Kungligt JULGODIS!

Dan före dan tycker jag vi är värda ett härligt kungligt julgodis! Ja, helt enkelt en tomtesäck fylld med rapporter från the royal world. Vi börjar med grattis till födelsedagsbarnet:

Silvia Sommerlath – queen since Storkyrkan den där junidagen 1976!

Drottningen som fyller 76 år idag, dagen före julafton. Hipp hipp hurra för henne och det är faktiskt också en “officiell salutdag” = Försvarsmakten skjuter 12 skott salut runt om i landet! Såhär såg det ut förra året när 75-årsdagen firades med pompa och ståt:

Stiliga, hard working drottningen. Hoppas att hon blir härligt firad av nära och kära hela dagen och kvällen!

Mycket firande har det varit nu i veckan för kungafamiljen alltså. Här ser vi prins Carl Philip och prinsessan Sofia på konserten “Jul i Vasastan” i Gustav Vasa Kyrka:

Så roligt att vi sett så mycket av detta par i höst. Ser mycket fram emot att följa arbetet med deras engagemang, projekt och stiftelser under 2020!

Och från rosa till rött! För vad kan väl vara BÄTTRE att fortsätta med än…

Åh, jag skojar inte när jag säger att julstämningen liksom äntligen infann sig när jag såg de härliga bilderna från slottet på detta gäng! Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Oscar som tog emot julgranar av Skogshögskolans studentkår på Stockholms slott. Kan man gissa att lillprins Oscar fick välja en gran hem till Haga slott kanske?

Drömmen ju, för barnen, att få välja en minigran. Ja, med betoning på drömmen för mina egna – en julgran fick räcka faktiskt… Men är man prins så är man, ser ut som att Oscar fick med en minigran hem till slottet! Gulligt!

Nöjd pojke som följde med mamma och pappa på jobbet. Måste bjuda på en bild till, för att den var så söt:

Nej, EN bild till, för att ni vet hur mycket jag älskar den här urlyxiga röda kreationen på kronprinsessan. Visst är det Pär Engsheden? Älskar, älskar, älskar. Vet att vissa tyckte att

…Det var lite mycket “tomtemor” över den, när vi fick se den första gången på dopet för kusinen, prins Gabriel, i december för två år sedan:

Då med den maffiga läder-rosetten i frisyren till, av Corinne:

Men nej, jag älskade looken då – liksom nu. Klassisk, känns lite Dior New Look goes Chritmas och extremt kunglig.

Tänk 1947, Dior New Look och den klassiska Corolla-silhuetten?!

Elegant hur som helst, precis så var det också i veckan när…

Kronprinsessan anlände till Svenska akademiens årliga högtidssammankomst Börshuset i Gamla stan. En vintervacker kronprinsessa i svart pälsjacka och…

Under den bar hon en sammetsklänning i vinrött:

Jag tänkte på Camilla Thulin när jag såg klänningen men kunde inte riktigt placera den? Någon som vet? Jaja, snygg och inspirerande hur som, vilket ju är mer intressant än märket egentligen.

Kan för övrigt inte riktigt släppa att så många INTE älskade Nobel-klänningen, lika mycket som Emilia och jag?! Jaja, det älskar man ju ändå, att en klänning kan väcka så mycket känslor. Men jag älskar den, punkt slut. Mycket kärlek i detta julgodis, må så vara “dan för dan”…

Ingen jul utan “kommer du ihåg…” och nej, jag minns absolut inte kronprinsessans första jul, jag var inte ens född – men gullig är den, bilden från julen 1977:

En till julig throwback, till 1991 och julbord på slottet. MEN…

Allra helst vill jag byta med drottning Margrethes jul – här ser vi stildrottningen pynta inför julen på slottet Marselisborg vid Århus i Danmark. Åh, så vackert med pappersänglarna med guld! Wow!

Men titta, vilken underbar Svenskt Tenn-jul på slottet…

Ja, drottning Margrethe är en jul-lover av rang och för några år sedan skrev tidningarna om hennes jultraditioner. Voilà, lite kunglig inspiration inför imorgon kanske?!

Risgrynsgröt ska alltid serveras före huvudrätten (hmmm, på morgonen eller senare i Sälen, räknas det?!)

Ett julbord utan gås är inget riktigt julbord (nja, blir svårt, lär inte gå åt…)

Till desserten efter maten serveras “plum cake”, en slags brittisk fruktkaka, köpt i London (Check, jag instämmer helt)

Julgranen kommer in i stugvärmen på julaftons morgon, inte en dag tidigare, och trädet pyntas av drottningen (oops, 100% kört i år och för all framtid)

Ingen dans runt granen. Den är till för att skänka ögonfröjd och ro och beundras av sällskapet innan julklapparna delas ut (låter bra)

Allt pynt som hängs upp i slottet, i julgranen och används som dekoration på julbordet, är hemmagjort (nästan check på detta)

Gå alltid i kyrkan på både julafton och under juldagarna (på julafton blir det i alla fall, för vår del)

Ja, det blir som det blir. Och det blir bra ändå! Nu ska jag hemåt, packa ihop här på kontoret och njuta av en mysig kväll hemma med barnen. Slå in paket, fixa och greja inför imorgon och kanske skriva något julrim till och med. Det hör “kvällen före julafton” till för mig!

Foto: Jessica Gow / TT, Anders Wiklund / TT, Fredrik Sandberg / TT, Pontus Lundahl / TT, Jonas Ekströmer / TT

KOMMENTERA! Vilken kunglighet hade du velat fira jul med?!

5 reaktioner till “Kungligt JULGODIS!

  1. Jag älskar Diors New look och ä l s k a r också kronprinsessans röda dräkt. Så den hade jag valt.
    Sofias röda klänning från drottningens 75-årsfirande är även den en favorit jag hoppas vi får se igen.

  2. Victorias röda dräkt, alltså åå så fin! Och SÅ fin på henne. Tycker även att Daniel var stilig:)

  3. Alltså vår kronprinsessa,hon är bara helt fantastisk!
    Den röda dräkten så snygg och hennes Nobelklänning,underbar!Tycker oxå att den röda klänningen hon hade på kungaparets middag för pristagarna dagen efter Nobel var ett riktigt statement,en hyllning till Sara Danius,snyggt gjort kronprinsessan👍😍

  4. Hej Ebba! Jag såg på en insta story härom veckan att dina barn hade så fina julstrumpor. Jag undrar vart man kan köpa liknande? Jag har nämligen ärvt en julstrumpa som min mamma hade som barn, och som har liknande stil. Det hade därför varit kul att veta vart man kan köpa liknande julstrumpor! 🙂 Tack för en bra blogg, podd, och instagram, du är grym!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.