2021 års stegutmaning lyder…

Japp, efter att ha LEVT med 10.000 steg om dagen i nästan ett år nu – så är det dags (ja, hög tid faktiskt) att skriva ner och verkligen SPIKA årets stegutmaning. Efter klok input från en följare, så tänker lägga om stegutmaningen lite grand. Istället för dagsmål så blir det veckomål! Så kul, är himla pepp på detta. Varför? Helt enkelt för att jag är noga med att mål ska kännas pepp och kul, positivt och rimligt.

Har ju funderat så MYCKET på detta. Med rimligt. Ibland blir det inte 10.000 steg, ibland kommer livet emellan – då vill jag kunna ta igen det en annan dag. Unna mig en långpromenad på lördag till exempel, med familjen!

Så, då var ju frågan HUR många steg är ett bra veckomål? Jag tänker 10.000 x 7 dagar = 70.000. Sen blev jag sugen på att utmana mig själv liiite. Kanske? Våga 75.000? Eller rent utav 80.000?! Men nej, rimligt ska det vara. Så nu blir det 70.000 steg / vecka (som jag trackar med min aktivitetsklocka, så VARJE steg räknas, hehe) fram till 1 juni. Det räknar jag som ”hela våren”. Jag siktar alltså på dagliga 10.000 steg men vissa dagar är det mycket. Det går bara inte. Då måste det också få vara okej.

Vem vet, kanske kör vi ett högre mål i sommar… Eller ett lägre, haha! Jag är helt öppen för det också, viktigt att utvärdera längs vägen och återigen, rimliga mål som man kan nå – och kanske överträffa då och då. Och når man dem inte, så är det inte hela världen. Förstås.

Klara färdiga GÅ i dubbel bemärkelse. Idag har jag en stillasittande jobbdag med fotografering hemma (som jag skrev om HÄR) och ute är det slask, mörkt, blött och grått, så vi får se hur många det blir idag. Haka på med ett mål du också, och kan inte nog säga hur roligt det är att tracka med klockan. Love it! Går såklart jättebra med mobilen också men för mig blev klocka en sån otrolig bonus-pepp!

KOMMENTERA GÄRNA, HAR DU NÅGOT STEG-MÅL?

30 reaktioner till “2021 års stegutmaning lyder…

 1. 10000 om dagen har jag. Sitter med 4850 nu och ser regnet ösa ner utanför fönstret. Blir en blöt och kall runda ikväll mao🥶

 2. Bra mål! Verkligen inte stressande, när man har hela veckan på sig.

 3. Mitt mål är 100.000 /vecka. Tar jag mig vatten över huvudet, antagligen. Men fick lite feeling.

 4. Jag fattar inte hur ni klarar detta. Jag får precis ihop 3500 meter per dag. Är borta från 6.30-17.30 jobbet och resan ToR. Äter 1800-1900. Sedan har jag allt annat som skall göras fram till kl 2100 då jag måste börja tänka på natten, och förbereda för morgonen.

  1. Förstår dig. Du är knappast ensam. Mycket runt omkring som ska fungera om man lyckas få ihop i snitt 10.000 steg per dag… <3

   1. Tack Anna. Alla kan inte få tid till egen tid, men gör så gott man kan ändå

   2. Tack Eva skulle det stå. Jag är uppe på övertid och blandar och ger 😉

  2. Många får ju in rätt många steg under arbetsdagen och/eller som en del av att ta sig till eller från jobbet så då är det inte så himla svårt att lägga på några tusen till. Men med ditt schema verkar det tufft. Men vill du få in mer rörelse i ditt liv kan du ju utmana dig själv till något mindre tidskrävande. Tex varje gång du ska sätta dig så gör du två benböj. Eller gör några armhävningar innan du går och lägger dig.10 000 steg om dagen är ju inte det enda sättet att öka sin fysiska aktivitet. Man får hitta det som passar en själv. Börja smått.

   Jag kör runstreak för det passar mig som jobbar hemma just. Tar 10-15 minuter varje dag. Då pallar man vilket väder som helst. Är det riktigt jävligt kan jag ju springa fram och tillbaka på uppfarten men lustigt nog så bär benen alltid iväg.

   1. Ja precis, man får försöka få en lite träning i vardagen. Ett par knäböj vid kopieringsmaskinen och att stå upp när man jobbar är också bra. Jag ser framför mig när du springer fram och tillbaka på uppfarten, det piggade upp mig.

