Matdagboken (en ganska vanlig tisdag)

Jag får ju ofta frågor om kosten – som jag kämpar med JÄRNET. Enkelt är det inte, i alla fall inte för mig, som strävar efter att hitta en hållbar balans för livet. Efter att ha testat alla typer av “kickstarter” och “quickfixer” (periodisk fasta, juica, ett par dagars fasta med bara soppor och superlåg kalori-intag, puh, var INTE för mig, och shakes och gud vet vad, jag har hoppat på mycket genom åren, även LCHF-varianter förstås, men lyckas aldrig plocka bort bröd och potatis längre än ett par veckor, på sin höjd några månader, är ju bara för gott…) så är mitt mål alltså en hållbar kost för LIVET. En kost som ger mig energi och ork, utan krångel. Som klarar av en härlig middag hos kompisar någon gång då och då, en grill-pizzakväll (eller eh, tjugo på sommaren…) och som funkar med familjelivet. Helt enkelt, så som jag vill kunna leva, äta, njuta (viktigt!) och vara nu och för en lång tid framöver. Det är en lång och krokig väg till att hitta balansen och för att bli lite konkret tänkte jag bjuda på hur en vanlig tisdag såg ut, tja, igår faktisk:

Först ut, FRUKOST! Ganska kass sömn, Ernst vaknade vid kvart i fyra, och blev bråttom på morgonen, skulle med Klas till tandläkaren så hann inte få i mig frukost, istället för att kasta i mig något så drack jag ett stort glas vatten – och efter tandläkaren så köpte jag med en smörgås (ost och skicka och extramycket grönt, ber alltid om det numera!) och gjorde en kaffe på kontoret. Blev alltså frukost tjugo i nio vid skrivbordet… Köpte också med jordgubbar på vägen, bra för dagens mellanmål!

Sedan kom Emilia till kontoret, vi poddade och jobbade i tre effektiva timmar, blev ytterligare en kopp kaffe och jordgubbar som “podd-snacks”. Det är ju en viktig ingrediens för att podda på bästa vis! Sedan beställde vi lunchsallader, blev en med kyckling med svart ris, avokado, morötter, lite jordnötter, kål och mycket grönt. En sådan sallad man ju KAN svänga ihop själv när man jobbar hemma på lite “gott och blandat”-rester från kylen, min syster Amy är expert på detta. Äter jag “hemmakontors”-lunch just nu, så blir det dock ofta något från frysen, där har jag laddat med portionsrätter, till exempel fryst paj (som jag äter med sallad och rivna morötter och kanske lite keso) eller en fryst gryta-“bowl”, som jag testade för några veckor sedan på ett jobb och blev frälst på, så god! Hur som helst, åter till matdagboken, vid halvett blev det alltså detta:

Spola fram till halvfyra! För efter jobbpasset med Emilia spelade jag en tuff timma tennis, cyklade dit och tillbaka så det blev bra med träning. Återhämtnings-mellis och dagens första mellanmål. Försöker ju få in tre egentligen! Hade en yoghurt i kylen på kontoret, pimpade med jordgubbarna… Och jo, en kaffe till.

Sedan jobbade jag på, hämtade upp Johan på Bookbinders på vägen hem. Den där lilla promenaden hem, vilken lyx alltså. Det har vi liksom ALDRIG gjort, genom alla år, men nu kan vi plötsligt det, eftersom våra jobbsituationer ser ut såhär. Nu. Åh. Jag älskar det! Hem till middag och vid sjusnåret värmde jag detta, barnen åt lite tidigare – såklart är det målet att vi äter ihop men ibland blir det ju enklast att “servera” hungriga barn. Sedan får de typ uppskuren frukt eller en kvälls-smörgås när vi äter, så att man ändå kan sitta runt bordet en stund ihop. Men okej, sedan sitter vi ju alla i en hög i soffan en stund senare…

Middagen då, tja, blev faligkorv i ugnen och potatismos. Ser kanske lite torftigt ut här men var gott. Och skönt med något alla i familjen gillar. Skrev på Stories att jag kan LÄNGTA efter Linas matkasse kvällar som denna, att liksom förhöja vardagsmaten lite grand! Japp, får nog bli en matkasse-revanch snart hemma hos oss.

Jag hade ju egentligen velat riva morötter till detta också, för att få ännu mer grönt, slängde fram en skål småtomater också men den kom inte med på bild. Så mycket grönt som möjligt är målet, alltså att ADDERA grönt!

Kvällshungern – eller suget snarare – kom som ett brev på posten efter en dag med träning och bara ett mellanmål, så när Johan läste saga för barnen, så passade jag på att…

…Svänga ihop kvälls-mellanmål, den här yoghurten är sååå god! Muslin är också himla god i sin enkelhet, mindre socker än i exempelvis granola och sedan jordgubbarna igen, haha. Analys av dagen: Kunde klämt in ett mellanmål på förmiddagen (kanske lite yoghurt till jordgubbarna när vi poddade, eller typ ett kokt ägg) eftersom jag borde sett till att äta frukost tidigare. Men det blev ändå bra. En mätt, glad dag med bra med energi och ork, trots att den startade trött!

KOMMENTERA GÄRNA!

