En hemsk natt

Usch, ligger vaken fast klockan närmar sig halvtvå – kan inte somna. Smög just och lyssnade på Ernst andetag, nu sover Johan med honom i vår stora säng. Men var ändå tvungen att lyssna en extra gång. Min lillskrutt, sover nu så gott med rosiga kinder och håret på ända. Så var det inte igår. Vid elva började han hosta konstigt, konstiga ljud, vi satt och kollade sista “Game of Thrones” men jag flög upp ur soffan tack vare mamma-superkraften med extraspeciella barnljudshörseln…

Han var helt pigg på dagen, syskonen är friska, inga konstigheter – men hostan blev bara värre och värre och vid midnatt var det rejäl attack av falsk krupp. Alla som vet, ni vet. Hela kroppen hävde sig, vid det här laget hade vi försökt lugna, vyssja, titta på “Pippi”, ut i kylan på balkongen, dricka varm sagt – och framför allt lugna honom. Klappa, prata lugnt, låta lugn och glad. Trots att paniken vällde fram inom mig. Bar runt honom hemma, försökte hålla mig lugn trots att tårarna nu kom.

När han skäll-hostat något hemskt i en timma, så blev inandningarna rossligare, pipande, korta och till slut tystnade det, han försökte liksom kräkas men inte heller det gick. Jag ringde 1177, med Ernst på axeln som nu liksom tappade huvudet och nästan tuppade av. Kom till slut fram efter vad som kändes som evighetslångt och de hörde hans rosslande på min axel, och sa åt mig att lägga på och ringa 112. Vilket jag för första – och förhoppningsvis sista – gången i livet gjorde. Jag försökte få kontakt men han var slapp och kippade efter andan med hela lilla kroppen, jag slängde på mig skor, tog väskan och sprang ner till gatan där jag väntade in ambulansen.

De änglasnälla ambulassjukvårdarna lugnade, försökte få ur mig Ernst personnummer – viket jag i stunden helt glömt, liksom vad han vägde – och vi fick hoppa in. De pratade så lugnt och fint med Ernst, plockade snabbt fram medicin, jag tror att det var adrenalin han fick inhalera i den lilla barn-syrgasmasken, och sedan fick han en dos kortison på vägen in till barnakuten. Och ett litet mjukislejon som han kramade hårt, där han satt på båten under en orange filt i sin randiga pyjamas. Kan inte nog säga hur fantastiska sjuksköterskan och ambulanssjukvårdaren var. Ernsts små axlar sjönk äntligen ner, han kom till ro och satt stilla med syrgasmasken och bara andades, med stora ögon.

Väl inne på barnakuten skakade jag fortfarande bad jag om ursäkt, för nu var han ju igång och var “med” om än tufft med den rossliga andningen och fortsatta hostattacker. Med mamma som är läkare, så ringer jag ju alltid henne! Vill absolut aldrig uppta dyrbar tid från den så pressade vården i onödanoch ville liksom bara ur vägen för de snälla sköterskorna som tog emot. Men de var inte nöjda med hans anstränga andning, rosslande och hemsk, och vi blev visade till ett rum. Ytterligare en kom och lyssnade på lungorna, det blev beslut om en till dos kortison. Min älskade minsting, satt i mitt knä och kämpade – och klockan kvart över tre lättade det äntligen, och jag ringde en taxi hem. Tänkte då också vilken välsignelse att jag inte var ensam hemma med alla tre över natten, eller bortrest så att Johan var ensam för den delen.

Idag var han medtagen och hängig, fick följa med mig till kontoret. Sån enorm lättnad att han mår bra, att det gick bra. Exakt HELA dagen har jag haft som ett klipp som spelats upp framför mig, på repeat, när han tuppade av och jag inte lyckade få kontakt. Usch, nu ska jag verkligen försöka sova. Imorgon bär det av mot Göteborg också, för att signera böcker och ha bokparty.

Gonatt du därute, ta hand om er! ❤️

64 reaktioner till “En hemsk natt

 1. Åh vad jobbigt! Skönt att det är över! Ha en lugn o fin helg och hoppas han piggnar till snart. 🤗

 2. Usch vad hemskt! Min son har också haft falsk krupp och det är verkligen både skrämmande och otäckt för alla. Det låter verkligen som att du/ni gjorde allt rätt men tänkte ändå ge ett tips som jag fick för många år sedan och som i alla fall hjälpt oss lite, har minskat intensiteten på anfallen: avsvällande nässpray (otrivin eller liknande) på kvällen så fort barnet är förkylt, kommer kruppen plötsligt ges nässprayen på natten. Och att ge kallt att dricka eller äta under ett anfall: saft med is, isglass, glass… Hoppas ni slipper flera allvarliga anfall innan det växer bort!

