Jullovet – och hej igen rutiner!

Uppdatering, jag ska efter bästa förmåga besvara alla era kommentarer nedan, har också kortat ner inlägget då vissa delar var fel av mig att skriva om, utifrån rådande läge – ber också om ursäkt för om det verkar nonchalant att jag inte hunnit besvara kommentarer, inte alls min mening – men jag lite ledigt ett par dagar här, valde då att koppla bort att besvara kommentarer MEN är nu ikapp så gott jag kan!

Krafetrna är laddade inför 2021 med ett långt jullov och oj, som jag nu ser fram emot att starta 2021 på riktigt, med vardag och allt vad det innebär. Nya tag, ett ljusare år och äntligen lägger vi 2020 till handlingarna. Det kommer att bli en nystart på många plan. Så även här i bloggen, som kommer att få en välbehövlig, härlig vitamin-injektion, utifrån ett gäng bra tips som jag fått ifrån er som följer och läser. Ni vet vilka ni är. TACK för det! Ser fram emot att lansera det på måndag! Hoppas att ni alla därute får en fin och vilsam helg…

KOMMENTERA GÄRNA!

82 reaktioner till “Jullovet – och hej igen rutiner!

 1. Här platsar talesättet: …”som att hälla vatten på en gås”.

  1. Hej igen Elisabeth, har besvarat ikapp kommentarer men jag förstår GIVETVIS att det uppfattades så! Det var verkligen inte min mening. Bästa hälsningar från Ebba

 2. Varför ska en behöva försvara sig? Ni gjorde ert val, bra så. Fint att ni är laddade. God fortsättning.

   1. Fint skrivet av Frida. Äntligen någon som sätter ord på hur det känns att sedan mars ha stannat hemma och försökt ta ansvar samtidigt som sociala medier svämmar över av dem som anser att deras vila och avkoppling är viktigare än omsorg om andra under en pandemi. Ser det ut som vi i Sverige med tanke på smittalen har råd med denna egoism? Mitt nyårslöfte för bli att sluta följa de här människorna, blir bara ledsen och uppgiven.

   2. Frida är så träffsäker i allt hon gör och har båda fötterna på jorden. Modigt av henne att våga stå upp för det som är svårt på bloggen idag.

   3. Åhh, tack för att du delade Fridas meddelande. Har samma situation och så skönt att inte känna sig så ensam när man ser andra personer som ska inspirera och reser när man själv mest suttit hemma sedan mars med familjen.

   4. Är precis i samma sits som Frida, och känner precis likadant!! Varför ska mina barn inte få träffa mor- och farföräldrar på över ett år, när diverse influencers åker upp till fjällen för nöjes skull!? Otroligt egoistiskt beteende!

   5. Hej Helena, ja, läste också det inlägget! Följer ju Frida och har tipsat om henne otaliga gånger här och i podden, är ju ett stort fan av det hon gör, sån grym entreprenör och kreatör! Och klok! Men tack för tips. Bästa hälsningar från Ebba

  1. Jag har länge följt dig, och gillat dig för du känns äkta. Men detta är droppen. Jag blir så otroligt besviken och beklämd av att du uppenbarligen inte bryr dig eller inte förstår. Oavsett vilket är båda lika deprimerande. Hej då till dig både dig och Säker stil.

   1. Hej Sofia, tack för din kommentar men att jag “uppenbarligen inte bryr mig” stämmer inte, jag är verkligen ledsen (och förstår!) att det uppfattades så. Bästa hälsningar från Ebba

 3. Vi har också laddat batterierna i Sälen en vecka nu! Helt underbart! Vi har gjort som er – åkt i egen bil, handlar hemma och bott i vårt egna hus. Och jag håller med dig – funkar så bra i liftköer och serveringar. Snyggt jobbat SkiStar och alla turister som är på plats. Alla tar ansvar. Jag tycker ni gjorde helt rätt i att åka! Helt fantastiska dagar!

  1. Igen, ni har kunnat ladda batterier för att andra gjort avkall och avstått. Lite ödmjukhet inför det faktum att ni handlat allt annat än solidariskt?

