får jag vara nöjd.

  Har också fått sluta köpa kläder när de inte är med, för de har allt starkare åsikter om vad de vill (och framförallt INTE vill) ha på sig. 🙂

 32. Dotter på fem år som sedan hon var knappt tre varit väldigt tydlig med att hon vill påverka vad hon har på sig – både hur det känns och ser ut. Å varför skulle jag inte respektera det? Även om min och hennes smak inte alltid går hand i hand så är hon ju inte min accessoar som ska se fin ut utifrån mina/andras normer/smak. När vi shoppar så försöker jag hitta sånt som vi båda tycker om (eller hon gillar och jag tycker är acceptabelt). Väljer bort tryck/tonårsmode och likn. som jag tycker är direkt opassande.. Har ärvt mkt kläder från min systers barn – en del är sånt jag själv hade kunnat köpa, annat älskar jag inte men om dottern trivs i det så använder vi ändå (framförallt av miljöskäl). Vi har vissa principer som vi håller fast vid – kläder ska va rena/ hela, man ska klä sig så man inte fryser och när man ska på middag/gå på stan/kalas osv så är det trevligt om man klär upp sig lite.

 33. Har en son som snart är 7 år. Jag har ett ganska stort klädintresse och har i princip varit den som handlat sonens kläder. Gillar klassisk stil utan tryck etc. Än så länge tar vi fram kläder till honom på morgonen och han säger som oftast ok. Ytterst sällan kanske han vill byta tröja eller så. Han har heller inte önskat andra kläder med seriefigurer etc. Ibland är han med och handlar och då har han en tydlig linje över vad han vill ha men kompromissar gärna (?) med mig 😉

 34. Jag har en flicka som är 4,5 och en pojke på snart 2 år. Flickan har valt själv sen någon gång vid 2,5-3 års ålder. Till en början har jag med fasa ( 😉 ) fått dras med hennes omatchande plagg medan hon idag (vet faktiskt inte hur hon börjat med det för jag har nog inte sagt något!) matchar sina kläder med strumpor och håraccessoarer. Byter hon kläder under dagen så hämtar hon andra hårsnoddar/klämmor/diadem som färgmässigt passar till de nya kläderna. Inget sker av en slump. Är det mörkblå klänning så blir det mörkblå strumpor och svarta byxor, diadem i samma färg som klänning och eventuellt matchande hårsnoddar och klämmor till. Hade jag fått bestämma hade det varit mer variation på färgerna. Är mest rosa. Och blått funkar för det är Elsa-färgen. Men har också lagt ner att köpa något som jag gillar som jag är tveksam till om hon kommer ta på sig. Är tråkigt om det blir hängande i garderoben. Vi båda gillar mjuka sköna plagg, men jag hade sett mer färg och mer långärmade plagg. Gärna någon gång en tröja eller t-shirt istället för alltid klänning. Jag brukar bara guida till om det är en extra varm dag och det behövs tunna kläder eller tvärtom. Ytterkläder kör jag däremot funktionellt och helst så att de ska gå att ärva. Inga problem när lillebror gärna har på sig rosa. Ibland hämtar han en speciell tröja eller byxa, då tar vi det plagget, annars väljer vi till honom. Jag köper alltid för stort. Börjar tidigt och använder så länge det går. Har dock inte behövt köpa något på kanske ett år nu för att kläderna räcker så länge nu i 4-års åldern. Har passat bra när vi fick en påse begagnat att välja ut och shoppa ifrån så gör det inte lika mycket om det är något plagg som blir oanvänt, jämfört med när man handlat nytt. Älskar dock att ha funktionella ytterkläder och tror också att barnen trivs bättre att vara ute just när de här funktionella kläder, anpassade utifrån väder och bra skor.

 35. Son på 7 och dotter på 5. Jag köper alltid lite stora kläder som de får växa i (och gör det oftast alldeles för snabbt!). Sonen är inte så noga med vad han tar på sig men väljer helst kläder med tryck, typ Ninjago. Själv föredrar jag tröjor utan tryck. Dottern är mer bestämd och låter inte mig välja alls. Hon vill gärna ha mönstrade klänningar och lika mönstrade tights till. Jag tycker många gånger att hon ser lite tokig ut men tycker det är viktigt att hon får välja själv och känna sig bekväm. Elsa har varit storfavorit i flera år nu och jag måste säga att även om jag avskyr Elsa så underlättar hon min vardag! Det enda jag ser till är att de är klädda rätt utefter vädret.

 36. Kul att läsa att svar! Jag har tvillingar, en pojke och en flicka, som snart fyller 4 år. Barnkläder är nästan ett intresse och jag gör alla klädinköp. Jag köper nog allt som oftast kläder motsvarande deras ålder vilket i praktiken innebär att kläderna är något stora eftersom båda är rätt nätta. Än så länge är det bara min dotter som ibland har synpunkter på vad hon ska ha på sig. Jag låter henne då hållas även om matchningen inte alltid blir optimal! Ytterkläder måste klara vardagen på förskolan och många tvättar. Gillar danska Ver de terre som har fina färger och slitstarka material. Reima gör varma overaller. Vardagsuniformen för båda barnen är leggings från Polarn och pyret och en mönstrad överdel från Livly för dottern och rugger från Ralph Lauren eller Gant för sonen.

 37. Självklart får barnet bestämma! Så länge det funkar med vädret vill säga. Ibland får jag bita mig i tungan för att inte föreslå ngt mer matchande😬 Tänker att jag hade blivit galen om ngn försökte bestämma vad jag skulle ha på mig, varför ska de inte få den makten? Det finns så mkt annat de inte kan/får styra över så där får de välja fritt!

 38. Sonen på åtta tycker bara om PoPs mörkblåa Slim fit jeans och då känner jag att det är ok med en tröja till med något tryck han tycker är tufft. Ytterkläder får han välja (tror han 😉), men ger honom bara bra alternativ att välja bland 🤣. På sommaren är det jeans shorts eller några fotbollskläder med favoritspelare, men det får väl vara ok om man är en fotbollskille. Dottern på 2 bryr sig inte ännu så hon har snygga men praktiska kläder på förskolan och gärna klänning på fritiden. Hon kommer säkert vilja klä sig som sin storebror sen bara för att jag älskar rosa till henne 🤣.

 39. Vår dotter hade redan vid ca 2 år en tvärsäker (kanske inte alltid Stilsäker) vilja. Var tvungen att införa regeln att klädval gjordes före sagan på kvällen. ETT skifte var ok på morgonen, kunde bero på väder eller känsla. I ärlighetens namn kan man ju själv känna att det man tänkt bära nästa dag inte känns rätt på morgonen. Idag är hon 13, och jag tycker nästan alltid att hon gör goda val.