  1. Har två kruppbarn och vet exakt vad du går igenom. Jag var inne på sjukhuset från och till tills de var 13 år 🤪

 3. Förstår så väl känslan, paniken. Har barn som lider av extremt svår astma och dom första åren innebar ambulans med blåljus till karolinska och nätter på BIVA. Hoppas ni får en lugn helg och att ni båda får vila 🌸💗

 4. Finaste familjen!
  Vilken pärs, klart att det är svårt att
  mentalt hinna med i sjukdomsvågorna.
  Lilla Ernst som kämpar på så bra men inte tillräckligt. Tänker på vår sjukvård oxå som kämpar på sitt sätt.
  Har haft flera stunder i år där jag tänkt,
  sådan tur man har att vara född här.
  Hoppas att Ernst inte behöver känna så här igen och att familjen får pusta ut.
  Stor kram och Lycka till med dagen, tänk lite extra på att ta hand om dig nu när du fick ta av dina reserver.
  🍀👦🙏😍
  Mona

 5. Åh så fruktansvärt för er! Kan inte tänka mig att det finns något värre än att se sitt barn så och inte kunna göra något! Mammahjärtat brister när man läser det du skriver samtidigt vilken tur att det ändå gick bra! Stor kram till er <3

 6. ❤ vilken panik ❤ lilla Ernst ❤ gudskelov att det gick så bra ❤ sköt om er ❤ stor kram ❤

 7. Fy så hemskt! Stackars Ernst och stackars dig. Bra att du ringde 1177 så han fick rätt och snabbt vård. Du gjorde alla rätt!

 8. Åh, Ebba, vilken fruktansvärd upplevelse det måste varit. Jag sitter här och läser med tårar som rinner. Så, så glad att allt gick bra och att lilla Ernst mår bättre nu. Tack också för att du lyfter fram den underbara ambulans- och sjukvårdspersonalen. Min brorsdotter föll fyra meter från en klätterställning i skolan förra veckan och hennes föräldrar berättar om samma fantastiska bemötande. Två ambulanser, över trettio personer som stod och mötte upp på akuten osv. Det gör mig ont i hjärtat att höra din och andras skrämmande upplevelser, men jag blir också så tacksam över den fantastiska sjukvård vi har här i Sverige. Det gör att jag inte får fullständig panik inför tanken på att något liknande ska hända mig när jag nu sitter här som förstagångsmamma med en liten tre månader gammal bebis i famnen. Stor kram till er alla. ❤️

 9. Det är hemskt att vara med om! Jag vet. Man har slängt sig ur sängen många gånger vid första kippande hostan.
  Min son blev ofta dålig vid väderomslag, jag förebyggde genom att hålla sovrummet fuktigt. Små skålar med vatten samt blöt handduk hängd ovan sängen. Men som sagt, oftast kommer det helt oförberett.
  Ni fixade allt helt rätt.

 10. Åh det där är vidrigt. Min pojke har också haft astma och krupp, inte lätt att hantera. Han fick ofta sova upprätt – först i babyskydd och sedan i vagn – med öppet fönster. Det underlättade. Plus inhalator hemma. De där attackerna gjorde mig orolig att resa utomlands eller får långt ut på obygden, sån trygghet att ha sjukvård nära. Men nu är han snart fem och det har gett sig.

 11. Hej, Har varit med om liknade händelse. Det där med falsk krupp har vi ju varit med om några gånger och det är ju jobbiga nätter men det skall ju inte vara så farligt har man hört. Men det kan det vara vet vi nu. Ambulans och inlagd flera nätter blev det för oss med en son som enligt “det man hört” var för stor för falsk krupp. En förfärligt hemsk upplevelse både för barnet och föräldrarna och kanske också för syskonen. Ta hand om er.

  Nästa gång han hade en infektion och hade lite svårt att andas tvekade vi inte det minsta utan åkte direkt till akuten. Men visst är det konstigt, när vi kom in då och han inte behövde syrgas utan bara annan behandling under flera timmars tid ursäktade jag mig för att vi kanske kommit in i onödan och tog upp plats på akuten.

  1. Åh falsk krupp och astma är riktiga hemskingar! Stackars er, lille Ernst ❤️

 12. Vilken powermum du är! Bra jobbat Ebba!
  Min son blev getingstucken.. och började svullna över läpparna. Själv tänker jag då. Jag ringer till mitt jobb hinner jag tänka . Är syrra och jobbar på en privat sjukvårdsförsäkring. Men får liksom blackout och får verkligen ta tag i mig och min panik och skriker fan jag kan ju inte ringa mitt jobb.. måste ju ringa 112..
  Allt gick bra med kortison och nalle som tröst och jag visste heller inte hur gammalt mitt barn var! Spelar ingen roll vad man jobbar med. Kram

  1. Är Ebba en powemum för att hon låter instinkten råda och tar hand om sin son? Då vill jag inte veta vad en icke-powermym skulle göra i den situationen!