   1. Vi hade ett bokat boende i alperna (sedan april), men valde att stanna hemma (utan att ens boka av för att lämna boendet tomt och ha stöttat hotellet) :o) Vi undviker klädaffärer om de inte är helt tomma och handlar mat vid udda tider. Vi stannar i länet och är mest ute i naturen, firade en jätteliten jul, men köper en del hämtmat. Barnet skippar lite av sina aktiviteter, men inte alla… Det är trist, men jag vill verkligen ta ansvar, och de som har det jobbigt just nu är ju inte jag hemma i soffan!

   2. Hej Fia, tack för ditt inlägg och jag förstår verkligen din kommentar här! Jag tar till mig, TACK för din kommentar! Bästa hälsningar från Ebba

 4. Hej! Började läsa din blogg i för några veckor sedan (innan jul i alla fall!) och jag har inte tidigare kommenterat. Men ville bara säga HEJ och att jag går in på din blogg dagligen och hoppas hitta ett nytt inlägg. ÄLSKAR din energi i dina inlägg som du förmedlar!

  Ser framemot kommande inlägg!

  1. Hej Cecilia, tack för din kommentar och vad ROLIGT att höra! Det kommer betydligt flitigare uppdateringar nu och många roliga nyheter rullas ut under våren, som jag tror och hoppas att du kommer gilla! Glada hälsningar från Ebba

 5. Hej Ebba,

  Det finns ju en anledning till att det är tommare än vanligt på sina ställen – därför att många har valt att vara solidariska och ställa in. Grattis till er som får njuta av det andra offrar, eller vad ska vi säga…?

  Jag måste säga att jag tycker det är mycket världsfrånvänt och oerhört priviligerat att åka på nöjesresor mitt i en brinnande pandemi och dessutom berätta om det i sina sociala medier. Jag har själv barn och när jag blickar framåt om hur jag ska återberätta för barn och förhoppningsvis barnbarn om hur det var att leva med covid, ja då hoppas jag kunna säga att jag gjorde det bästa jag kunde. Att jag valde solidaritet med vårdpersonal framför min familjs höga nöjes skull.
  Och att jag gjorde allt jag kunde för att stoppa smittan från att sprida sig.

  Vi lever med att ta ett stort personligt ansvar i denna situation och givetvis kan inte samhället stanna. Men det är stoooor skillnad på att vid undantagstillfällen springa in på en affär och köpa något mot att göra nöjesresor.

  Kanske hade varit bra om pandemilagen innehållit möjlighet till reseförbud för de som inte förstår vad det innebär att avstå från resor som man inte måste genomföras såsom det står på FHM. Det verkar vara många, särskilt influensers, som har oerhört svårt att förhålla sig till att ställa in sina nöjesresor.

  Obs – detta är inte hat. Det är kritik av ett beteende som i värsta fall bidrar till ökad smittspridning och ökad belastning på en mycket pressad sjukvård som både ska hantera covid, vaccin och en vårdkö utan dess like. Samtidigt som många är utmattad och står utan semester.

  Ni med många följare har ett stort ansvar och era inkomster beror på följarnas förtroende till er. Jag hade önskat att detta hade förvaltas bättre…

 6. Fantastiskt när man kan vara så ignorant & njuta av semester, medans andra sitter hemma & faktiskt tar sitt ansvar och andra är sjuka/dör… Tänk om, tänk rättt!!! Skulle aldrig drömma om att åka iväg på skidsemester nu, men att dessutom skryta om det på sociala medier?? Alltför likes, eller?? Jag skulle skämmas sååå mycket över mitt beslut om jag hade åkt att hade jag inte sagt det till någon…

 7. Jag förstår inte vad jag har får magisk egenskap som gör att jag står ut med jobb hemifrån sedan mars och familjeliv utan barnvaktande och inga semesterresor överhuvudtaget sedan, håll i er, 2018. Jag tror dock att jag inte är helt ensam om detta. Det går att ladda batterierna utan att åka skidor i fjällen. Det finns inga semesterresor som är superlivsnödvändiga just nu, om man inte fått typ en dödsdom och vill uppleva något extra den sista tiden i livet. Det är på den nivån vi är nu. IVA och BIVA är fulla i min närhet. Var en förebild och ladda batterierna i din närmiljö.

