Låt dina gamla glasögon göra nytta

I annonssamarbete med @synoptiksweden #withSYNOPTIK /

Men vilken BRA grej!”, säger alla när jag berättar om Optiker utan gränser, hjälporganisationen som startades av Synoptik för att hjälpa människor i tredje världen att se bättre. För tänk så många gamla glasögon som ligger hemma i byrålådor, runt om i landet? Som kan komma till MYCKET bättre användning!

5A1A7092

Jag rensade hemma och hittade två par som jag inte använder längre – som jag lämnade in i “min” Synoptik-butik. För via Synoptiks butiker samlas alltså begagnade glasögon in som sedan skänks, under de årliga hjälpresorna. Då görs synundersökningar på plats, glasögon anpassas och delas ut. På så sätt kan dina gamla glasögon göra stor skillnad, för någon som kanske aldrig haft möjlighet till synkorrigering förut. Ja, ni förstår, en fantastiskt bra grej detta, så vad hände sedan med mina glasögon?

5a1a7097.jpg

Jo, nu i april gjordes den nionde resan som gick till Bolivia. Insamlade glasögon packades noga och under nio dagar genomförde optiker och assistenter från Synoptik 2043 (!) synundersökningar och delade ut 3390 par glasögon och 259 solglasögon. Jag hade frågat om de kunde hålla utkik efter mina bågar och nu fick jag roligt nog en uppdatering från resan

amina_maria_1.jpeg

De hittade ett nytt hem hos 84-åriga Amina Maria, som direkt trivdes med bågarna och dessutom älskar grönt! Hon är änka med två barn och tre barnbarn. Och nu kan hon läsa sin bibel varje morgon och kväll utan problem, och sköta dagliga sysslor i hemmet mycket bättre än innan, utan glasögon.

Mina bruna bågar hittade hem hos 45-åriga Mariana, som är arbetar som städerska men drömmer om att bli lärare. Den bruna bågen passade henne perfekt, jag fick ett sådant fint mail från en av optikerna på plats i Bolivia: “Jag tar fram en dagstidning och spegel och ber henne läsa och hon ser perfekt. Hon speglar sig i flera vinklar, ler stort och säger ‘jag ser nästan ut som en lärare nu’” – jättekul att höra, förstås.

Optiker utan gränser åker främst till byar och förstäder där optiker saknas. Väl på plats jobbar man med lokala kyrkor, skolor, kvinnokooperativ och andra humanitära organisationer, för att nå de fattigaste som inte har råd att betala för synundersökningar. Detta för att det ska bli ett komplement (snarare än konkurrens) till lokala optiker.

Så, varför behövs då detta? Synhälsa är självklart en ekonomisk fråga, ett par glasögon är dyrt – och kan vara avgörande för en människas möjlighet att försörja sig, inte minst för att kunna läsa och studera.

OCH du kan också hjälpa till! Skänka dina gamla glasögon. Alla sorters glasögon behövs, även solglasögon! Så hem och leta nu, sedan lämnar du in dina begagnade glasögon i någon av Synoptiks butiker…

…Sist men inte minst – de glasögon som inte använts under resorna skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt. Så hem och kolla i lådorna nu!

17 reaktioner till “Låt dina gamla glasögon göra nytta

 1. Vilket bra samarbete!
  Jag har precis flyttat och hittade då ett antal gamla glasögon som jag inte kan ha längre men inte visste vad jag skulle göra med, slänga kändes helt fel så de fick flytta med… Så det här är ju perfekt!

 2. Detta är ett fantastiskt initiativ och jag har sjävl lämnat min sons gamla glasögon till Synoptik genom åren. Men kan inte låta bli att undra, Ebba tar du betalt för detta inlägg eller gör du det som goodwill för Synoptiks satsning?

  1. Hej Vic! Tack för din kommentar, ja, visst är det BRA! Jag har ett långtgående samarbete med Synoptik – och då är det viktigt (och roligt!) att lyfta alla bitar, det här är en del jag förstås är väldigt glad att jag kan hjälpa dem att lyfta fram. Kram från Ebba

 3. Så bra initiativ, att ett par gamla glasögon kan göra så mkt mer nytta än att skräpa i en låda hemma. BRA Ebba och Synoptik!

 4. Oh så bra, jag funderar alltid på barnets gamla glasögon, är det aktuellt med såna också?
  Har säkert 4-5 par avlagda jag länge tänkt lämna in,
  tack för bra påminnelse!

 5. Snyftar lite här i soffan.. så himla fint. Och påminns om att vi kan ge så mycket mer av vårt överflöd…. J

 6. Oj, vad bra att du förmedlar denna möjlighet att ge andra mina gamla glasögon som bara ligger och skräpar i en av mina byrålådor.
  Blir extra glad att de arbetar lite som operation smile, dvs, de som bäst behöver det hjälpen.
  Blir så otroligt glad.
  Ska gå iväg med ett tiotal glasögon till synoptik i Umeå under morgondagen.
  Kram

 7. Toppen, heja att du påminner om att lämna in avlagda glasögon. Vilken bra satsning av Synsam att hjälpa så många. Självklart för oss att kunna se bra men inte för alla.
  Vill passa på att fråga varifrån din underbara blå tröja kommer.

 8. Wow, så häftigt att se sina gamla glasögon på kvinnor på andra sidan jorden!

 9. Superbra grej!
  Jag tänker ibland att jag ska försöka sälja barnens avlagda finare skor och kläder på Blocket. Men så tänker jag att när jag i stället skänker bort dem till klädinsamling så kommer de att göra mer nytta för dem som verkligen har det knapert.
  Så om man har råd är det ju ett enkelt sätt att dela med sig av sitt överflöd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.