Kungligt fredagsgodis: Victorias smarta byte – och har Meghan fött barn?!

Hjälp, så spännande detta! Ja, vi kör igång med kungligt fredagsgodis – kronprinsessan Victoria är i Grekland – men först detta. Puh. Det spekuleras hej VILT om huruvida Meghan har fött barn i hemlighet eller inte. Skulle ju inte vara ett dugg förvånande. Det som talar mot är det kungliga protokollet, där det ju “ska” meddelas när en prins eller prinsessa är född. Tror inte att drottningen tummar på det OCH…

…Nu fick Buckingham Palace gå ut och bekräfta att nej, någon baby har ännu inte fötts. Så där har vi svaret – och jag gissar att vi kommer få reda på att en prins eller prinsessa är här, via ett pressmeddelande från hovet. Bilderna och hälsningen från nya lilla familjen kommer nog sådär tre dagar senare.

Okej, vidare till svägerskan Kate som var såhär glad i veckan. Underbar bild för övrigt, på en strålande glad Duchess of Cambridge som i veckan…

… Öppnade en ny avdelning på Anna Freud Centre i London, en välgörenhetsorganisation vars center stöttar familjer och barn kring psykisk ohälsa. Här kan man se en liten filmsnutt från besöket. Kate körde favoritfärgen mörkgrönt.

…Och i Japan skrevs kunglig historia, när den populära kejsaren Akihito abdikerade från sin tron och lämnade över till sonen Naruhito (som blir Japans 126:e kejsare). Här ser vi nybakade kejsarinnan Masako vinka till folkmassorna! Masako har inte haft det lätt, drabbats av depressioner och psykisk ohälsa och helt varit borta från rampljuset i många år.

Språkbegåvade Masako hade pluggat utomlands och hade en karriär som lovande diplomat när hon träffade sin man, Naruhito. Det sägs att hon kände sig fruktansvärt instängd och fången i sin nya roll, och det extremt konservativa kungliga liv. Eftersom det är manlig tronföljd i Japan var det en enorm press på paret att få en son. När de till slut fick barn – blev det en dotter, prinsessan Toshi, Aiko av Japan, som idag är 17 år…

Men tronföljden ändrades inte för det (på samma sätt som man blir av med alla titlar, som kvinna, när man gifter sig med en “man av folket”, till skillnad från här i Sverige). Dock fick Naruhitos yngre bror en pojke, som då ärver tronen efter sin farbror.

Allt tv-sändes och här anlände prinsessan Mako (barnbarn till nu abdikerade kejsaren) till de stora festligheterna palatset.

…Och nyblivne kejsaren är också bekant med kronprinsessan, de har vattenfrågan gemensamt och här sågs de när Victoria besökte Japan våren 2017:

Kronprinsessan hade för övrigt en himla snygg Japan-garderob den våren! Älskade den här looken hon visade på svenska ambassaden i Tokyo:

Och prickiga 70-talsdrömmen, från mamma Silvias garderob:

Men åter till den kungliga veckan! Kronprinsessan är på blixtvisit i Aten i Grekland, där hon igår besökte ett seminarium om hållbar utveckling med bland andra Greklands president.

Hon var där i egenskap av ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030, alltså de 17 globala målen för hållbar utveckling:

Perfekt seminarie-look! Härlig storblommig kjol, blå mockapumps och benvit sidentopp – och senare under dagen blev det ett stilsäkert skobyte, nämligen…

Snygga gympaskor från Stella McCartney för Adidas. Superfint, looken funkar ju precis lika bra såhär tycker jag:

Alltid så stark, bra och självsäker hållning. Måste bli bättre på att tänka på det i vardagen! Jag sjunker alltid ihop som en hösäck. Och sen måste jag träna armarna på gymmet, vilket jag av nån anledning kommer att tänka på nu.

Kul att se smarta klädvalet med kjolen designad av H&M:s Conscious Exclusive-tyg. Detta ser ut att vara en “specialare”, i vanliga kollektionen finns bara en klänning. Inte första gången H&M-ateljén syr om till kronprinsessan, vi minns ju alla THE dress på Carl Philips bröllop…

Eller den här svarta spetsklänningen från 2014, också en H&M-specialare:

I England pågår kungliga livet också, i väntan på babyn. Drottningen – iklädd ljusblå, somrig klänning – bjöd in Ecuadors ambassadör till Buckingham Palace:

…Och i Danmark firade man Margrethes syster, Benedikte, som fyllde 75! Det var pampigt firande med middag på slottet. Det tackar vi för, eftersom Mary bjöd på en härlig marinblå partyklänning:

MEN Mary i all ära, här är veckans härligaste bild! Åh. Älskar allt med denna bild. De två stiliga danska systrarna, Benedikte och Margrethe, som sveper in i Amalienborg till festmiddagen. Så snygga de är, underbart ögonblick.

Satt precis och sa till Amy att detta blir #goals när jag fyller 75…

Prinsessan Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid gifte sig med en tysk prins, med det långa namnet – håll i er – Richard Casimir Karl August Robert Konstantin Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Han gick bort 2017, men paret fick tre barn och har flera barnbarn. Benedikte är för övrigt också gudmor till prinsessan Madeleine!