 40. Barnen på 4 och 6 år väljer sina kläder själva. Om matchningen blir helt galen går jag ibland in och försöker styra/korrigera lite. Men annars får dom välja fritt.
  Om jag fick välja skulle dom ha mer av de fina retrokläderna med söta trycka på, som jag köper alldeles för mkt av, men som sällan blir använda. Och de skulle aldrig få ha på sig färgstarka superhjälte-kläder med hemska tryck och mönster (vilka dom tyvärr älskar).

 41. 1, oftast något för stort men inte väldigt.
  2, ja de får bestämma och får även några alternativ vid köpet så de får bestämma. Annars vägrar de sen allt jag bestämt.
  3, roligt blandat med klassiskt. Typ som jag själv vill ha. Typ arket och mini Rodini och lite bas och praktiskt från polarn och pyret.

 42. Åh, min son är asjobbig just nu. Han är fyra och älskar kläder oerhört mycket. Nu har han kommit på att han vill ha en färg i taget, så han bestämmer färg (typ blå) och så letar han upp blåa kalsonger, blåa strumpor, blåa byxor och blå tröja. Blir oftast skitfula kombinationer men han är så nöjd när han kommer mer till frukosten att jag ändå gillar det.

  Min dotter är 7 och vill bara ha coola tonårskläder. Hon väljer själv.

  Det värsta jag vet är föräldrar som klär barn i gubb och tantkläder, som ska vara lite charmigt Astrid Lindgren-stil. Eller som har uttänkt polarn och pyret-stil för att se fint ut på mammas instagramkonto. Tänker att såna barn får men för livet och ändå revolterar. Hellre skräniga tryck och glitter när de är barn än när de är 18, haha.

 43. Min 6-åring har starka åsikter om sina kläder. Hon får välja kläder själv inom rimliga gränser. Det måste vara helt, rent, lagom i storlek (alltså inte för litet helst) och lagom varmt. Skitfina kombinationer allt som oftast. Men jag tänker att vem ör jag att bestämma vad som är fint? Huvudsaken är väl att hon tycker att hon är fin? Sedan är jag själv en sjukt velig själ så försöker att inte påverka henne. Säger man men ska du inte ha det hör eller det här istället så blir man ju velig. Det hade jag själv blivit. Sjukt svårt i affärer när hon går in, hittar något hon tycker är fint och vill köpa. Får bita mig i tungan för att inte ge tusen andra förslag som jag själv tycker är bättre..

  Köper både för stort och för litet…. Ofta för små sockar och för stora skor…

 44. Våra barn går i skola i utlandet och har skoluniform. Så bra! Inga bråk på morgonen om vad de ska ha på sig. Dessutom väldigt snyggt!

 45. Har två barn, 11 och 7 år, en flicka och en pojke! Jag har bestämt allt, alltid! Bestämmer fortfarande, min son har en skate, jeans stil blandat med mycket cool vintage med sportinslag som tex Baseballtröjor med rätt lag såklart som mannen hejar på, Hans stil hade vi klar redan vid födseln, tycker också att barnens namn påverkar stilen mycket! Båda mina barn har amerikanska namn varav det ena är mycket ovanligt! Min flicka har haft en färgskala på beige, svart och mycket grått sedan födseln, aldrig något med tryck på något av barnen med Disney, frost eller annat gräsligt i mina ögon, hon har idag en perfekt stil för hon kan vara flickig men aldrig så där puttinuttigt utan har hon klänning kanske vi har grova kängor till eller Nike Air max, har Hon trasiga jeans har jag ballerina till! Hon ärver alla coola kläder som går från storebror så hon har många vintage Air Jordans t shirts som används till en kjol kanske! Jag får mycket komplimanger för barnens stil men jag har också lagt ner sjukt mycket tid i 11 års tid! De kommer aldrig få bestämma, lägger fram outfit varje kväll sen kan man få byta tjocktröja, eller något litet men de är nöjda och glada båda två! Min dotter går med på stan ibland och vill gärna ha kläder, hon får lov att visa och fråga om hon får, är det inte rätt är det nej och det accepterar hon för hon vet också att det inte kommer bli ja! Talar mycket med min flicka om hennes klädstil och vad man utstrålar med sina kläder! Har haft otaliga diskussioner med människor om att jag bestämmer och att jag aldrig köpt något med gräsliga tryck på- mitt hjärta och mina ögon går sönder om jag måste titta på något så fult i mina ögon som en Frost t- shirt, jag klarar inte av det! Jag letar på nätet, blandar dyrt och billigt, handlar mycket i USA, cool vintage och tittar ofta på Used By och fyndar där! Älskar det jag lyckats med och det är en fröjd för ögat att se på! Detta är också ett intresse för mig eller har blivit mer och mer!

 46. Oftast köper jag kläder till barnen som är lite för stora, ja!
  Till vardags lägger jag fram kläder till alla barnen (har fem små flickor). Dock har jag fått ge upp äldsta dottern nu, hon är 8 år och vill klä sig själv.
  På helgerna får dom bestämma själva, vara kreativa och “hitta” sin personliga stil.
  Om jag fick drömma så skulle alla mina fem flickor matcha i blåa nyanser, bära blusar med söta kragar och knästrumpor. Meen, det är långt ifrån verkligheten kan jag säga 🙈

 47. Med fyra flickor blir det många ”smarta” köp av kläder, dvs inte så säsongsbunden, hållbart och ”tidlöst”. På det viset går det att ärva oavsett vid vilken årstid hon växer i/ur kläderna. Väljer neutralt utan tryck och personliga favorit-färger på bas kläderna så får de sväva ut och välja personligt på några plagg som inte kanske vill ärvas av syskon. Att ärva har aldrig varit laddat eller negativt, så länge de ändå får önska/välja några plagg, snarare tvärt om…”snart får jag den tröjan” eller ”när det är min tur att ha den tröjan vill jag ha den till jeans”
  Åldern avgör i vilken utsträckning de vill och kan vara med och påverka valet av kläder.
  Vi lägger fram kläder tillsammans på kvällen till dagen efter. De kommer med förslag och idéer men jag har sista ordet pga väder (och tidsåtgång, det tar tid med fyra viljor varje morgon och kväll)
  Favorit plagg är polarns ytterkläder, jeans, strumpor och baströjor (rand) och ”finkläder” till jul och midsommar/skolavslutning, h&ms troser där varje dotter får sväva ut hur mycket som helst med färg, modell och tryck eftersom de är personliga, kapphals newbie, Lindex bas (leggings, linnen, T-shirt,) Noa Noa bas tröjor, knästrumpor, strumpbyxor och kjolar.

 48. De får välja själva, men jag köper bra ytterkläder. Ena dottern hade samma klänning i 1,5 år på dagis. Hon kände sig jättefin… för mig är kläder en del av den egna kroppen och identiteten och det blir fel om jag som vuxen bestämmer över det och tvingar på barnen en stil de inte vill ha. Detta gäller så klart inte ytterkläder osv när det kan vara skadligt att ha på sig för tunna kläder eller finskor när det regnar osv. Som förälder styr man ju ändå IOM att man köper de flesta kläderna. Och då köper jag sådant som jag kan acceptera men vet att barnen gillar.