  1. Lisa, min familj har inte rest någonstans på 1,5 år, Jag har inte träffat mina föräldrar på över 1 år. Jag har inte sett mitt barndomshem på snart 2,5 år (sommaren innan pandemin ställdes resan dit in pga att barnen blev sjuka och i somras var det inte aktuellt överhuvudtaget att åka dit). Barnen har träffat sina farföräldrar och sina morföräldrar 1 gång under det senaste året. Och jag jobbar inom covidvården på akutsjukhus och har gjort så sedan mars månad med allt det innebär. Jag vet inte heller vad jag och min familj har för magisk egenskap som gör att vi inte måste flänga runt i Sverige för att “ladda batterierna”. Om folk bara kunde sluta vrida och vända på rekommendationerna för att få till ett frikort, åtminstone försöka vara lite solidariska och sluta tro att man har rätt till en belöning bara för att man varit ädel och offrat lite grann (hrm, Dan Eliasson som motiverar sin Spanienresa med att han minsann avstått från många resor under året och verkligen ville fira jul med sin familj) så skulle hela den här coronabördan bli lite lättare.

 8. Du gjorde helt rätt som åkte en sväng upp till Sälen, låter superhärligt! Lider med dig att du inte fick träffa din syster dock!!

 9. Du har inte funderat på varför det var så ”luftigt & säkert” i fjällen??? Jo, för att 85 % av befolkningen gör vad de ska och stannar hemma. Ni åker alltså på semester på andras bekostnad!!!

  1. Men snälla, vad är problemet? Det finns väl ingen som på allvar kan tycka och tro att Ebba bidrar till någon smittspridning genom att åka med närmaste familjen till sitt egna boende i fjällen?! Alla som njuter av att skryta och kokettera med sina självuppoffrande beteenden men uttalanden som ’titta på mej så duktig jag är som suttit instängd i min lägenhet sedan 10 månader tillbaka’, varför kan ni inte vara trygga med att det var ert personliga beslut, trots att det inte finns ngt reseförbud, och vara ok med att andra förhåller sej annorlunda till icke-tvingande rekommendationer och råd? Det är bara sorgligt och patetiskt, kanske symptomatiskt för vad som händer när man sätter sitt liv på paus?! Nej, heja dej Ebba, jag tycker du gör helt rätt.

   1. Uppriktig fråga, hade du hejat på såsom du gör om alla hade lyssnat strunta i de icke-tvingande rekommendationerna och valt nöje framför solidaritet?

   2. Jen, det finns inget reseförbud pga att Sverige inte har den lagstiftningen som krävs för att man skall kunna förbjuda folk att resa. Därav ordet “rekommendationer”. Folk tolkar tyvärr ordet rekommendationer som lite allmänt hållna råd som man får följa eller inte följa lite som man känner för det, när det egentligen rör sig om de skarpaste ordalag en myndighet kan använda sig av inom rådande lagstiftning. När FHM och statisministern rekommenderar att man skall avstå från icke nödvändiga resor inom och utanför landets gränser så betyder det att du ska stanna hemma så länge din resa inte är nödvändig. Skidresor är inte nödvändiga och kommer att aldrig att vara.

 10. Jösses, Ebba. Har följt dig i säkert tio år, om inte mer. Alltid tyckt du verkat vettig, klok, genuin. En inspirerande förebild. Men det här är ju absurt! Vad är det egentligen du vill säga? Res mer på bekostnad av andra? Så innerligt trött på offentliga personers haltande argumentationer och rättfärdigande av helt onödiga resor. Varför inte använda sin plattform och möjlighet att nå ut och påverka till någonting vettigt? Så. Oerhört. Världsfrånvänt.

 11. Lite för in-your-face det här. Vad är det du försöker förmedla med dessa förklaringar? Att ni gjorde en bra bedömning? De som jobbar inom vården eller sitter ensamma hemma eller har inte sett vänner och familj på länge för att de är i riskgrupp uppskattar säkert att du haft det bra och laddat batterierna. Skriv gärna flera sådana inlägg, så inspirerande!

 12. Anledningen till att det är luftigt och lite folk är ju för att alla andra väljer att stanna hemma o skippa semestern i år! Även i sälen är sjukvården mkt pressad! Hade gärna själv laddat batterierna på semesterort, träffat min familj osv – men det är inte läge nu med tanke på smittspridningen. Även om det inte är olagligt att resa så kan man ju fatta ett genomtänkt beslut. Förstår inte vad du vill få fram med detta inlägg tyvärr.