Här nedan en lite äldre bild på systrarna, år 1945, med sin mamma, drottning Ingrid. Den svenska prinsessan Ingrid (dotter till Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta) blev ju stormkär i danske kronprins Fredrik och var 25 år när de gifte sig, och hon flyttade från Sverige till Danmark. Margrethe var parets förstfödda och till skillnad från i Japan, så införde Danmark en grundlagsändring som innebar kvinnlig arvsrätt till tronen.

Sedan kom också yngsta systern, Anne-Marie. Nästa år, i april, fyller Margrethe 80 år. Alltså, jag längtar redan, jag tänker att den blir ett hejdundrande kungligt firande i dagarna tre med MASSVIS med klänningar och annat kul! Nämen, med det säger vi skål:

Foto: Chris Jackson / TT, Frank Augstein / TT, Toby Melville / TT,
Koji Sasahara / TT, Jessica Gow / TT, Dominic Lipinski / TT, Mads Claus Rasmussen / TT, Anders Wiklund / TT, Fredrik Sandberg / TT.

KOMMENTERA! Har du nån favoritlook från veckans kungliga svep?

18 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis: Victorias smarta byte – och har Meghan fött barn?!

 1. Jag måste fråga om du vet, Ebba… Kronprinsessan har ofta en rund cirkelformad brosch i flera olika färger. Vet du om den betyder något speciellt?

 2. Gillar verkligen kronprinsessans look från Grekland- tycker det var snyggt och coolt med sneakers! Och blev direkt en stil som man kan tänka på sig själv:)

 3. Älskar Kate i mörkgrönt!! Och Victoria i Greklands-looken!
  Blir ledsen av att höra om japanska kejsarinnan 😞 Men i Japan och större delen av Asien råder dessa patriarkala strukturer även bland icke kungliga. Kvinnan förväntas sluta jobba och ta allt ansvar för hem och familj. Har makens föräldrar behov av omvårdnad faller också den uppgiften på sonens hustru. Därför undviker allt fler asiatiska kvinnor att skaffa familj. Det går helt enkelt inte ihop med att också vilja jobba. Läste jag i Hans Roslings bok ”Factfulness”.

 4. Det är sååå spännande med den kungliga babyn! 🙌🏼
  Min favoritlook är mossgrönt! Antingen Meghans supertjusiga dräkt/kappa på första bilden eller Kates mossgröna klänning. Så himla snyggt!
  Tack för alltid så fina kungliga uppdateringar! Gillar också de historiska bilderna!

 5. Ja men den var inte med i ditt svep denna gång. Scrollade igenom Aftonbladet och till rubriken om ”otroheten” i England fanns Kate i en hel underbar petroleumblå (?) kappa. Bet du var den är ifrån? Fick habegär!

  1. Om det är på bild på Kate på Anzac Day tillsammans med Harry är kappan från Catherine Walker

 6. Vilken stil kronprinsessan har! Sparade ner bilden med den prickiga klänningen (som känns SUPERTRENDIG idag) och den med HM-kjolen och sneakers. Så jäkla snygga målbilder, särskilt inför sommaren.

 7. Kate är bara så vacker, jag upphör aldrig att imponeras av henne!

  Måste fråga, hälsar inte engelska drottningen väldigt konstigt? Dvs hur hon håller sin hand och den hon hälsar på? Brukar hon hälsa på det viset, är det någon engelsk kunglig grej?

  1. Men hon sträcker väl fram handen för att han ska kyssa den? Så ja, en kunglig grej.

 8. Allltså älskar ditt kungliga fredagsflöde å klickar in flera gånger i väntan på att det ska dyka upp☺️. Är väl kombon glamour och vackra, perfekta outfits tillsammans med kungahusen som en fascinerande kvarleva som särskiljer sig från det mesta i vårt samhälle. Underhållande är det i vilket fall – å då är jag ändå republikan 😆. Keep up the good work!

 9. Blev helt SÅLD när jag såg kronprinsessans Grekland-look på Kungahusets instagram! Känns så rätt på alla punkter! Nog en av hennes bättre outfits enligt mig – men så är jag ju en kjolnörd också!
  Man ska ju inte kommentera andras kroppar, men nu kan jag inte hålla mig och gör det ändå: Kate är så tunn! Kan inte vara lätt med omvärldens blickar hela tiden. Hon ser ju ut att må väldigt bra i övrigt i alla fall.

 10. Älskar dina kungliga inlägg varje vecka, TACK TACK🤗 Mary blir en favorit i sin snygga marinblå balklänning från kalaset! Victoria i Sylvias ärvda klänning, gillar verkligen när hon använder om klänningara. Och Slås också så ofta av Victorias fantastiskt goda hållning.

 11. Hej Ebba!

  Med tanke på dina bildkommentarer om kungliga klänningar m m: visste du att drottningarna Maxine och Mathilde ofta kallas för M&M? Dels pga namnen, men också pga att de ofta är väldigt färgrikt klädda? Jag läste detta i ett gammalt nr av Billed Bladet och tänkte direkt på dig 🙂

  Hälsningar från Göteborg/Käthe

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.