 49. Hahaha slutade jeans kampen för flera år sedan! Nej men den ena tar vad hon vill o den andra har lite synpunkter men inte mycket. Köper mycket på blocket/tradera till Lilleman för han sliter väldigt på sina plagg. Tösen avskyr handla kläder men ibland kan hon hitta och då får hon köpa, hittar gärna kläder på Ica.

 50. Min lilla tjej är 4 år. Hon har i stort sett aldrig haft ett par byxor på sig. Det är klänning som gäller!! och det får hon bestämma själv, sen försöker jag ibland styra vilken klänning det blir eller om det är kallt så får jag se till att hon har strumpbyxor under. Min mellankille däremot, han har sällan några invändningar mot vad jag/vi tar på honom mer än att han blir väldigt glad om han får något nytt. Stora tjejen… hon är tvärtemot lilltjejen, skulle aldrig sätta på sig en klänning eller kjol om så aldrig det. och det har hon varit bestämd med sen hon var liten. Nej, snabba kläder ska det vara! Praktiskt, skönt och enkelt. Så mycket mysbyxor och jeans 🙂

  Det är väl mest jag (eller min mamma…) köper kläder till barnen. Mellankillen får ärva i stort sett alla sina kläder från en kompis till oss. Perfekt! Stora tjejen (10 år) har inte så mycket önskningar får hon ett par jeans och en tröja ibland så är hon nöjd.

 51. Jag är den som köper alla kläder och får, än så länge, välja stil själv. Barna är tre och sex.
  Avskyr plagg med blaffiga tryck med Disney, Marvel eller med “fräcka” texter på. Väljer mycket basplagg, gärna pigga färger på överdel. Gärna grafiska mönster, framförallt till den lille. Mjuka och sköna kläder är viktigt, till båda. Att de sitter bra, inte skaver eller kliar.
  Balanserar upp basplaggen med att underkläderna får vara i alla hemska tryck – från disney, bilar och Marvel. Som en kompromiss, även fast sexåringen aldrig ifrågasatt kläderna.
  Sexåringen får välja fritt i vad garderoben hemma har att erbjuda, verkar vara nöjd med det.
  Det kommer ju att komma en dag som barna vill välja plagg fritt från butik. De kommer säkert vilja ha plagg med blaffiga tryck. Och jag kommer nog att köpa dem (efter några försök till gemensam kompromiss) men det kommer att ta emot. Haha!

 52. Jag köper alla kläder till min dotter på 7 år men alltid i samråd med henne. Hon är mycket bestämd i vad hon gillar/inte gillar så att köpa hem kläder som hon sedan inte tar på sig har jag slutat med.
  Viktigt för mig är dock att det skall var sköna kläder som passar till mycket lek. Just nu är det klänningar och kjolar som fungerar bäst, i våras var det byxor/shorts:-) Gillar glada färger men inte skrikiga och absolut inte svart.
  Jag lägger gärna lite mer pengar på bra skor samt ytterplagg.
  Vad gäller stil så tycker jag att barn skall få se ut som barn, med tuffa, glada och sköna kläder.

 53. Hej Ebba!

  Jag är mamma till två tjejer på 3 och 5 år. Lite svårt ibland att hitta bra budgetkläder då mina barn tycks vara lite knubbigare än generella barnstorlekar.. 🙂 Blir alltid för långt och för stort i midjan när man äntligen hittat lagom tajta byxor till benen.. Hur som. Här kommer svar från mig på dina frågor:
  1.Barnen bestämmer själva kläder! More is more är deras stil. Jag älskar att dom bestämmer själva och att det blir helt galet och omatchat i mina ögon.
  2. Om jag fick bestämma själv skulle jag också gå rätt “galet” på dom. Men med mer genomtänkt matchning. Tänk barnkläder som ska kännas roligt och härligt att ha på sig med färg och lite kul mönster.. men mer stilenligt och matchat än.. ehhh.. hur dom själva klär sig helt enkelt.

  Ha en fin dag!

  Lottie

 54. Har en 6-åring o en 3-åring. De är med o bestämmer oftast på morgonen. Jag har köpt det mesta o köper efter deras personlighet.
  6-åringen får välja mer, har även tagit med henne till affärer men hon är inte intresserad av att shoppa kläder visar det sig. Brukar köpa nu o så får hon okeja dem. Hon gillar inte leopard som jag men gärna småblommigt som jag inte gillar ha ha.
  Jag gillar barnkläder o planera deras outfits ha ha men försöker låta dem välja, tror det blir bättre i längden. Jag låter inte mina barn typ gå ut med för kalla kläder utan säger typ nu är det kallt så vi har inte linnen o shorts. Försöker också styra bort tex kjol el för fina kläder till vardags för det hindrar ju leken o kan locka kommentarer som ”akta dig du är ju så fin” o de är ju tjejer o behöver inte mer av det.
  Jag köper inte heller det ”värsta” prinsessiga o Frost även om de har lite sånt.
  Köper hellre bra kvalité inom rimlig prisram så man kan ärva.

  Köpte en Mini rodinijacka på rea, var sååå nöjd för jag skulle aldrig köpa den fullpris (skulle typ oroa mig om hon hade den o lekte i). Fick hem o insåg att det inte fanns en enda reflex på den, så urbota dumt så den sålde jag vidare. Gillar Pop o Kavat, bra kvalité o funktion (ytterkläder o skor) o det har bra andrahandsvärde. Men mkt av vanliga kedjorna till vanliga kläder.

 55. Just det, om jag fick bestämma skulle mina tjejer vara koordinerade med varandra, lite matchande men ej identiska, ha mkt mönster o färg.

 56. Hej!

  En kommentar om en helt annan fråga – men som ni gärna får ta upp i er fantastiska podd!

  Jag ska gifta mig i mars i svenska fjällen (med andra ord ett vår-vinter bröllop).
  När jag söker inspiration till klänning etc hittar jag mest inspiration för klassiska sommarbröllop och undrar därför om ni inte skulle kunna ha en bröllopsspecial i podden, med en del fokus även på vinterbröllop? Hur är man säker stil på bröllp i mars? Skulle tacksamt ta emot tips på klänning (modell, förslag på märken etc) men också acceccoarer och tillbehör som kan passa. Hur ska man tänka med jacka, skor osv?

  Tack på förband!
  Madelene

 57. Min äldsta började bestämma redan innan hon var 2 år för att hon visade intresse och ville. Och så länge kläderna är rätt för väderlek och aktivitet tycker jag det är helt ok! Frågan kanske ska ställas omvänt: varför får de inte bestämma själva? Om fler barn fick bestämma själva hade vi nog sett färre barn i obekväma, opraktiska utstyrslar.

