Au pair, någon som vet?

Japp, då var det midnatt igen – tyst det är i hemmet, alla sover förutom mamman som planerar det sista inför imorgon, då jag är med i Nyhetsmorgon “inför Nobel”. Jag är med strax efter klockan elva, i rutan.

…OCH samtidigt, så passar jag på att surfa efter en au pair. Måste passa på att fråga: Någon som har erfarenhet av au-pair? Kommentera gärna här, eller maila mig på [email protected] om det känns bättre. Tusen tack på förhand, tacksam för alla tankar kring att ha (eller vara!) aupair. Känner mig helt vilse i detta – men vi funderar på om inte detta kanske skulle vara toppen för oss. Roligt för familjen och förhoppningsvis kan man erbjuda någon engelsktalande därute i världen en spännande erfarenhet!

20 reaktioner till “Au pair, någon som vet?

 1. Hej Ebba!
  Jag jobbade som au pair, för vad som känns som en livstid sen, för en svensk familj bosatt i Bryssel. En fantastisk upplevelse på många sätt. Mitt tips är att skriva ett tydligt kontrakt som bl.a. reglerar förväntad arbetstid och avvikelser kring tid och arbetsinsats vid t.ex. resor. För att din au pair ska trivas är det också viktigt att hjälpa till att hitta andra i liknande situation som kan bli au pairens kontaktnät.
  Lycka till!

 2. Hej, jobbade som AuPair i USA ett år för många år sedan. En erfarenhet jag för alltid bär med mig. Familjen inkluderade mig i allt, samtidigt som jag alltid hade möjlighet att välja om jag ville följa med dem på min fritid. Fick vid ankomst ett långt brev där de hade med sina husregler mm. Kändes lite märkligt först, men det var bra att luta sig mot ibland. Det är viktigt att visa barnen att AuPairen är en vuxen som bestämmer och backa upp dennes val. Om man inte helt håller med kan man ta det efteråt, men inte inför barnen.
  Det berikar nog alla i en familj men en AuPair. Spännande!!!

 3. Känner en bekant som jobbar som Au Pair och trivs väldigt bra med familjen. En sak nu efter några månader som min kompis hade velat var lite tydligare ”regler”, vad som är okej och inte okej för föräldrarna. Man glömmer vikten av att kommunicera vilket gör att det uppstår en den onödiga diskussioner som hade kunnat lösts om man direkt pratade med varandra.

 4. Kan förstå att man vill erbjuda någon ett jobb men varför vill man själv ha aupair?

 5. Hej Ebba,

  Bor i USA ( Boston) och är i slutfasen av att välja en svensk Au pair. Som några nämnde här…en handbok rekommenderade agencyn som vi jobbar med och den regeln tänkte vi följa. Vi har ”bara” intervjuat två Au Pair och båda två hade kunnat bli vår. Enligt agencyn är vi visst väldigt effektiva…vi får se.

  Vi har kommit fram till Au Pair är bra för oss som har 3barn och två fulltids jobb. Jag tycker fler svenskar borde överväga att ha Au pairer om man har råd. Det underlättar så mycket med Familjelivet att göra.

  Maila mig gärna om du har frågor. Happy to help. 💞

  Best,

  Kali

 6. Jobbade som au pair i USA för ca 6 år sedan, en fantastisk lärorik upplevelse. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det kan vara lite märkligt för den person ni väljer att dels bo på jobbet, dels bo med en familj som (kanske) är väldigt olik ens egen familj. Det ingår ju i upplevelsen men jag tyckte det kändes väldigt knepigt i början. Även om jag hade ett eget rum (på en egen våning dit ingen annan än jag var välkommen såvida jag inte uttryckligen sa att det var okej, det var en bra regel) så kände jag aldrig att jag riktigt kunde slappna av för att jag bodde hos någon annan. Det är säkert olika från person till person men det kanske kan vara bra att ha med i bakhuvudet i alla fall. Annars håller jag med oban kommentarer om tydliga regler och kontrakt, gärna nedskrivna regler så att det inte blir några frågetecken längre fram. Jag vet inte hur dina barn är med läxor men det var den största utmaningen för mig och även det som flest bråk under mitt år handlade om, så det kanske kan vara bra att se till att ni har en bra plan kring det och hur det ska hanteras 🙂

 7. Underbart med en aupair! Tycker du gör helt rätt.
  Jag har sagt upp mig för att hinna med hem & tre barn. Min man jobbar väldigt mycket. Så jag förstår helt behovet av aupair när du jobbar mycket, din man mycket och så hem & barn på det!