 13. Folk förlorar ju sina jobb för att de agerar som ni, för att förtroendet är förbrukat. Som influenser är förtroende det enda du har. Mycket märkligt att välja detta berg att dö på.
  Kidsen från sälen har inte kunnat åka skidor på sitt jullov, eftersom där är fullt av turister.
  Att inte belasta sjukvården innebär naturligtvis att ni tryggt och säkert tänkt åka hem i egen bil när någon av barnen brutit armen? Hem till privatläkaren för benbrott? Eller hur tänkte ni kring det?

  1. Hej JC! “Mycket märkligt att välja detta berg att dö på”, var ju verkligen tråkigt att läsa – men jag förstår givetvis ditt resonemang, jag hoppas dock att jag kan jobba vidare med det jag gör, i och med att det också sysselsätter andra och jag i grunden är väldigt stolt över allt det jag byggt upp och åstadkommit. Men jag hör vad du säger. Finns ju tyvärr ingen möjlighet att göra detta ogjort. Bästa hälsningar från Ebba

 14. Det handlar nog inte bara om ni får Corona-symptom. Om ni gör er illa i backen, bryter ett ben eller annat, hur gör ni då? Man måste då belasta en redan ansträngd sjukvård där man inte bor. Skönt att ni fått batterierna laddade både i Skåne och Sälen. Skillnad mot alla som tar sitt ansvar och håller sig hemma och sjukvården som jobbar 12-timmars pass utan möjlighet till varken lite ledighet med familjen eller ladda några batterier!

 15. I en tid där det är så otroligt viktigt att vi sammarbetar & stöttar varandra har jag oerhört svårt att förstå hur man kan göra den här typen av val. Speciellt när man har familjemedlemmar som jobbar inom vården, vart är solidariteten med de som sliter omänskliga skift & utsätter sig själva för risk för att rädda liv?

 16. Jag tror att vi alla gör så gott vi kan. Var inte så hårda. Okej jag har varit hemma i jul men däremot har jag varit i Köpcentrum. Jag gör rätt och fel. Alla ni som kritiserar, har ni skött er 100 procent hela tiden eller har ni högre krav på andra än på er själv?

  1. Göra så gott man kan tycker inte jag innefattar resor både till Skåne och Sälen. Det känns mer som ”jag gör som jag vill”.

  2. Hej Karin, tack för din kommentar – håller med om att det är ett extremt hårt klimat, men samtidigt så lever vi ju i en kris. Nu finns ju tack och lov någon slags ljusning i sikte i och med vaccinet! Ha en fin vecka! / Ebba

 17. Åh vad jag längtar efter fjällen och ordentlig snö, men med två veckor kvar till BF är det ju inte att tänka på.

  Förstår att du får mycket kritik pga resandet, men just idag orkar iaf inte jag stämma in i klagosången.

  Allt gott!

 18. Smaklöst och världsfrånvänt inlägg. Hur reser man “tryggt och säkert hem i egen bil” med en hjärnskakning, ett avslitet korsband eller ett brutet ben? En så otroligt självgod och rättfärdigande ton i den här texten.

  1. Håller med! Visst för att ni bara att ni åker hem om någon av er får symptom, men risken är ju ganska stor att någon bryter ett ben och måste få vård på plats. Det är väl egentligen samma sak med resan till Falsterbo, händer något där så någon av er måste uppsöka sjukvård så belastar ni ett landsting ni inte tillhör i onödan.

 19. Låter härligt!’ Själv åker vi till Sälen om tre veckor, så känns skönt att höra att det är tryggt där uppe. Härligt med laddade batterier. Nu kör vi 2021!!

 20. Jag brukar aldrig kommentera någonstans om jag inte har något positivt att säga men nu gör jag ett undantag. Ebba, det hade varit så intressant att höra vilka du tycker rekommendationerna gäller för. De senaste veckorna har det blivit uppenbart att de inte tillämpas av politiker, myndighetspersoner och influencers. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Du kommenterar ofta att du blir ledsen av kritik men förklarar sällan orsaken till ditt beteende/åsikt. Som vuxen med en stor sk. plattform tycker jag du bör stå för dina åsikter och beteende. Det är otroligt världsfrånvänt att resa både söderut och norrut när rekommendationerna är att undvika alla icke nödvändiga resor. Om alla hjälps åt kan vi stoppa smittspridningen men när många fortsätter att göra sådana här val kommer vi få leva med pandemin en lång tid framöver.