 58. Mina barn är lite äldre (10 och 12). De klär sig helt efter sin egen stil. Ibland lägger jag in ett veto men inte ofta. Fick jag välja skulle dottern på 12 inte bara ha jeans och hoodies utan ibland även klänning eller kjol men ofta tycker jag hon klär sig jättefint. Sonen väljer själv nästan alltid blått eller svart och det är inte alltid det matchar jättebra men han försöker och känner sig alltid fin och det är det viktigaste. Han kör samma look som dottern oftast, jeans och hoodie. Han skulle aldrig drömma om att tex ha “mjukisbyxor” i skolan.

 59. Har två barn, 6 och 9 år. De får bestämma själva vad de vill ha på sig. De är egna personer och som en del i att de ska hitta sig själva/sin identitet får de bestämma själva. Vår äldsta har alltid varit känslig för material och kläder är många gånger känsloladdat, då det kan skava, passar inte humöret idag osv. Jag känner igen mej själv i det, kläderna behöver passa för min sinnesstämning och de utmaningar man står inför just denna dagen. Vår yngsta är mer easygoing och klär sej efter lust, gärna mkt färg och olika mönster. Det är inte mycket barn rår över/kan få bestämma över i livet. De styrs av vuxna, våra scheman, förskolans/skolans schema och så vidare. Så då har vi tyckt att det är viktigt att de får vara med och bestämma där det finns möjlighet. Vi finns till hands och guidar dem också så klart men de är så stora nu så de behöver lära sig konsekvenser. Till exempel att den yngsta vill ha kjol och tjocka (vinter)strumpbyxor fast att det är 20 grader ute. Vi vuxna försöker guida att det kanske inte är så bra idag då det är så varmt, men hon är tok-envis och bestämd att hon ska ha strumpbyxorna. Ja, då får hon prova och se hur det funkar. Visar det sej sen under dagen att hon blir väldigt svettig och det inte funkar, då kan hon helt enkelt ta av sej dem, gå barbent eller ta av extrakläderna i sin låda. Då har hon utvecklats, förstått ytterligare en liten detalj av livet 😉 och växt i sig själv, att hon löste det. Såklart sätter vi ner foten om det är något som är direkt olämpligt. Ungefär så tänker vi i vår familj. <3

 60. De väljer självklar själva på morgonen. 6 och 8 år. Plockar ur sånt som är fel säsong regelbundet för att slippa den konflikten. Köper lagom stort för det mesta. De ärver mkt så där styr jag inte alls över stil till deras stora lycka.

 61. Mina barn bestämmer själva varje morgon men det är ju jag som köper kläderna…. 😉 Har två söner och gillar lite preppy kläder, randigt, enfärgat och jeans. Enkelt helt enkelt!

 62. Ordet ”könsneutralt” känns helt fel för mig. Jag uppmuntrar mina barn att välja av hela utbudet, alla sorters plagg är ok. Ordet neutralt känns mer som att alla bara ska ha overall jämt… överlag saknade jag ett fritextfält eller fråga med svarsalternativet: ”ja jag har önskemål om barnens kläder men de låter mig sällan ha input”. Jag lägger mig i funktion men ej stil. Att jag vill bestämma på ex kalas betyder inte att det blir så. 😛 i vår familj är det rätt stor skillnad i vad vi tycker är fint och bra och vad barnet faktiskt tar på sig. Ca ett år får man bestämma sen är det kört.

 63. Älskar frågan! Har funderat så mycket på hur folköl gör! Jag har barn i lågstadiet, vilket ju innebär att jag inte längre får bestämma kläder. Så synd! Fick jag bestämma skulle jag klä dem i lite gammaldags engelsk stil. Fint stickat i dova färger, håruppsättningar, stora kragar, skinnskor, kappor och matchande mössor och halsdukar. Man kan ju drömma… Nu har jag förenklat mitt liv. Jag har lagt barnens skolkläder i varsin stor korg. Där får de rota runt fritt och bestämma kläder själva på vardagar. Jag köper sådant jag vet att de gillar och undviker för mycket tryck, sånt som är obekvämt och annat som jag själv verkligen inte gillar. Regeln är att när det är kalas eller utflykt får jag vara med och hjälpa till att välja ur den andra garderoben. Funkar rätt så bra och framför allt slipper jag att de rotar runt i lådor och bråkar om kläder.

 64. Jag köper det mesta av barnkläder hemma då jag tycker att det är roligast i vår familj. Vi försöker att satsa på ekologiska material och kläder som håller till flera barn (tex Mini Rodini, Polarn, Kavat, Isbjörn mm, men också en del second hand när vi har tid att leta). Säljer eller skänker vidare både kläder och saker som barnen vuxit ur/ifrån.

  Vi gillar färg och mycket mönster men jag vägrar att sätta på dem kläder med text (tex Sweetheart, no rules eller Awsome) då de själva inte kan läsa och inte heller stå bakom budskapet på tröjan. Vi försöker hålla oss borta från könsstereotypa kläder om inte barnen själva vill ha det.

  Försöker att inte handla från de stora kedjorna då jag tycker att kvalitén är kass (håller max en säsong) och jag inte vill stödja deras massproduktion och det blir oftast dyrare i längden eftersom vi ändå behöver köpa fler plagg.
  Barnen väjer oftast kläder (nu 5 och 8 år) själva och har gjort det länge. De får vara med och påverka vad vi köper (men vi föräldrar bestämmer såklart i slutändan) då jag tror att det är viktigt för dem att känna sig delaktiga och bekväma i vad de har på sig. På samma sätt som jag och sambon vill göra!

  När vi ska bort på middag eller fest så vet barnen att man har hela och rena kläder på sig, och klär upp sig lite av respekt för den som ordnat tillställningen. De brukar vara bra på att ta fram något passande och jag skulle aldrig tvinga på dem en skjorta/klänning/blus/slips bara för att det är normen i samhället.

  Barnen håller på att komma fram till vem de är och formar sina identiteter, så självklart ska de få vara med och bestämma över kläder, hur långt hår de vill ha, när de vill testa nagellack och vilken tatuering som ska gnuggas fast. Vi tror att barnen mår bäst av det i slutändan och behöver få testa sig fram under stora delar av livet för att bli säkra på sig själva som vuxna.

 65. Jag köper det mesta av barnkläder hemma då jag tycker att det är roligast i vår familj. Vi försöker att satsa på ekologiska material och kläder som håller till flera barn (tex Mini Rodini, Polarn, Kavat, Isbjörn mm, men också en del second hand när vi har tid att leta). Säljer eller skänker vidare både kläder och saker som barnen vuxit ur/ifrån.

  Vi gillar färg och mycket mönster men jag vägrar att sätta på dem kläder med text (tex Sweetheart, no rules eller Awsome) då de själva inte kan läsa och inte heller stå bakom budskapet på tröjan. Vi försöker hålla oss borta från könsstereotypa kläder om inte barnen själva vill ha det.