  3. Nu när jag jobbar hemma mycket och därmed inte får så många steg utan ansträngning har jag lagt in att jag ska gå 400 steg/h. Typ mellan 8-21. Ställer larmet på mobilen och reser mig och går runt hemma (har räknat ut att det blir 11 varv mellan kök o sovrum i min tvåa 😄) 400 steg. Utöver det försöker jag gå en promenad varje dag. Når jag 10000 på andra sätt gör jag såklart inte 400/h-grejen den dagen, är inte heller så noga med 10000 de dagar jag tränar. Det behöver ju inte heller vara så många som 400/h. Ja, man framstår som lite underlig när man går runt runt men det får det vara värt! 😉😅

 5. Nej inga steg mål men promenad mål. Att man inte kan lägga mål bakom sig trots reumatisk sjukdom och utmattningsdepression. Tidigare tränade jag 10h/ v ( har inga barn) från barnsben och vill inte ja krav men det sitter i fast jag försöker jobba bort det. Meditera är ett måste, varje dag. Undrar hur många steg sjukvårdspersonal tar och i dessa tider med 12 h arbetspass för vissa.

 6. Inte steg men minuter – minst 30 minuters promenerande de dagar jag inte tränar. Funkar bra för mig 🙂

  1. Håller med! Ett perfekt och hälsosamt mål med 30 min promenad!

  2. Till er som tycker det är svårt att få till, detta har hjälpt mig:
   -klocka/armband istf att mäta bara med mobilen då får du med alla steg
   -inte spara stegen till kvällens/lunchens promenad. Min egen uträkning är att det tar ca 1,5 tim att gå 10 000 steg det blir för mastigt att göra vid ett tillfälle på vardagarna iaf om en har familj o annat att göra
   -jag får lätt ihop stegen när jag går en sväng på morgonen, lunchen o kvällen. Lite utspritt över dagen alltså!
   -jag har två små barn o vi turas om att göra saker på kvällarna så de kvällar jag är själv står jag o joggar en stund på stället -alla steg räknas!

 7. Inget stegmål, däremot är mitt mål att cykla 5000 km under 2021 (ja, jag gillar att cykla). Heja dig!

 8. Jag har 10000 i snitt/dag/månad som mål. Det har jag haft de senaste fyra åren och har lyckats med det med råge! Så glad och stolt för det 🙏 Kram och lycka till🚶‍♀️🧡

  1. Försöker också få till 10.000 steg men vissa dagar är det som du skrivet jättesvårt – men ska snart fylla år och är väldigt sugen på en aktivitetaklocka. Vet att du gjorde ett inlägg om din och har försökt googla och söka på det men hittar det inte! Vilken modell är det du har och har du möjlighet att lägga upp länken till det inlägget? Hade varit supertacksam!

   Tack på förhand och önskar dig en fin dag!

 9. Jag har ett årsmål på träningen – 140 pass (tennistimme, jogg, styrkepass hemma – allt sånt räknas) i år, vilket är i snitt 11-12 pass i månaden.
  Jag gillar att ha ett år för målet, blir man sjuk någon månad och tappar 1-2 veckor med träning så vet man att det går att ta igen senare.

 10. Har följt din hälsoresa på avstånd och blivit så inspirerad. Har ett arbete som är väldigt stillasittande och lite svårt att komma ut flera gånger per dag. Gjorde därför ett mål som passade mig. 6 000 steg/3 dagar/vecka och 8 000 steg/2 dagar/vecka och 10 000 steg/2 dagar/vecka, så totalt: 54 000 steg/vecka. La sedan till två hemma styrkepass på 25 minuter. Ska bli roligt att se om jag kan hålla dessa mål! Känns ju verkligen som en resa och som att det är bra att börja någon stans.

  Du kommer fixa ditt mål galant! Önskar dig en fin avslutning på veckan!

 11. Klart att mål och utmaningar ska vara roliga och peppande.
  De ska även vara specifika och mätbara m.m. vilket du lyckas med.

  Angående promenader så ska det enligt vad jag hört gärna vara dagliga men det allra viktigaste är ju att de blir av överhuvudtaget – vilket är mer sannolikt om det är roligt.

  Lycka till!

 12. Kanske du bara borde läsa igenom rekommendationerna lite mer noga, känns som att du och din familj kanske inte hade läst rekommendationerna ?
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att var och en tänker igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där många människor träffas på samma plats…

 13. Jag har målet 10000 steg om dagen och det får jag alltid ihop. Men helst vill jag att några av de stegen ska ingå i en riktigt rask promenad. Inte alltid jag hinner få snabba steg nämligen. Jag är lärare så får många steg under dagen men vill ha upp pulsen lite också.

 14. Hoppar på vecko-utmaningen! Har inte kommit längre än 5000 steg idag men runt 15000 både tisdag och onsdag så det SKA gå! 😊

 15. Jag kör 12 000 steg/dag och tänker också att det ska vara ett snitt. Dock tänker jag nu, när jag är frisk och har tid, att det måste vara varje dag för att täcka upp för eventuella sjukdomstider längre fram under året. Snittar nu i januari närmare 15 000 steg per dag och jag tror verkligen att jag mår SÅ mycket bättre när jag lägger massa timmar på att promenera istället för att ligga i soffan. Det blir en annan känsla i kroppen!

  Allt blir dessutom extra kul med min Apple Watch 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.