 21. Vi har en skidresa till sälen inbokat vecka 7. Den bokade vi i somras när smittspridningen var låg. Just nu känns det oerhört obekvämt att tänka sig att åka upp dit på semester även om vi alla i familjen längtar ihjäl oss… antagligen kommer vi att boka av, vi inväntar väl egentligen bara att höra om de kommer att släppa något på restriktionerna i slutet på januari. Men det känns ju också osannolikt. Men nästa år! 🙏🏻

 22. Självklart ska vi kunna njuta av de fina stunder som finns. Så trist med alla missunsamme kommentarer!

  1. Kära vän! Vakna upp till verkligheten. 9433 avlidna hittills i Sverige och smittan fortsätter att spridas. Detta handlar inte om missunnsamma kommentarer.

  2. Missunnsamhet är det knappast. Lustigt det där när man inte håller med med, då är man antingen avundsjuk eller troll.

 23. Det gör mig uppgiven att se att det ett år in i pandemin fortfarande inte är tydligt för alla vilket allvarligt läge vi befinner oss i. Jag jobbar själv som läkare på ett mellanstort sjukhus. Vi har, som många, många andra, fått öppna Covid-IVA och flertalet pandemiavdelningar där vi enbart vårdar Covid-patienter. Egentligen finns varken personal eller utrymme för detta, men det har lösts genom att alla yrkeskategorier från alla kliniker ställer upp och jobbar extra. Jag jobbar inom en opererande specialitet, långt ifrån både infektions- och internmedicin. Även jag är nu placerad att jobba på Covid-avdelning och ansvara för att ge patienterna den bästa vård jag bara kan.
  Jag går i munskydd konstant på jobbet, även i administrativa delar av sjukhuset, för att inte riskera att smitta vare sig kollegor eller patienter. Undviker att åka buss, att gå i butiker, att träffa vänner för att hålla mig frisk och kunna jobba. Att då läsa om någon som åker på inte mindre än två resor över jul och nyår, för att ladda batterierna, gör mig inte annat än besviken. Vi i vården kämpar dygnet runt för att finnas på plats och ta emot alla som behöver oss och det är inte för mycket begärt att ALLA gör allt dom kan för att undvika att själva bli sjuka, smitta någon annan eller belasta vården med onödiga olyckor som behöver tas om hand. Semesterresor mitt i en pandemi är inte förenligt med att ta sitt ansvar.

 24. Men alltså att följa rekommendationer för att minska smittspridning under de förutsättningar ni valt uppe i Sälen är ju inget svårt alls. Inte heller att resa hem till Stockholm med covid-symtom som de första dagarna tycks vara milda. Det är ju tex först 3-6 veckor efter tillfrisknande som det mycket allvarliga inflammatoriska tillståndet för barn tillstöter. Men. Hade du med handen på hjärtat verkligen åkt till Stockholm med ett benbrott på något av barnen? Personligen hade jag inte haft hjärta att se mitt barn med svår smärta men alla är vi olika. Således åker jag inte utanför mitt egna vårdupptagningsområde. Jag kan dessutom också försäkra dig/er om att jag inte är missunnsamm överhuvudtaget. En semester i fjällen är längst ned på min semesterönskelista och kommer alltid att vara.

  1. Ebba, läs gärna läkaren Ingrids kloka kommentar. Alla kan drabbas av något som gör att man behöver uppsöka sjukvård, att då ta risken att belasta en redan belastad vård bekommer dig kanske inte. Försök vara vuxen, personal i vården sliter för att folk inte följer de rekommendationer som finns. Vissa bryr sig inte, tillhör du den skaran?

 25. Så bra skrivet, Ingrid, och flera av er andra också. Jag blir riktigt ledsen och frustrerad av att läsa och se Ebba och många andra som inte håller sig till rekommendationerna. De har ett syfte och borde för alla vara något självklart att följa. Vårdförbundet i Dalarnas ordförande vädjade innan jul att avstå från resor till fjällen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/vardforbundet-vadjar-ta-inte-riskerna-som-fjallresor-innebar Det finns både risk för smittspridning och en risk för att ni måste belasta vården om ni t ex skulle bryta benet i backen. Ebba, det hade varit så mycket bättre om du i stället kan använda dina kanaler med så många följare/läsare att visa hur viktigt det är att hålla sig till rekommendationerna. Hoppas på att se det framöver.