  Försöker att inte handla från de stora kedjorna då jag tycker att kvalitén är kass (håller max en säsong) och jag inte vill stödja deras massproduktion och det blir oftast dyrare i längden eftersom vi ändå behöver köpa fler plagg.
  Barnen väjer oftast kläder (nu 5 och 8 år) själva och har gjort det länge. De får vara med och påverka vad vi köper (men vi föräldrar bestämmer såklart i slutändan) då jag tror att det är viktigt för dem att känna sig delaktiga och bekväma i vad de har på sig. På samma sätt som jag och sambon vill göra!

  När vi ska bort på middag eller fest så vet barnen att man har hela och rena kläder på sig, och klär upp sig lite av respekt för den som ordnat tillställningen. De brukar vara bra på att ta fram något passande och jag skulle aldrig tvinga på dem en skjorta/klänning/blus/slips bara för att det är normen i samhället.

  Barnen håller på att komma fram till vem de är och formar sina identiteter, så självklart ska de få vara med och bestämma över kläder, hur långt hår de vill ha, när de vill testa nagellack och vilken tatuering som ska gnuggas fast. Vi tror att barnen mår bäst av det i slutändan och behöver få testa sig fram under stora delar av livet för att bli säkra på sig själva som vuxna.

 66. Med dottern körde jag lite fransk stil i dova färger och typiska Estellerosetter. Funkade fram tills hon var 6-7 år, sen kände jag att det krockade med hennes personlighet. Hon är väldigt klättrig, vill aldrig ha kjol eller klänning, vill allra helst bo i skogen. En riktig will-kid helt enkelt. Hon får bestämma själv, men givetvis inte klä sig så att hon fryser mm

 67. Barnen väljer själva ur sina lådor (3 resp 7 år) och mitt enda krav är att det ska kunna gå att leka i på förskolan. Dvs vill en ha balettklänning med tyll en tisdag är det helt ok så länge den går ner i överdragsbyxorna. I lådorna finns en blandning av ärvt och loppis, blandade stilar och färger. Älskar den egensinniga blandning som det blir ibland. Jag försöker att inte kommentera kläder och utseende. Enda vetot i garderoben är tryck med text eller reklam. Barnen har aldrig varit med mig och handlat i butik. Nytt köper jag bara ull, friluftskläder och andra funktionsplagg.

 68. Köper liiiite för stora kläder ja, men inte så att det är obekvämt för barnet. Önskar att jag fick bestämma mer vad han (5 år) skulle ha på sig men de är en strid, bland många, som jag oftast inte orkar ta. Billigt blir det dock på det viset eftersom han varvar sina två favoritbyxor och tröjor 😅
  Om jag fick bestämma så skulle jag klä honom i neutrala klassiska kläder, utan att tumma på funktionen, gärna med nån färgklick, just nu är jag såld på senapsgult och vinrött. Fula tryck borde bannlysas!

 69. Åh vilken rolig fråga. Jag har två killar på 7 respektive 10 år. Om jag hade fått bestämma (vilket jag inte får längre) så hade jag valt fina manchesterbyxor i höstfärger som vinrött, plommonlila och marinblått och till det fina farfarströjor och stickade koftor. Små gubbkepsar och dufflar. Men den stilen gillar inte mina killar riktigt det vill helst ha mjukisbyxor och munkjackor i neutrala färger typ grått, svart, marinblått och ibland rött. Ofta väljer den vindjackor och gympaskor. Det väljer sina kläder själva ur varsin låda.

 70. Klart att barnen får bestämma! Dagen före bestämmer vi morgondagens klädsel = inget tjafs på morgonen! Aldrig haft problem med det här upplägget! Stavas FRAMFÖRHÅLLNING

 71. Här har du en till som alltid köper lite stort “bra att de kan användas länge” 😉
  Har 3 barn på 8, 6 & 1år och jag kör diktator varianten, dvs jag handlar och bestämmer allt. Alla mina 3 köper den varianten än så länge 🙂

 72. Ja, barnen bestämmer! Inom rimliga gränser. Lagom för väder och vind osv. Men för övrigt så, ja. Mest för att det är en fight mindre och jo, ibland gör det ont i ögonen, men va fasen, det är så mycket i livet de inte kan påverka. Det känns knas att bestämma för bestämmandets skull. Klänning och kjol och byxor funkar ju!

 73. Har 2 pojkar. 2 och 6 år

  Än sålänge får ja ta på dem det jag vill.
  Inget ull då de är super varma barn.
  Jag matchar dem gärna.
  Är en polarn och pyret älskare. Så den blåa randen alla dagar i veckan. Blått, å jeans är snyggt. Å mini Rodini Basic det blåa 👍🏻

 74. Sonen 9-år har alltid haft jobbigt med kläder. De måste vara mjuka, utan sömmar, kragar osv. Han hatar lager på lager och vägrar t ex fleece under vinterjackan. Får ångest när något sitter obekvämt. Det gör att när ett klädesplagg funkar köps det in flera av just det plagget. Jobbigast är övergången mellan olika årstider. Just nu kämpar vi med att få på sig strumpor och än så länge är man barfota i gympaskorna…
  Vad gäller stil så är det först nu han visat ett intresse men först och främst är det känslan av klädesplagget som styr valen.

 75. Mina två första tar i princip alltid på det jag lagt fram. Tredje däremot, omg vilken vilja 😂 Han har sen april bestämt sig för att bara ha fotbollskläder, så där är vi nöjda med att vi sålt in idén underställ under… lite kyligt nu annars 🙈

 76. Jag köper det mesta av barnkläder hemma då jag tycker att det är roligast i vår familj. Vi försöker att satsa på ekologiska material och kläder som håller till flera barn (tex Mini Rodini, Polarn, Kavat, Isbjörn mm, men också en del second hand när vi har tid att leta). Säljer eller skänker vidare både kläder och saker som barnen vuxit ur/ifrån.

  Vi gillar färg och mycket mönster men jag vägrar att sätta på dem kläder med text (tex Sweetheart, no rules eller Awsome) då de själva inte kan läsa och inte heller stå bakom budskapet på tröjan. Vi försöker hålla oss borta från könsstereotypa kläder om inte barnen själva vill ha det.

  Försöker att inte handla från de stora kedjorna då jag tycker att kvalitén är kass (håller max en säsong) och jag inte vill stödja deras massproduktion och det blir oftast dyrare i längden eftersom vi ändå behöver köpa fler plagg.
  Barnen väjer oftast kläder (nu 5 och 8 år) själva och har gjort det länge. De får vara med och påverka vad vi köper (men vi föräldrar bestämmer såklart i slutändan) då jag tror att det är viktigt för dem att känna sig delaktiga och bekväma i vad de har på sig. På samma sätt som jag och sambon vill göra!