  Instagram: Ettvitthus

 8. Hej! Jag har jobbat som aupair i ett år.Trivdes jättebra med det,jobbade i Stockholm hade vänner som redan bodde där.Blev även presenterad för andra som jobbade som aupair.Att ha regler låter som en toppenide, så att det blir mindre diskussionen om olika saker.På en vanlig arbetsplats finns det ju många regler, så alla vet vad som krävs.Min egen erfarenhet säger att det blir en mycket enklare vardag,i första hand för föräldrarna.Det är en ganska kort intensiv period när barnen är små, jag har själv tonårsbarn nu, där är det helt andra saker som barnen behöver stöttning i.Kan ärligt säga att vi vuxna får mer tid, och det är underbart att diskutera med barnen vid middagen.

 9. Varför snöar många in sig på engelsktalande au-pair? Det kommer ju naturligt i Sverige ändå? Hade gjort mkt för möjligheten att ge mina barn ett 3e språk i vardagen för deras möjligheter senare i livet. Spanska är ett världsspråk du kommer långt med, även i USA. Även mandarin frågas efter där i vissa fall och branscher. Franska e dövackert, tyska e fränt o tydligen ganska vanligt bland vetenskapliga artiklar. Förmodligen lättast att hitta engelsktalande au-pair men personligen hade jag letat en spansktalande (med stöd av eng kanske) alla dar i veckan 🙂

 10. Mitt främsta tips är att kolla upp noga alla skatteregler så att ni har koll på vilka arbetsgivaravgifter som ska betalas och hur förmåner som kost och logi ska beräknas. Bara så att det inte blir fel utan att allt går vitt och rätt till!

 11. En nära amerikansk kompis till mig var au pair i en Stockholmsfamilj för typ 4 år sedan. Hon stannade ett år extra pga trivdes så bra! Tror att hennes nära nätverk av andra au pairer bidrog till en kanonupplevelse och familjen var chill och släppte verkligen in henne i familjen. Säg till om du vill att jag ska sätta er i kontakt 🙂

 12. Hej hej!
  Jag bor i Norge och vi ( man och snart 3 barn) har haft au-pair i snart 3 år. För oss är det en fantastiskt tillgång. Blir en härligare mamma och fru ( man/ pappa) när man inte måste klara alt själva , mer kvalitetstid med barnen och kul att barnen lär känna en annat språk. Inte minst lättare at vara generös och härlig med sin partner när man har lite mer överskott. Vi är på vår andra och de har båda varit fantastiska. Vår första lärde sig norska och följde drömmen om att få permanent jobb, skal börja jobba som norsk sjuksköterska i bergen från nästa år. De har ett rikt socialt liv så vi får vår familje tid samtidigt som barnen tycker det är toppen att ibland få hänga men vår ”extra storasyster ” . Vi har fått frågan varför vi har au-pair och varför vi skaffar barn om vi ”inte vill vara dem”, men det kunde inte vara mer fel. Med 2 föräldrar som jobbar 100% är det enormt fint att barnen får fult fokus från oss på eftermiddagar och helger och inte har en stressad mamma som måste fixa at annat samtidigt. Rekommenderad varmt! Lycka till!

