Kan jag – då kan du (mina fem bästa “börja springa”-tips)

“Men alltså kan jag, så kan du” – sa jag till mina ickespringande kompisar (eller de som i alla fall identifierade sig som ickespringande) när jag kom igång med att springa, efter att ha utmanat mig själv på jobbet i Nyhetsmorgon. I direktsändning. Jag hade en idé om att köra en “springutmaning”, för att sprida pepp till andra i samma läge. Eller, helt ärligt, jag tänkte att jag KAN INTE SPRINGA och JAG GILLAR INTE ATT SPRINGA och JAG KAN INTE SPRINGA (sa jag det?!) men jag ger det ett försök, ändå, för att det blir ett bra inslag i Nyhetsmorgon Söndag…

Jag bjöd dit Blossom Tainton Lindqvist som tipsade mig om enkla övningar, hur man kommer igång och jag tänkte att yes, detta kommer peppa många därute (men jag kan ju fortfarande inte springa, för jag är inte en sån som springer). Sedan började jag ändå sakta men säkert att testa mig fram och gång efter gång, så kände jag hur stegen blev liiite lättare, hur det blev lite mindre motigt att ta mig ut – och till slut vilken lyckokänsla det var efteråt. När rundan var avklarad. Inget kanon-tempo? Äsch, strunt samma. Bättre tempo än jag haft om jag suttit hemma i soffan i alla fall?!

Sedan började min fot trassla, efter fallet på tennisbanan, och ytterligare en rejäl snubbel-olycka i löpspåret. I slutet av maj opererade jag foten och nu är jag här igen. Igår sprang jag fem kilometer, förlåt en halvmil (viktigt, vilket en klok läsare lärt mig, tack) och känslan var fantastisk. Urjobbigt, såklart, tungt och flåsigt och jag är så rädd att trampa snett. Men ändå. Fantastiskt skönt för kroppen och huvudet. Framför allt: det gick! Jag grejade det!

Så NU tänker jag ännu mer att om jag kan, som en icke-springande, trött person med halvkass träningskaraktär och en opererade fot, då kan du också. Voilà, här kommer mina fem bästa tips för att komma igång:

Tips ett! Börja lååångsamt. Detta fick jag lära mig av Blossom – och den hårda vägen. Detta var ju mitt stora misstag alla gånger jag tidigare försökt mig på att jogga. Pang, för hårt, sen ont, deppigt och motigt. Som nybörjade kan du till och med börja med tre x tio minuter. Alltså, du ger dig iväg en halvtimma. Spring en minut, gå nio minuter – i första “tiominutaren”. Sen, spring två minuter, gå åtta minuter – i andra “tiominutaren”. Sen, spring tre minuter – gå sju minuter i tredje och sista “tiominutaren”. När du går, så kör du rask takt, alltså powerwalk. Känner du dig stark, avsluta passet med att jogga väldigt lugnt i fem minuter. Klart! Heja dig, grymt bra jobbat ju!

Tips två? Schemalägg löpningen. Helst en fast dag. GÖR det bara! Jag kör varje måndag kl 18.00 med min kompis Hanna. I ur, skur och snö. Sen är mitt mål alltid att få in EN gång till, utöver det, gärna på onsdag eller torsdag. Men måndagar är heliga och bra, kickar igång veckan liksom och man har den där “nystart”-energin. Ja, inte igår direkt för min del, men ibland så…

Tredje tipset lyder: Slappna av i händer och axlar. Läste detta nånstans för ett tag sen och försöker verkligen tänka på det, det är så lätt att knyta nävarna och spänna sig, så åker axlarna med. Ett bra knep är att knyta händerna ordentligt, innan du börjar, sen slappna av – då hittar du avslappningen.

Tips fyra: Komplettera med träning! Löpning kräver kondition, japp, men också styrka. För mig är detta det kanske allra viktigaste, för att ens kunna springa utan att slita på – och få ont i – knän, ja hela kroppen. Gamla hederliga utfall, benböj, armhävningar, ja och jag påminns i skrivande stund om att jag verkligen måste få in detta i min rutin också. Puh. Så viktigt, för att orka.

Femte tipsen? Ladda ner en bra app. Jag kör med Runkeepers “basversion”, alltså den som är gratis. Duger utmärkt. Jag får se tempot, hur snabbt (eller långsamt?) jag sprang jämfört med tidigare lopp.

Sjätte tipset? Okej, jag sa ju fem tips, det är för att jag inte lyckats få ordning på detta viktiga – nämligen att masa sig iväg nånstans och skaffa vettiga, riktigt bra skor. Står högt på min lista nu, nästa vecka ska det bli av!

Nej hörni, ni kör vi. Jag har som mål att springa hela vintern igenom. Vet att det är ett högt mål men med bra kläder och okej underlag, så funkar det faktiskt. Jag VET också hur bra jag mår av den friska luften. Så heja mig, heja dig, heja oss allihop. Och framför allt: Spring för din egen skull, som jag tror att Terese Alvén skulle sagt. Vet också att hon helt säkert hade hejat på och sagt nåt uppmuntrande nu på fredag, när vi skulle spelat tennis ihop. Säkert hade hon också kommit med fler smarta tips och råd. Passa avslutningsvis på att tipsa om hennes bok, som vännen Jane Haglund hjälpte henne färdigställa, finns att beställa här. Gör det!

KOMMENTERA GÄRNA! Fyll gärna på med ditt bästa tips!