  När vi ska bort på middag eller fest så vet barnen att man har hela och rena kläder på sig, och klär upp sig lite av respekt för den som ordnat tillställningen. De brukar vara bra på att ta fram något passande och jag skulle aldrig tvinga på dem en skjorta/klänning/blus/slips bara för att det är normen i samhället.

  Barnen håller på att komma fram till vem de är och formar sina identiteter, så självklart ska de få vara med och bestämma över kläder, hur långt hår de vill ha, när de vill testa nagellack och vilken tatuering som ska gnuggas fast. Vi tror att barnen mår bäst av det i slutändan och behöver få testa sig fram under stora delar av livet för att bli säkra på sig själva som vuxna.

 77. Jag har turen att jag antingen kvällen innan eller på morgonen visar Sigrid sju år kläderna och frågar;hur bra blir dom här kläderna för lek och lärande?
  Bra eller mycket bra får jag till svar.
  Om vi är på stan i ärende att köpa kläder,låt säga byxor,så får hon alltid välja färg/mönster,annars är hon olikt sin mor otroligt ointresserad i kläder.I smällkalla vintern får hon välja skidset eller overall,jag inser att vi har det väldigt bra,noll bråk om kläder!

 78. Svårt att svara med så få alternativ, några ”förklaringar”: mina barn bestämmer själva vad de har på sig (har varit extremt bestämda med det sen de var typ 1,5…, det är inte en fajt jag tänker ta), men vi bestämmer ju vad som finns hemma att välja på. Och de måste ha lämpliga ytterkläder såklart, dit sträcker sig inte valfriheten.
  Vad gäller ”könsneutralt” vet jag inte om det är rätt ord, eftersom jag har en av varje så finns tillgång till alla typer av kläder, så de väljer själva och jag avgör inte om det är ok utifrån vad barnet har mellan benen.

 79. Jag har en femårig pojke här hemma som enbart vill ha klänning på sig. Han älskar känslan o det syns hur fin han känner sig. De gånger jag kan övertala honom till byxor och tröja vill han helst ha rosa eller lila kläder. Jag ser faktiskt inget fel i det hela, tänker att det var inte så längesen kvinnor inte fick ha byxor på sig och vill min son ha klänning för att det gör så han känner sig glad och fin så får han ha klänning. Jag kan ju dock oroa mig för att han ska bli retad men som förälder är det ändå viktigt att lära honom att han är helt perfekt precis som han är vad andra än säger

 80. Jag köper aldrig för stort (som min man gör…) men ibland vill barnen ha lite större tröjor. De är inte så små längre utan skolbarn som växer mindre snabbt och kan ofta ha kläderna i minst ett halvår, ibland ett år. Jag gillar enkel stil som ändå ska vara bekväm för dem. T ex snygga mjukisbyxor (det finns!) och en färgmatchad tröja för att röja på raster och fritids, eller jeansshorts och färgglad T-shirt, chinos är bra till kalas liksom en piké, då de brukar vägra skjorta. Själva vill de helst ha fotbollskläder och svarta Adidasbyxor så där är vi inte överens. Det jag ogillar med tröjor till barn är att det alltid ska vara massa text på! Gärna mönster eller något motiv till barn, men inte massa engelska ord, tack.

 81. Vi köper tillsammans – och ärver en hel del (7/10 år). De väljer i princip själva varje dag vad de ska ha och så länge det passar med vädret får de bestämma själva. De ska ju bli självständiga varelser och att då låta föräldrar bestämma när de är så här stora hade känts som ett hån. Men i skolan får de inte ha mjukisbyxor eller one-piece för det känns helt enkelt inte respektfullt mot personalen.
  Har väldigt svårt med för välmatchade barn, det skaver mer än när det är leopardmönstrad tröja och rutiga byxor ihop.
  När barnen var yngre tog de/vi fram kläder kvällen innan för att slippa beslutsångest.

 82. Haha, vad roligt att alla svarar här och inte fattar att det var länk till en enkät. Inklusive jag själv!

 83. Så länge det är helt och rent och funkar för årstiden så väljer de själva. Min son, som är åtta, har sedan två år tillbaka beslutat att han alltid vill vara finklädd. Alltså brukar han gå till skolan iklädd skjorta, slips och kavaj. Vi köper alla hans kläder begagnade. Eftersom de flesta barn bara använder sina finkläder ett fåtal gånger innan de växer ur dem är det väldigt prisvärt och sonen kan glatt slita på dem så mycket han vill. Han må klä sig som en gubbe, men han leker som en busunge. Skulle vi ta ifrån honom glädjen att få välja kläder varje morgon tror jag inte vi skulle få honom ur sängen på morgnarna. Han är betydligt mer modeintresserad än någon av oss vuxna, och jag känner att jag vill respektera att detta är ett sätt för honom att uttrycka sin personlighet.

 84. Jag är mamma till tre barn och jag köper aaalltid för stora kläder. De gånger min man, barnens pappa köper kläder så köper han för små.. Våra två äldsta barn är det ganska tätt emellan i ålder och när de var yngre (är idag 10 och 12 år) ville jag gärna bestämma vad de skulle ha på sig. Jag tyckte det var gulligt när de var klädda likadant. Ju äldre de blivit har jag gått släppa det. Med vår dotter som är nr 3 låter jag mer bestämma själv. Förra helgen tex skulle hon på 6-års kalas. Jag plockade fram den ena efter den andra fina klänningen men hon ville prompt ha sin knallröda julklänning. Det slutade med att hon fick ha den. Jag tänkte att det är ju hon som ska gå på kalas och känna dig fin och inte jag😊

 85. Jag köper nästan alltid för stort! Vi brukar kunna ha en dialog på kvällen om vad barnen vill ha på sig. Jag tar fram förslag och de godkänner (nästan) alltid det hela. Dottern är kanske lite petigare med vad hon tycker men det är sällan några problem!

 86. Hej bästa Ebba!
  Min stora tjej på 6 år och jag har väldigt lika klädsmak faktiskt. Skönt! Så hon brukar få bestämma själv vad hon ska ha på sig. Jag är bara med och säger stopp om det inte passar dagens väderlek/aktiviteter i skolan etc. Hon har mycket Pomp de lux-stilen. Tidlösa plagg i mjuka färger och material, ganska flickiga (men inte too much), någon volang/rosett eller spets här och där. Gulligt!
  Min lille pojk på 3 år har mest åsikter om vilka kläder som är sköna eller inte. Han säger oftast nej till jeans t.ex. men annars brukar jag få välja åt honom. Men jag märker mer och mer att han börjar vilja välja själv. Jag tror det är “kan själv”-fasen mer än att han är intresserad av kläder 😉 Han har mest enfärgat, mörkblått, grönt, gärna randigt iofs. Polarn och pyret-stilen kan man nog säga.
  Tack för en bra blogg! 😘