 26. Jag tycker det är tungt att läsa din blogg nu. Visst är det upp till mig om jag läser eller inte och nu vill jag inte läsa trots att jag gillar det du skriver i vanliga fall. Jag precis som Ingrid ovan är läkare i en opererande specialitet men påverkas också av covid. Skillnaden är att jag inte bor i Sverige och här har vi betydligt striktare regler. Skolorna är stängda (mina barn går dock eftersom både min man och jag jobbar i vården), allt är stängt förutom mataffärer, apotek och bensinmackar. Snart kommer vi ha haft det så i 5 av årets 12 månader med ett litet break under sensommaren och hösten. Varför bryr jag mig om vad en influenser i Sverige gör? Jo för att det är folk som du som förlänger problemet vi har. Det är folk som du som gör så att vi troligen inte kommer kunna åka till Sverige det här året heller – så länge smittspridningen är hög i Sverige så krävs karantän när man kommer tillbaka till det land jag bor i och som läkare har jag begränsad semester vilket gör att det finns inte en chans att jag kan sitta i karantän i 10dagar. Det är alltså folk som du som som är orsaken till att jag troligen inte får se min farmor igen och att min pappa inte får se sina barnbarn på 2år. För att då inte tala om alla som blir sjuka och dör i Sverige och andra länder. Ni har haft stor frihet i Sverige och har det fortfarande men ni klarar uppenbarligen inte av att minska på det mer nu när det verkligen behövs. Att resa inte 1 men 2 gånger under ett jullov det är inte nödvändigt. När du skriver att du laddat batterierna vill jag gråta. Mina barn tycker att det är ett äventyr att åka till återvinningen efter att inte ha haft några aktiviteter eller fått leka med kompisar på månader… Att säga att du får skit för att du är ärlig – det hade nog kommit fram ändå – är att undvika det vi faktiskt säger; åk ingenstans du inte måste, oavsett om du är politiker, influenser, kontorsråtta, eller sopåkare.

  1. Jag är i en liknande situation, bor också utomlands i ett land med strikta regler. Jag har inte ett dugg lust att få “inspiration” av någon som ett ÅR efter pandemins utbrott fortfarande inte verkar ha förstått vad som pågår. Vad vill du “inspirera” mig till? Att strunta i rekommendationer? Att ignorera en sjukvård som går på knäna? Vad är det jag ska lära mig här? Att tänka på mig själv och skita i andra? Jag läser bara den här bloggen varannan vecka men jag tror jag kommer att lägga den tiden på något annat hädanefter.

 27. Tycker så mycket om dig, men är så förundrad över och besviken på era nödvändiga? Resor till BÅDE skanör och sälen. Tror definitivt inte du kört tillbaka till ett sjukhus i Sthlm om ett av barnen brutit benen i backen. Jag har så svårt att förstå ditt och många andra influencers tänk just nu? HUR tänker ni?. Vi är så många som avstår och stannar hemma, knappt träffar några vänner eller familj. Medan ni kör på precis som vanligt. Varsågod för att det är mindre folk där ni är, vår familj är en av dem som valde att inte åka och förlorade pengarna.

 28. Jag gissar att du antingen inte kommer att bemöta ”negativa” kommentarer alls eller fortsätta att försvara sig. Men jag kan inte bara hålla tyst. Flera andra har formulerat sig mycket bra och jag skall försöka göra det samma. bara för att det inte är reseförbud betyder det inte att man bör åka till två olika ställen. Jag och min familj är helt slut, vi har inte träffat barnens farmor och farfar sedan mars, inte haft barnvakt eller möjlighet att ”ladda batterier” någonstans. Jag och min man har jobbat hemifrån i sex månader nu, Jag klappar inte mig själv på axeln för det, hade det inte varit pandemi så hade vi självklart också träffat nära och kära och gjort resor inom Sverige. Men, det finns någonting som heter solidaritet och medmänsklighet. Och även en rädsla för de närmsta, för tänk om barnets farmor och farfar bliR sjuka? Och inlagda? Och det inte finns platser på IVA? Jag hade inte kunnat försvara en nöjesresa för mig själv i detta läge. Hade varit intressant har höra varför du anser dig vara mer värd att få ha det bra, på bekostnad av andra människors hälsa och liv?