16 reaktioner till “Kan jag – då kan du (mina fem bästa “börja springa”-tips)

 1. Bra tips, och det viktigaste är ju första tipset, börja långsamt! När jag började springa för många år sen var det just så, sprang (okej mer lunkade fram) x antal meter och gick i rask takt lika långt, minskade promenaddelen för varje gång. Vips sprang man 5km!

 2. Så härligt! Bra tips! Börja långsamt är så bra, men också fortsätt att springa långsamt, inte alla gånger pusha kroppen. Om man varje vecka ska springa snabbare än föregående på sin standardrunda kan det bli ganska jobbigt. Är kroppen pigg – kör på med ett högre tempo, men är kroppen trött – låt det bli en meditation. Låter härligt att du tar dig ut och bara njuter!

  Angående styrkeövningar är de bästa de som faktiskt blir av! Jag brukar göra litegrann före varje löprunda – 10 tåhävningar, 10 snurra på foten åt varje håll, 10 utfall. Innan jag snörar på mig skorna och ibland medan jag knäpper jacka eller inför långpass pysslar med lurarna för någon podd som sällskap. Då får man iallafall gjort något! Och kan förstås komplettera mer rejält vid behov och tid.

  Angående bra löparkläder för kyla och rusk, så skrev Piggelina precis ett inlägg om det. Många superbra tips! Hon finns på piggelina.se 👍🏼

 3. Heja dig Ebba 🌟 tack för tipsen 💪 Jag ska också springa mig igenom vintern 😊 schemalägga passen tycker jag fungerar bra, då blir det av 👍 Och jag skänker en tanke till Terese när jag springer ❤️💔❤️

   1. Varför sprang du inte för Terese när hon levde?!?
    Nävisst – Cancerfonden kräver ju bidrag – de ger inga till shopoholister som du Ebba.. Skamlig girighet

 4. Tack för fina tips! Klippet med Blossom och dig var också jättebra! Blev riktigt peppad!

 5. Jättebra tips som verkligen funkar, det kan jag skriva under på. Jag var också ”en så’n som inte springer” och nu fullkomligt älskar jag det!

  Jag vill lägga till ett tips:

  Hitta ett par riktigt bra poddar, så bra att du bara lääängtar tills nästa avsnitt släpps. Och så bestämmer du att du bara får lyssna på dem när du är ute och springer. På min lista ligger Säker stil (otippat… 😉) och Träningspodden med Jessica Almenäs och Lovisa Sandström. Jag har haft de fyra grymma kvinnorna bakom dessa poddar att tacka många gånger för att jag faktiskt kommit ut i spåret i alla väder, inklusive regn och rusk och fem grader en tisdag i november…

  Heja oss! 👊🏼

 6. Bästa tipset jag har som fick mej, springhataren, att börja gilla löpning och faktiskt springa de där magiska 5 km var att i början faktiskt springa så långsamt att man kan prata samtidigt utan att flåsa. Ibland känns det som om pensionärer promenerar förbi en men det funkar, då orkar man längre och tränar upp konditionen så man orkar springa längre och så småningom snabbare.

 7. Min sjukgymnast sa åt mig idag att börja springa då jag är alldeles för stressad och det ökar mina problem med rygg och nacke samt att andningen är alldeles för ytlig. Löpning/lunk med lite flås är enl forskning det som hjälper bäst mot stress säger hon. Jag ska nu börja trots att jag alltid sagt att jag ogillar löpning! Kommer säkerligen inte springa varken särskilt långt eller fort. Det spelar dock ingen roll för mig, bättre med en långsamt sprungen kilometer än tanken på att jag borde springa 5 km, som aldrig blir av!

 8. Bara gör det! Utan prestationspress eller stress. Alla pass som blir av är ett bra pass!
  Jag kör också runkeeper men har stängt av alla prestationsangivelser om distans, kilometertid osv. Det kan jag läsa av när jag kommer hem.
  Och ska man springa på vintern är en bra reflexväst jätteviktigt!!

 9. Jag började springa för första gången i mars i år och då var jag så sjukt otränad. Orkade knappt springa över gården (200 meter kanske?). Men jag ställde in intervaller i Runkeeper och började med att springa 1 minut, gå 1 minut, springa 1 minut osv. Orkade kanske tre springintervaller innan jag gick hem igen. Den första månaden var jag inte ute längre än 10 minuter, 3 gånger i veckan. Passade på på kvällarna innan jag ändå skulle duscha.

  Men! Det tog sig och trots pollen och skit så blev jag snabbt bättre och härom helgen tog jag mig genom Midnattsloppet 10 km UTAN ATT GÅ EN ENDA GÅNG! Det gick inte snabbt men jag klarade det 🙂

 10. Runacademy, finns på många orter och det är så roligt att springa i grupp! Passar alla, nybörjar och van löpare! Jag har sprungit regelbundet och kört 1-mils lopp i 3 år nu och testade att gå med i Runacademy, nu har jag bara gått 3 gånger med det är så roligt. Alla som är med peppar och är positiva, jag får testa och utmana mig själv på sätt som jag inte skulle gjort annars.
  Mitt tips är: Våga springa med andra!!!

 11. Mitt mål är också att jogga mig genom vintern.
  Ett annat bra tips är att boka upp och springa med en kompis. Det är så mycket svårare att behöva dra en vit lögn än att bege sig ut.
  Har också fått tips om att inte bara öka i tid/längd utan även backa lite ibland så kroppen hinner vänja sig.

 12. Hejja dig!! Jag vill också kunna springa!
  Jag har problem med min fot efter jag trampat fel. Jag läste att du gjort op. Vad var fel på din fot? Går man till vårdcentralen o ber att få bli röntgad eller?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.