 87. Min dotter är 4,5 år och totalt ointresserad av iallafall den estetiska biten av kläder. Men hon ogillar verkligen om det är obekvämt och så. Allt som är tight går bort så strumpbyxor eller tights (och därmed klänning) är inte att tänka på. Vi brukar köpa typ tre olika mjukisdresser (långärmad tröja + mjukisbyxor) varje gång hon växer i en större storlek, som sedan är i princip de enda kläder vi roterar mellan. Och så ett par kraftigare luftiga jeans och några kortärmade luftiga t-shirts därtill. (Ibland ärvt eller begagnat). Köper bara mjuka luftiga kläder som hon kan röra sig bra i och med tryck som jag vet att både hon och vi föräldrar tycker är lite fint. (Lindex har ju så många fina kläder med djur och dinosaurier och sånt som har både bra kvalitet och pris och ofta är miljömärkta dessutom.) På så sätt har vi exakt noll konflikter om kläder, eftersom utbudet är så begränsat och bara består av sånt hon tycker om att ha på sig. Dessutom försöker vi undvika all onödig konsumtion av kläder. Köper bara kläder när behov finns och det vi köper använder vi sen jättemycket. Blir faktiskt helt chockad över hur mycket kläder folk här verkar ha åt sina barn! Alltså, hur tänker ni om miljön?! Barn växer ju hela tiden, varför ska man ens ha så många ombyten till dom? Finkläder… ja, då brukar jag rota fram nån klänning som hon ärvt eller som vi köpt på loppis.

 88. Köper alltid lite större storlek. Min dotter är 10år och visst kan hon få bestämma- igår önskade hon sig tex en gul tröja för att ALLA har gult. Inte min favvofärg men ok… köpte en. Men oftast lägger jag fram kläder på kvällen till nästa dag o då stämmer jag!

 89. Jag vill så gärna skriva att jag bestämmer, men det skulle vara att ljuga. Jag gör det lätt för mig och försöker köpa kläder som jag vet att de tycker om, även om det ändras snabbt. Då blir det enklare på mornarna och jag har själv minnen av att min mamma tvingade på mig ett par byxor när jag var liten som jag tyckte var hemska, så det vill jag helst undvika.

 90. 2,5 åringen bestämmer alltid väg hon ska ha på sig. Minns inte själv att jag brydde mig som barn men hon är väldigt bestämd. Jag hade gärna köpt mer könsneutralt, med djur, prickar och ränder men just nu är det bara rosa, lila, enhörningar och så gulligt som möjligt som gäller.

 91. Jag och min man brukar shoppa gemensamt till våra barn / alternativ kolla i webshop ihop och en av oss sticker och handlar. Vi kör i regel mest POP:s leggings till vår spinkiga 5-åring. Min man klär alltid barnen och väljer kläder på vardagar men både 2 & 5 åring brukar välja på helgen. Båda barnen kan komma med önskemål på färg på kläder. Jag är den som brukar sälja urväxta kläder begagnat och köpa begagnat och min man brukar ansvara för säsongskläder / Lucia m.m

 92. Hej. Ibland vägrar min son vissa plagg. Det bestämmer han. Han vill inte ha rosa eller utklädningskläder i skolan. Han vill inte ha mössa och vantar men man kan övertala honom… Jag köper alla kläder. Nästan bara ekologisk bomull. Han är 7 och inte särskilt intresserad. Jag brukar höra om han gillar sina skor. Han tycker att ylle kliar, även merinoull. Men jag försöker att han ska klara sig med en minimalistisk garderob och han fick använda underdelen till sitt underställ i merinoull den skiddagen det var riktigt kallt istället för att skänka bort och köpa ett nytt för ett enstaka tillfälle eftersom jag inte visste att han skulle tycka att det kliade. Han har även magiska fingervantar med ull för att det värmer när det är blött.

 93. Är du mamman som köper för stort, alltid, som jag?
  Jag köper den storlek som barnet har för tillfället. Ibland köper jag dubbelstorlek eller nästa storlek om det är ett plagg som jag vet att barnet kan ha under lång tid. På sommarrean brukar jag köpa kläder inför nästa sommar. Då får man chansa lite på storlek, men om det har hunnit bli för litet så säljer jag det vidare.

  Får barnen bestämma själva vad de ska ta på sig, på morgonen?
  Jag brukar föreslå ett plagg (exempelvis en tröja eller klänning) och hoppas att dottern accepterar det, sen får hon välja byxor själv. Ibland går det bra, ibland inte. Jag skulle gärna vilja att kläderna alltid är matchade, men känner också att det är viktigt att barnet får vara med och välja.

  Vilken stil skulle du helst köra på ditt eller dina barn, om bara du fick bestämma jämt?
  Jag är ganska spretig, men väljer gärna grafiskt blandat med klassiska färger. Väljer hellre jordnära färger än starka neonfärger. Brukar tänka att kläderna gärna får se tidlösa ut, så att det är fint på bild även om 10-20-30 år.

 94. Min dotter på fyra år brukar få följa med mig och shoppa på stan och därmed är hon ju med och väljer!
  Sen ärver hon en del och de kläderna brukar vara poppis utifrån att hon ser upp till dem som burit dem!

  På morgnarna brukar jag lägga fram två uppsättningar som hon får välja bland. Det fungerar oftast… Ibland vill hon ha klänning och tights istället för två uppsättningar av tröja och byxor. Då får hon det om det är en lekvänlig klänning som passar på förskolan.

  Skalkläder, vindfleece, bra vattentäta skor, tunn mössa mm är självklara val just nu på hösten tycker jag (som ska med till förskolan) och det är hon än så länge helt med på. Om jag ger en bra motivering till klädval (ytterkläder) så brukar det oftast fungera, men hon är viljestark 😊

 95. Jag har alltid valt kläder till mina söner men det är nog för att de inte varit så intresserade. De har haft mycket marint. Mycket mörkblått, grått och vitt… och MYCKET ränder😂. Jag har ratat det mesta med tryck på. Och så ska det vara skönt. Mycket mjukisbyxor😁 Nu börjar 6-åringen intressera sig mer så det faller igenom vissa ”vända-paljett-tröjor” men också en del mer sportiga fotbollströjor osv men det kan va snyggt det med.

 96. Jag köper också alltid en storlek uppåt!Trots min skrala studentkassa, köper jag mycket PoP för stilen, hållbarheten och kvaliteten.
  Min yngsta får jag oftast bestämma kläder till men min äldsta, som är 6, vill absolut välja själv. Jag brukar propsa på att få välja kläder till dem båda när det är något speciellt tillfälle, kanske 1 gång/ månad.

 97. För mig har det varit jätteviktigt att inte mina barn ska behöva gå i för stora kläder! Det värsta jag vet med folk som köper vinteroverall två storlekar för stora för att de inte ska behöva köpa ny på flera år (typ).

  I övrigt, med könsneutralt, ja jag körde mycket på det första åren. Lillebror hade storasysters lila vinteroverall tex en hel vinter och ingen funderade på det. Han hade också rosa skjorta och liknande. Köpte mycket från PoP som båda barnen hade.