   1. Alla är vi powermammor när det gäller våra barn. Hoppas att han piggar på sig snabbt. ❤️

    Förundras över alla er karriärsmammor. Att kontoret är ett faktum för både mamma OCH sjuk minsting efter en natt med ambulansfärd och häng på akuten. Detta skriver jag inte för att vara elak mot Ebba, är säker på att många karriärister, de flesta kanske, hade gjort samma val. Förstår det bara inte. Inte alls.

 13. Åh, blir helt tårögd. Så fruktansvärt för er! Skönt att han mår bättre, hoppas det fortsätter så! ❤️

 14. Stackars er, tur att allt gick bra! Låter lika hemskt som när Anne fick rädda Dianas lillasyster som hade krupp i ”Anne på Grönkulla”, även om det var ”falsk” krupp.

 15. Men fy vilken hemsk upplevelse! Jag sitter här med tårar i ögonen efter att ha läst, det gör så ont i ett mammahjärtat av att höra! Så skönt att allt gick bra tillslut. Sköt om er ! 💗

 16. Båda mina pojkar har haft falsk krupp; nästan alltid med förkylning slog det till. Har även tillbringat nätter på sjukhus, det hjälpte nog inte med huskurer. Det finns en medicin som heter Betapred, se till att ha den hemma så får ni ge nästa gång det slår till. Så skönt då det släpper och de kan andas, så hemskt att lyssna då de inte får luft.

  Det brukar ge sig då de blir större, den yngsta hade sitt sista anfall då han var 8 år tror jag.

 17. Ja usch så hemskt det är när de små råkar ut för detta! Min äldsta har haft falsk krupp sedan han var 1,5 8ch han är nu 5. Vi fick letheton/desenthol utskrivet vilket funkar fantastiskt bra! Kolla med vårdcentralen om ni inte redan fått det utskrivet!

 18. Känner med dig och Ernst och din familj❤️ Mina söner (idag 27 o 23 år) har oxå haft falsk krupp. Önskar er alla en skön fredag och helg🌷 Stort tack för er härliga podd som jag lyssnar på under mina powerwalks🤩 Varm kram Vänlig hälsning Christel Nilsson

 19. Men varför inte ringa 1177 eller till och med 112 tidigare?? Jättefint att inte vilja belasta vården, men ärligt – är det värt risken? Nyttja den fina vård vi har och kämpa istället för att se till att den får större resurser! Jag skulle aldrig chansa med mitt barns mående. Dålig syretillförsel påverkar både hjärna och kropp, inget att leka med. Nästa gång Ebba – agera direkt.

  1. Vilken elak och skuldbeläggande kommentar, så hårda ord när Ebba delar med sig och berättar om något som måste varit helt fruktansvärt. Det du skriver är inte goda råd, det är elakt och okänsligt. Hade någon sagt så till mig i den situationen hade jag storgråtit.

 20. Fy FY FYYY – vad hemskt!! Jag får tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg. Alla styrkekramar till er jag kan skicka!

 21. Usch vilken pärs! Just det där med barnens andning…det är min mardröm att något av barnen ska sluta andas av någon anledning. Vilken tur att det gick bra och ni fick hjälp! Jag är precis som du – är själv sjuksköterska och söker ogärna vård, är rädd för att ta upp dyrbar tid i onödan osv. Men vad tacksam man är när man får hjälp av fin vårdpersonal! Särskilt när det gäller ens barn, då är det så betydelsefullt när man får ett gott bemötande när man själv är rädd och ledsen. Önskar er nu en trevlig helg och att lillprinsen mår mycket bättre snart!

 22. Hemskt ! Varm Kram till Dig ❣️

  Du kan ha någon av dessa mediciner hemma i kylskåpet ifall det händer igen ! eller med något av de andra Barnen.

  Aktuella Mediciner

  Antihistamin

  Difenhydramin: Mixt Desentol.

  Klemastin: Mixt Tavegyl.

  Efedrinhalit hostmedicin

  Bromhexin/ Efedrin: Mixt Mollipect.

  Etylmorfin/ Efedrin: Mixt Lepheton.

  Steroid

  Själv fick jag Mixt Lepheton utskrivet till Line och fick nytta av den medicinen när Sophie fick falsk krupp en natt.
  Bägge gångerna när det var den vanliga dimman i Falsterbo.