  Kram från Stina

 13. Jag har varit au pair, men mycket blandade upplevelser. I efterhand är jag glad och tacksam för mycket, men önskar att några saker varit bättre:
  1) Tydliga arbetsuppgifter och tydligare ledig tid. Inte en massa underförstått. Glöm inte att fundera på när NI vill ha ledigt från au pairen. Om ni till exempel vill ha tv-soffan för er själva om kvällarna – bestäm då från och med när au pairen ska dra sig tillbaka och lämna er ifred.
  2) Inte utgå ifrån att saker löser sig. Schemalägg badrumstid. Eller tvättstugetid. Eller när han/hon kan låna bilen. Eller vad au pairen får äta och dricka ur köket – säg inte “ta vad du vill när du vill” om det i själva verket finns en älsklingsmüsli som inte får ta slut.
  3) Au pairen ska inte dras in i äktenskapliga gräl. Alls. Nånsin. Om du och din man inte är överens om skärmtid, sockerintag eller hur barnen ska lösa sina konflikter – ta då inte in au pairen på din sida för att få stöd för din åsikt. Det är en omöjlig sits att hamna i.

  Sammanfattningsvis: Jag tror det är en frestelse att i början behandla au pairen som en gäst, för att han/hon ska känna sig hemma. Man vill vara schysst och generös. Men det går mycket bättre i det långa loppet om man börjar professionellt, och låter det personliga växa fram efterhand.

 14. Hej Ebba,
  Vi har au pair, och det är en fantastisk hjälp för att få vardagen till att hänga ihop. Vi har eget företag och jobbar alltså INTE 9-17 (någonsin känns det som 😅).
  Den största utmaningen har helt klart varit att det är någon “annan” i huset, fånigt absolut, men det är så jag känner det. Vår au pair är hänsynsfull och diskret så det är absolut inte hennes “skull”.
  Hon har lärt barnen fin engelska så det är en win win, men det har varit viktigt att vi stöttar henne i förhållande till barnen, de är så snabba till att testa om de verkligen behöver bada eller sova när mamma och pappa inte är hemma.
  I budgeten skall man komma ihåg att räkna in alla kostnader runt omkring, och gör man det kostar det oss 7.500 kr per månad, altså ganska mycket mer än bara lönen.

  1. Vi funderar på au-pair men hittar inte någon agentur som kan hjälpa oss. Var har ni hittat er au-pair? Hur går man tillväga?

   /Linda

 15. En fråga: många av er ovan skriver att au-pairen gör att ni har tid att vara föräldrar för att au-pairen “fixar”, vad fixar hen? Jag var au-pair i ungdomen i en svensk familj där jag hämtade, lämnade och skötte måltider. Föräldrarna kom hem och skulle ha kvalitetstid helger och en knapp timme på kvällen. Det blev mest konstlat faktiskt. Det är det där hämtandet och måltiderna som är föräldraskap i mina ögon.

  1. Tänker också lite så 🤔 Mina barn får haka på til Ica, läsa läxor vid köksön när vi diskar osv… Att vara förälder är ju inte bara lek- och mystid.

 16. Känner du ej Isabella Löwengrip? Hon har haft au pair i 6 mån precis och sitter säkert inne på bra tips och råd.

 17. Hej,

  Jag jobbar i Köpenhamn och upplever att det är vanligare med Au pair där. Jag har ett 10-tal vänner/kollegor som har au pairer. Många gånger hjälper de även till med de tråkiga sakerna som krävs för att få vardagen att gå ihop, såsom att diska, handla etc. Det låter helt fantastiskt.

  Vad jag egentligen skulle behöva är en gammeldags hushållerska. En snäll dam som endast diskade, lagade mat, städade, tvättade och nöp vissna blad av pelargonerna – så jag kunde hänga med mannen och barnen.

  1. Håller med Lisan. Vi har haft au-pair och det har varit sisådär. Visst hjälper de till, men de är ju inte anställda – visst kan man be dem plocka ur diskmaskinen etc, men inte ta hand om allt kring mat/tvätt eller liknande. Sådant måste man planera själv och det blir extrajobb.

   Mitt bästa tips är att verkligen fundera på vad ni behöver. Sverige har ju inte riktigt au-pair-regler som många andra länder, så det kan bli ganska dyrt ändå. Kanske är det bättre att anställa någon som inte bor hos er, men som verkligen kan avlasta ordentligt med disk/tvätt/städ. Varför inte kolla om det finns något program för nyanlända som kan göra att priset blir detsamma, samtidigt som en flyktingkvinna kanske får en chans att komma in i samhället?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.