  Men sen blev han typ sex år och har sen dess vägrat allt med minsta inslag av rosa, lila osv. För annars får han ju kommentarer av andra killar i skolan att han har fel färg… 🙁

  Jag styr fortfarande med funktion till mina barn (9 och 11), att de ska ha rätt kläder för vädret typ. Men i övrigt låter jag dem välja själva. 11-åringen är nästan omöjlig att styra och hon klär sig mycket coolare än jag. 🙂

 98. Köper alltid för stort. Hatar korvskinnslooken!

  Barnen får ju bestämma själva vad de ska ha på sig av det som finns i garderoben, men på skoldagar vill de gärna att jag lägger fram så de slipper tänka…

  Fram tills de var 6-7 år köpte vi vuxna alla kläder men sen har vi börjat fråga och visa bilder på vad de får välja mellan, särskilt dyrare kläder som jackor och skor. Men jag tar aldrig med dem till affärer och låret dem gå loss själva.

 99. Och jag skulle välja färgglatt och bekvämt. 9-åringen är fortfarande med på det men 8-åringen vill ha coola tighta kläder…

 100. Med två tjejer hemma, en på 9år och en 6åring så kan jag säga att jag inte har mycket att säga till om. 9åringen har bestämt sina kläder själv sen hon var tre år, full koll på vad som är på modet 😉 medan 6åringen bara vill ha bekväma kläder, inget får klia eller sitta för tight. 😀 sen nu när 6åringen började i skolan så har hon kommit med lite mera kram att det inte får vara för barnsligt.

 101. Två barn 6 & 3 år. Har i princip aldrig fått bestämma, har de inte fått vara med och köpa/välja kläderna har de inte använts. Första fasen var enbart Bamse, köpte ett plagg av allt de hade, både tjej och pojkavdelningen. Sov tom i samma kläder, gick iaf snabbt på morgonen. Nästa fas var MLP, hade 4 identiska set vi varvade mellan. Ganska praktiskt det med. Nu är det viktigast att inte ha töntiga (?) kläder i skolan. 3-åringen har senaste halvåret gått i Frost-tyllklänning till förskolan varje dag, med strumpbyxor och kofta när det varit kallt. Just nu vägrar hon något annat än klänningar. Väntar med spänning på nästa fas, vi bara hänger med. Turas om att handla, ibland får de peka ut något på mobilen i en nätshop. Kläderna, mer än ytterkläder, är inte en fight vi tar. Det lärde vi oss snabbt.

 102. Enfaldig fårskock! Som skriver Ebbas nya “bok”: “Ernst stil”…helt idéelt såklart. Ja, giriga Ebba bidrag ju inte ens till “Spring för Terese” med Cancerfonden.Hennes följare är däremot vääldigt generösa…miffon minst sagt. Emilia gillar att bli utnyttjad…eller?

 103. Nu har vi tillsammans löst ett världsproblem! Fantastiskt engagemang.

 104. Tre pojkar har jag; sex, tretton och 16 år gamla. Tonåringarna kan jag ju bara GLÖMMA att få tycka till om så jag njuter av att fortfarande få klä lillgossen. Han finner sig i detta med jämnmod.

  Min favoritstil på alla tre har alltid varit praktiskt preppy. Gärna rött. Köper alltid att växa i och jag köper också på mig på reorna och lagrar inför nästa säsong.

  Nu när jag har facit i hand så ser jag att de stora pojkarna faktiskt klär sig ganska mycket enligt mina preferenser. Dock med undantag för skor, hoppas verkligen att de har något annat än sneakers på sig på fötterna denna vinter…

 105. Jag köper gärna en större växa storlek på kläderna
  Då det känns bättre framförallt när det kommer till lite dyrare kläder som kanske inte används lika ofta.. Nej mina barn får nästan aldrig bestämma då jag gärna bestämmer deras stil.. ska tilläggas att de är 2,5år o 2 mån 😂 så kan ju fortfarande styra dom!

 106. Japp, köper för stort , har två flickor med två år emellan och ibland inser jag att storasyster kan ha det jag köpt till lillasyster(som dock mest ärver)….

  Japp, låter barnen välja själva om de vill för det mesta med regeln att det ska vara ändamålsenligt, dvs stövlar när det regnar,, ytterkläder på vintern etc Köper blandat sånt som jag tycker är fint och bra och sånt de efterfrågar.

  Gillar praktiska, enkla och bekväma barnkläder i fina färger och sköna material, blandat klassiskt och lite mer grafiskt könsneutralt med lite flickigare plagg som klänning/koftor. Viktigt att de kan leka och är rustade för alla väder. Mitt no no är ’små tonårskläder’ typ bar mage/axlar etc.

 107. Jag lägger också jättemycket vikt vid att plaggen ska vara funktionella!
  Det vill säga att på förskolan – där det ska lekas, klättras, hoppas mycket – så undviker jag att klä barnen i stela tajta jeans och långa klänningar som man kan snubbla på.
  Och så är jag noga med att klä barnen i tillräckligt varma kläder så att de slipper frysa när de är utomhus – med tanke på hur mycket de är ute om dagarna väljer jag gärna ytterkläder av bra kvalitet som tål både kyla, väta och slitage.

 108. Min son är snart 4. Jag tycker det är jättekul med barnkläder och för mig är det viktigt att han är “fin” Alltså att det matchar 😅 och att det är funktionellt. Jag vet ju vad han tycker om och köper ofta efter det temat. Dock inga serie och filmtryck, de får vara på pyjamaser ☺️ Dock tror jag inte att han fattat än att han skulle kunna välja själv, bävar för den dagen 😅

 109. Köper typ alltid för stort, kan ibland bli trött på mig skälv för även om jag förespråkar att man kan vika upp ärmarna mm så är de flesta kläder faktiskt snyggat i rätt storlek. Men aja..
  Jag lägger fran kläder på morgonen men sonen (5 år) får justera i detta. Tycker det är kul att han är intresserad och extra glad att han själv ratar myskläder och föredrar skjorta på dagis, helst kombinerat med shorts och barfota samt röd fluga. Jaja, gillar ju själv att stocka ut lite så älskar hans egna smak och stil innerligt.
  Tack för bra blogg, podd och pepp!!

 110. Jag berättar på morgonen för min 11-åring och mina två 9-åringar vilket väder det ska bli. Sedan sätter jag förutsättningarna ”det blir höstkallt idag – då gäller långärmat, byxor och jacka som tål regn”. Sedan väljer de själva ngt inom ramen för det. Har funkat sedan de var 4!

  Jag försöker också styra bort från mönstrade och flerfärgade underdelar vid inköp – då undviks de mest katastrofala missmatchningarna. Detta blir dock svårare och svårare att upprätthålla. Dock börjar iallafall äldsta dottern själv se när det blir tok numera….

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.