21 reaktioner till “Matdagboken (en ganska vanlig tisdag)

 1. Första frågan som poppade upp efter att ha läst inlägget var: äter du det gröna på jordgubbarna?! Ser så ut på sista yoghurt/müsli/jordgubbar-bilden…? Haha, förlåt, är ju helt off-topic. Men är liksom tvungen att fråga 😁 Får mig att tänka på när jag för lääänge sen läste på Linn Herbertssons blogg att hon åt skalet på kiwin, att hon vant sig vid det och inte tyckte det smakade konstigt. Kanske är så med det gröna på jordgubbar också, att man vänjer sig…? Tycker för övrigt att du hade en toppengod mat-dag. Jag är lika mellisfrälst som dig och kan varmt rekommendera avocado på knäcke. Kan på riktigt längta till det ibland. Eller äppleklyftor som jag doppar i jordnötssmör. Gott och mättande 😋

 2. Varför krångla till det, du har ju din systers konto sund_byamy som tipsar de mest fantastiska o hälsosamma måltider! Hon är väl både läkare o dietistutbildad! Bästa inspirationen ju!

  1. Åh, Ebba och jag bollar hela tiden och så GLAD jag är att du gillar mitt insta 🙂

 3. Och jag som tänker…oj så mycket hon äter, hela tiden!😆

  Dock är det nog för att jag i princip, när jag äter efter hur jag velat…imellan alla Dieter🙄😝…äter två tre gånger per dag. Nu kör jag (nästan) periodisk fasta. Med det menar jag att jag äter inte innan tolv, ibland kan det gå längre. Dock har jag helmjölk i kaffet och det kan bli en två tre stora muggar, blandat med koffein fritt.

  Efter alla olika varianter har detta fungerar bäst för mig. OCH att acceptera att jag inte behöver vara smal, att kurvorna är fint på mig. Trots vad klädes designers tycker att de ska ha i klädstorlekar😁

  Och…jag känner mig inte stört hungrig eller stört sugen längre som förr. I princip inga matnojjor längre. Så skönt.

  Heja dig och lycka till med din matresa.❤️🌹

 4. Jätteintressant inlägg! Man har varit nyfiken på dina nya kostrutiner. Själv skulle jag gärna äta en smörgås på kvällen. Det ”mellanmålet” skulle vara det viktigaste för mig. På dagen fungerar frukost-frukt-lunch-middag.

 5. Wow bra jobbat! Så mycket igenkänning här: också provat alla olika dieter. Kilon som smugit sig på under åren och sedan en graviditet på det resulterade i 10 kg som satt fast. Gjorde ett sista försök med Viktväktarna och det gjorde susen! Fick för första gången lära mig att det GÅR att äta allt och ändå gå ned i vikt. Drack ett glas vin, åt (lite) smågodis på lördagen, kunde äta någon macka etc. Det var en jättebra skola för att få ett hum om rimliga mängder av godis och chips. Hittade lättyoghurt med havregryn (som var noll points), äter det till minst ett mellanmål. Jag gick ned 10 kg på 3-4 månader och har nu till min stora förvåning behållt vikten bara av att tänka lite sunt och försöka att inte tappa det (så ofta, påsken brakade lite) – och det funkar!

 6. Vill dock slå ett slag för både potatis och bröd, det i sig behöver inte vara onyttigt! Potatis innehåller inte bara kolhydrater, det innehåller också vitamin-c, B3, B6, massa nyttiga fibrer, magnesium etc etc. Jag skulle rekomendera dig att ladda ner Deliciously Ella och lyssna på hennes 9e avsnitt i den senaste säsongen, no 6. “Metabolism and Calories: Myths and Reality” – så bra insikter, med mycket relevans till träning och förhållning till kost + träning 🙂

  1. Åh instämmer! Älskar Deliciously Ella! Har också deras/hennes app med en hel drös nyttiga och goda recept. Rekommenderar verkligen!

 7. Intressant inlägg! Du skrev ju att du ville under ett visst midjemått när du började denna “resa”, har du nu nått din målvikt/målmått? Och även jag är nyfiken på receptet på grytbowlen du nämner, låter gott och användbart! 🙂

 8. Härligt med faligkorv till middag! ☺️
  Så uppfriskande med nån som fokuserar på vanlig mat, med tanke, regelbundet. Låt oss skrota alla konstiga dieter som håller viss tid, men inte en livstid. Heja dig!

 9. Jag håller med, vanliga matvanor är nog en vinnare i längden. Men visst är det svårt när man köper kyckling i sallader på stan eller i matbutiken, det finns sällan ekologisk och något annat känns inte ok att äta med tanke på djurhållning.

 10. Roligt inlägg! Tack för att du delar. Inspirerande! En fråga – varför glutenfri musli?

 11. Kolhydrater är inte dåligt, kroppen behöver det också. Kan annars tipsa om banan med jordnötssmör (osötad) till mellanmål. Supergott.
  Jag brukar försöka variera mina mellanmål så att jag inte äter samma flera gånger per dag, t.ex en frukt, yoghurt med müsli och sedan en smörgås.

 12. Jag tyckte det verkade som väldigt lite mat hela dagen innan kvällsmålet… Har upptäckt att jag själv äter alldeles för lite på förmiddagarna, och därmed är vrålhungrig på kvällen, så nu har jag ökat på intaget på frukost och förmiddag och är inte alls lika godissugen på kvällen! Kan vara ett tips!

 13. Kul o läsa! Gör ganska likt men äter mer/oftare.
  Söker och jobbar också på min livslånga och goda balans med just mat. Älskar mat och mycket av den🙈 även om jag är liten vill jag va hälsosam! Har insett hur stor del av min ork det är.
  Inser att när jag jobbar mår jag som bäst, (äter med barnen på förskolan vid alla mål) MEN numera finner man ALLTID två kokta ägg i min handväska😂. Dess intas ibland till frukost oftast till mellis där det är svårare att planera, bästa knepet i mitt liv. Koka för två dagar, de klarar sig !

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.