 23. Det gör ont i mammahjärtat att läsa om er natt, vilken mardröm! Skönt att Ernst mår bättre nu. Hoppas ni för en fin helg, kram!♥️♥️♥️

 24. Usch, får kalla rysningar och är glad att det gick så bra för er! Oro för man känner sina och andras är inte lik någon annan oro❤️

 25. Vilken mardröm! Min lilla treåring fick feberkramp och det var så fruktansvärt. Jag var höggravid och satt plötsligt i en ambulans med en blek och svag dotter. Allt gick bra och alla vi mötte på sjukhus och i ambulansen var fantastiska! Även om jag fortfarande ibland bearbetar skräcken av att se min dotter medvetslös känns det så tryggt att veta att vi har en sådan fantastisk vård i Sverige bemannad med superhjältar! Och nallen min dotter fick leks det ambulansfärd med hela tiden – perfekt bearbetning!

 26. Så fruktansvärt! Blir tårögd när jag läser och får en klump i magen bara av tanken att det kan hända ens lilla barn. Tur att den där supermammakraften infann sig när du behövde! Hoppas ni mår bra och att ni slipper mer sånt. Stor kram från en mamma till en annan 🙂

 27. Kram – från en mamma som varit i exakt samma situation med svårt medtagen flicka på armen väntandes på ambulansen i sommarnatten….man är så hjälplös och liten i sådana stunder och evigt tacksam för fantastisk vårdpersonal!

 28. Stackars liten och vilken kompetent och klok mamma som gjorde allt rätt.

  Som läkare blir jag lite sorgsen varje gång jag hör att ni sponsras av e-doktorsföretagen. Våra gemensamma skattepengar ska inte behöva gå till vinstdrivande företag som kallar telefonsamtal med video, som inte kan undersöka utan bara ger rådgivning eller receptförskrivning, för besök. Då kan man använda 1177 lika gärna eller recepttjänsten på mina vårdkontakter, det är gratis!

  Kram!

 29. Förstår denna förlamande skräck Barnen är ju ens allt Men kan inte förstå att kontoret är så viktigt Tror eller vet att både du o Ernst hade behövt vara hemma i lugn o ro Återhämtning

 30. Åh så hemskt jobbigt! Samma sak hände min pojk när vi var i Grövelsjön – 30 mil från närmsta barnavdelning!! Då är jag otroligt tacksam för hur bra ambulanspersonalen vad och hur de samarbetade över gränserna (ambulansen kom först från Norge då den var närmast). Tack och lov för Sverige! <3

 31. Du märkte nu Ebba att det var helt i sin ordning att du ringde 112 och fick den hjälp ni har rätt till en gång som denna. Vi i vår familj som vi olika tillfällen gjort liknande resa i akuta lägen har alla varit tacksamma och beundrande till den professionella vården och den självklara empatin som visades. Vi behöver tala och skriva mer om den än all kritik och alla klagomål på dessa personalgrupper som finns där för oss dag och natt.

 32. Jag vet. Jag förstår. Usch vad hemskt det är!
  Ta hand om er ❤️

 33. Du ska aldrig känns dej skyldig för att du ringer ambulans, eller åker in till akuten.
  Jag har fått ringa ett antal gånger både för barnen, och min man, och han har fått ringa en gång åt mejl, plus att jag fick åka fråner vårdcentralen in till Södersjukhuset 1 gång.
  Nån gång sa jag att det var svårt att veta om jag skulle ringa eller ej, då sa ambulanssjukvårdaren,”ring, vi avgör om det behövs eller inte”!

 34. Usch så hemskt! Vi har en 6-åring som haft falsk krupp men har bara behövt åka in till sjukhuset någon enstaka gång. Oss brukar det hjälpa att andas frisk luft och sen sitta med honom upprätt i knät och äta isglass. Ser alltid till att ha piggelin hemma ☺️. Men viktigt såklart att åka in när man märker att det inte ger sig. Du gjorde såklart helt rätt!

 35. Usch så hemskt! Vi har en 6-åring som haft falsk krupp men har bara behövt åka in till sjukhuset någon enstaka gång. Oss brukar det hjälpa att andas frisk luft och sen sitta med honom upprätt i knät och äta isglass. Ser alltid till att ha piggelin hemma ☺️. Men viktigt såklart att åka in när man märker att det inte ger sig. Du gjorde såklart helt rätt!

 36. Tror liksom andra här att både du och Ernst hade behövt en dag hemma efter denna jobbiga natt. Men skönt att allt gick bra!

 37. Åh herregud Ebba vad läskigt. Jag blir väldigt berörd och känner med dig. Stor kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.