Gasa och bromsa

”Men schemalägger du återhämtningen då?” frågade en kvinna i publiken, när jag var och föreläste i Jönköping. Jag hade pratat om stressen, att nosa på den där väggen, känslan av att kroppen säger ifrån. Och hur jag tänker kring att inte hamna där igen.

Jag svarade ärligt – eftersom temat var väldigt ärligt, en kväll om karriär, att hitta sina mått på lycka (något jag funderat på mycket senaste tiden) livet och det ständiga pusslet – och svaret var såklart… Nej. Jag gör inte det. Kalendern är späckad men återhämtningen lyser med sin frånvaro. Suck. Hur svårt ska det vara?!

Jag VILL däremot försöka få in den i schemat. Sedan jag fick en rejäl varningssignal i våras är jag betydligt mera vaksam. Lyssnar på kroppen. Är lite snällare mot mig själv och – viktigt – ser till att få in promenader. Steg. Frisk luft. Konkret. Varje dag. Kravlöst, får mig att må bra och rensar huvudet. Som idag på lunch, jag behövde ladda om efter förmiddagens möte och skulle ha första styrelsemötet med Bookbinders Design, hela eftermiddagen. Morgonen hade börjat med att gänget från Habit kom till mitt kontorför ett arbetsmöte inför Habit Modegalan, som jag ska programleda i december på Grand Hotel. Ett väldigt hedrande uppdrag, då detta är en tung och stor gala i branschen. Kommer att bli kanon!

Hade dessutom deadline på två texter, men istället för att sitta kvar och hamra på tangenterna (som är mitt normalläge) så tog jag en skön promenad i en halvtimma. Andades, njöt på riktigt av de vackra höstfärgerna. Låter ju simpelt när jag skriver det såhär, men det var så himla skönt. Bromsa en stund, för att sedan gasa mig igenom styrelsemötet. Som för övrigt gick bra, om än pirrigt!

11 reaktioner till “Gasa och bromsa

 1. Ha en bra höst, tag vara på möjligheterna och visa omsorg om familjen inklusive dig själv!👍👍👍♥️

 2. Kära Ebba, Du har inte råd att låta bli ordentlig återhämtning. Livet är alldeles för kort och de värden finns inte som skulle ge dig legalt skäl till att låta bli…så in med ett par 30 minutare i enskildhet per dag. Kommer att göra stor skillnad. Och du boka in dagar i almanackan som skall vara heliga.🤗Bästa hälsningar en som vet.😉RitaSkickat från min Samsung Galaxy-smartphone.

 3. Den nyutkomna boken “Reload så blir du återhämtningssmart” (Henrik Fexeus, Catharina Enblad) ger väldigt bra konkreta tips till både snabb o mer långsiktig återhämtning. Själv har jag lärt mig uppskatta “mikrolycka”.

 4. Jag tror att varje kvinna, mamma och fru måste få hitta återhämtning på sitt sätt. Jag har valt att ha en lugn morgon varje vecka där jag får sova, vinkar hejdå till barnen i pyjamas och dricker en latte samtidigt som jag lyssnar på podd. Det funkar för mig i kombination med ensam långpromenad på lördagen och söndagen. Och att en gång i veckan göra det roligaste jag vet att sjunga i kör. Sedan tar jag små mikro pauser och varje kväll gör jag en paus/andningsövning som är på fem minuter. Vilket gjort att jag sover bättre. Har ett stressigt liv med studier på halvtid och jobb på 70%, två barn med flera aktiviteter, en sambo som driver två egna företag och ofta är bortta på kvällarna. Ja ett ganska typiskt familjeliv.
  Hoppas du hittar vad som funkar och ger dig din återhämtning!

 5. Hej Ebba
  En promenad är ju återhämtning. Vi behöver inte göra det så konstlat och sätta ord på allt… känner jag. Så taggar man också ner automatiskt…
  Kram!

 6. Återhämtningen är min räddare för att fixa stressig och fullspäckad vardag och den ser olika ut för oss alla. För mig är det att åka ut till stallet och koppla bort jobbet och bara vara där och då. Eller en skogspromenad, eller likväl en fika med en kompis och bara snacka skit. Viktigt att man tar tid för sånt och andas.
  Kram!

 7. Så sant. Även jag på gränsen. Jobb, familj, tre barn varav ett svårt sjuk och handikappad. Stannar nu upp istället för att skynda fram. Tittar på trädtopparna och andas på vägen istället för att köra ner huvudet mellan axlarna och rusa fram.
  Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.