  Det samma gäller resonemanget med resor efter pandemin. Självklart får man önska sig att resa, det gör jag med. Men, jag kan inte undgå att samtidigt få dåligt samvete och tänka på klimatet och hur mina barn påverkas av temperaturförändringar. Men det verkar som att du kan helt bortse från sådant dåligt samvete, utan hittat sitt att rättfärdiga dina beteenden.

 29. Du uppmuntrar att göra frekventa avsteg från det solidariska ansvaret och rättfärdigar de genom bortförklaringar. Nu är vi, som tur var många, som inte gör som du. Och tur det. Om inte hade det varit trångt i liften.

 30. Härligt med nöjda barn och föräldrar! Roligt att höra att det fungerar väl med arrangemang för covid-säkert ”fjällande”❄️😇✨ Det vore väl det allra bästa – om vi kan göra åtminstone lite av de saker som får oss att må bra, utan att bryta mot riktlinjerna men ff a utan att smittspridningen påverkas i negativ riktning. Win win✨
  Ser fram emot nyheter på bloggen, och att prova några av dina grötrecept till veckan🤍 Tack!

  1. Beklagligt med aningslösa människor vars tankar enbart kretsar kring mode, skönhet och grötrecept.

 31. Fascinerande hur många som tolkat FHM:ens riktlinjer som lutherska påbud om att vi kollektivt ska späka oss – Och att det är genom kollektiv späkning som vi hindrar smittan att sprida sig…
  Att flytta sig via bil mellan egna boenden – Det gör inte att man sprider viruset. Att vara ute i friska luften – Det gör inte att man sprider viruset.
  Sen måste man också komma ihåg att 99 procent av Sveriges befolkning inte har viruset. ..

  1. Att skryta om det på en blogg är däremot extremt osmakligt och världsfrånvänt. Ur en PR synvinkel är det ett extremt bisarr val.

  2. Det handlar nog mer om att inte belasta sjukvården i onödan dit du reser. En olycka i skidbacken är ätt hänt. Tror inte man sätter sig i egen bil och kör hem.

   1. Hej igen Lena, förstår din kommentar till fullo! Är nu i efterhand väldigt glad över att vi inte behövde belasta sjukvården den här gången, heller. Som du skriver, en olycka är ju lätt hänt. Bästa hälsningar från Ebba

 32. Läste precis Trenders inlägg o det var sååå bra o talande för hur jag känner också! Sen går jag in här o möts av detta… Säger bara nej tack. Så jäkla sorgligt att människor rättfärdigar detta beteende. Men antagligen får vår generation stå till svars för våra barn när de blir stora.

 33. Nästa inlägg kommer att vara om hur ledsen hon blir av kommentarerna och att hon försöker att göra rätt men att det inte är lätt. Och att hon vill vara ärlig och berätta vad hon gör för läsarna. Möjligen en slutkläm att hon ångrar resan när det blev sånt väsen.
  Men då är ju resan redan förbi och de har haft sin semester, genialiskt

  1. Klart det är tomt i backarna när de flesta följer rekommendationerna. Varför räcker inte en rekommendation för dig, krävs det lagar och förbud för att förstå vad regeringen och folkhälsomyndigheten har bett om hela hösten? De flesta avstår resor medan andra väljer att reda mellan Stockholm-Skanör-Sälen för att ”ladda batterierna”?! Det är så verklighetsfrånvänt och egoistiskt så jag förstår inte ens hur man kan rättfärdiga beteendet. Sedan skriva om hur härligt det är i backen i sin blogg och utan att förstå att benbrott belastar akuten på plats om det händer. Hemskt.

   1. Hej Nina, tack för din kommentar! Jag förstår verkligen att detta inlägg och hela mitt agerande sticker i ögonen! Vi har naturligtvis också avstått från MYCKET under hela detta märkliga år och nu blev det som att vi i min lilla familj fullständigt struntar i rådande restriktioner, när så verkligen inte är fallet. Gör mig ledsen samtidigt som jag har mig själv att skylla, till 100%! Bästa hälsningar från Ebba

  2. Hej MM, nej, något sådant inlägg planerade jag inte att skriva – ibland tänker jag att man kanske borde ha sådana där “strategier” som folk har, men jag jobbar inte så. Bästa hälsningar från Ebba

 34. Helt fel av er. Dessutom börjar jag tycka att ni är falska i ert engagemang för miljön. Ni har flygskam men vill ändå padda från Frankrike över en helg. Börjar kännas ohållbart att lyssna på er snart. Trött på fake.

