Kungligt fredagsgodis – och ett somrigt vykort!

Jamen, så passande att det just denna fredag damp ner ett härligt somrigt vykort

Hela stora kungafamiljen samlad! På Öland! Kungaparet och deras tre barn med respektive – och deras åtta barnbarn. Fotot är taget av Jonas Ekströmer för Kungliga Hovstaterna. “Ett efterlängtat återseende för den kungliga familjen, som efter lång tid på olika håll nu återigen kan samlas på solens och vindarnas ö”, skriver Kungahuset och önskar glad sommar.

Här nedan är en liknande uppställning av familjen från sommaren 2017 och det har ju tillkommit ett par familjemedlemmar…

Fotografiet från 2021 är från Solliden och taget under juli månad, meddelar man – och man kan ju också konstatera att barn och barnbarn står i en härligt salig röra, utan inbördes “ordning” så att säga. Men såklart ändå prydligt sommar-finklädda. Och uppställda, givetvis. Sommarvykort från Öland är ju en härlig kunglig tradition:

I Belgien har det firats nationaldag – med parad, pompa och ståt och förstås med drottning Mathilde och kung Philippe på plats:

Drottningen hade matchade munskydd dagen till ära…

I rött här nedan ser vi prinsessan Elisabeth av Belgien, som är 19 år och tronföljare. Yes, även i Belgien är det en kvinna näst på tur eftersom Elisabeth är äldst av de fyra kungabarnen.

Vi fortsätter till Norge där kungafamiljen givetvis uppmärksammade minnesdagen av det fruktansvärda terrordådet för tio år sedan på Utøya. 22 juli 2011. En nattsvart dag, då, nu och alltid. För så oerhört många människor, för alla de som lever kvar med sorgen. Aldrig glömmer jag den dagen, vi var själva på en ö – på Marstrand – när rapporterna från Norge började komma in. Jag satt där i mammas storblommiga soffa, med Marianne i famnen, min några veckor gamla baby. Höll henne hårt intill mig. Och följde det fasansfulla, den ofattbara massakern. Skotten, i den soliga julidagen. Alla oklara rapporter. Nej, det kunde ju inte vara sant, fick inte vara sant, bara några timmar bort, så skedde detta vidriga.

Igår hölls minnesgudstjänster i kyrkor över hela Norge, en tyst minut och här ovan ser vi delar av kungafamiljen delta i en av de många ceremonierna, för att minnas, hedra offren och för att aldrig glömma.

Här nedan ser vi kronprinsparet vid regeringskvarteren…

…Och nedan, Mette Marit, kronprins Håkon och Ingrid Alexandra, med minneskransar vid kajen:

Kronprinsen höll också tal, och pratade om svårigheten att finna ord som ens räcker till för sorgen. Och vi påminns alla om mardrömmen, mitt i denna soliga sommaridyll.

3 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – och ett somrigt vykort!

 1. Känns ganska konstigt att blanda glada semesterbilder med bilderna från Norge under rubriken ”kungligt fredagsgodis”. Jag förstår att det är svårt att inte nämna Norge denna vecka men det hade nog känts bättre för mig om det varit två olika inlägg.
  Vad det gäller den svenska kungafamiljen tycker jag att de lyckades bättre att koordinera sin klädsel utan att övermatcha den här gången.

  1. Jag reagerade snarare på att minnet av terrordådet i Norge nämns men inte översvämningarna i Belgien som har krävt många liv nyss. Klimatförändringar här och nu. Dock tycks de ju fira nationaldagen som vanligt.

   1. Men herregud. Ska varenda bloggare kommentera på alla nyheter som sker? Ska varje bloggare skriva hur fruktansvärda översvämningarna är? För jag har då inte sett någon annan kommentera det i sin blogg.

    Så fruktansvärt höga förväntningar och krav en del har av Ebba. Förstår knappt hur hon orkar med dessa ihärdiga och orimliga kommentarer stup i kvarten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.