  1. Hej Beata, vi pratade om det som en “drömsak” men jag är ledsen om det uppfattades fel. I och för sig, så skulle jag ljuga om jag sa att vi aldrig kommer att åka till Frankrike, för det kommer vi nog att göra, på ett eller annat vis. Tack för din kommentar, trots allt! Bästa hälsningar från Ebba

 35. Bryr mig egentligen inte så mycket om vad andra människor gör men nu efter månader i den här pandemin känner jag att jag tar illa vid mig av att se så många kända och okända människor resa som om allt är som vanligt. Vi jobbar hemma och avstår från alla resor och även mindre och närmare nöjen som att besöka butiker, kafeer, restauranger, träffa familj och kompisar. Mår skit av att leva så här men gör det för att visa respekt och solidaritet med de som sliter i vården. Därför känner jag mig så sviken när jag ser att andra passar på att resa och roa sig och rättfärdigar det med att det ju är ganska tomt där de är, eftersom vi andra stannar hemma. Det svider att se.

  1. Hej Hanna, tack för din kommentar – förstår dig verkligen och uppskattar att du skriver, jag inser i efterhand att vi kanske gjorde en missbedömning här. Dock rådde inte något reseförbud och allt var öppet, utifrån rådande restriktioner, men jag förstår ändå din synpunkt här. Bästa hälsningar från Ebba

 36. Jag har läst din blogg i många år och lyssnat på Säkerstil-podden så länge den har funnits, köpt era böcker. Jag kan väl egentligen inte alls relatera till din (och Emilias) livsstil när det gäller inredning, kläder, resor, skor och väskor, det är alldeles för dyra saker för mig, men jag har verkligen uppskattat er härliga och positiva energi och ni är väldigt kunniga i mycket kring designers etc. Den första känslan av bristande trovärdighet kom redan 2019 när ni började tala om klimatet i podden. Det som ni båda sedan gjorde var att resa väldigt mycket det året, kändes inte särskilt trovärdigt efter det. Det förvånar mig, då ni båda har stora plattformar, är oerhört kompetenta och en enorm möjlighet att påverka många och vara förebilder. Är inte det en del av storheten att vara influenser, att använda sitt utrymme till att nå ut till människor och inte bara få oss till att klicka på länkar och handla? Och nu under pandemin som så många här ovan har skrivit om, har du återigen chansen att använda din plattform till något bra, vara en förebild, men istället väljer du att resa kors och tvärs i Sverige. Det är många som skrivit om hur vi försöker vara solidariska med varandra/samhället och sätta oss in i ett större sammanhang för att minska smittspridningen i samhället, underlätta för vården etc än bara tänka “jag och min familj”. När jag läser kommentarerna ovan känns det som ett stort glapp mellan dig och dina läsare ute i landet. Jag vet inte om det är livet på Östermalm som gör dig fartblind och världsfrånvänd, att du för sällan träffar oss ganska vanliga människor?
  Jag tror verkligen att du och många influensers/kändisar behöver ta er en riktig funderare efter denna pandemi och fundera på vad det är ni använder era plattformar till egentligen och hur är jag en trovärdig influenser? Annars kommer inte detta yrke att finnas kvar.

 37. Gjort är gjort tänker jag… Men det blir svårt att vara trovärdig när man vill vara en förebild och sedan gör som man vill trots att folk har uppmanats att stanna hemma. Du/ni i ert hushåll kunde ju resa hem till er lokala vårdcentral/sjukhus men hur tänkte din syster? Tappade lite förtroendet för er som familj där. Förstår hur det suger att inte kunna träffas vid jul, bor själv i Kanada och har inte varit ”hemma” sedan 2019 pga rådande omständigheter.

  1. Hej Anna, tack för din kommentar! Hur min syster med familj resonerade vill jag inte gå in på, det är hennes val – men tack ändå för din kommentar och det är rent ut sagt förjäkligt tuffa tider detta. Bästa hälsningar från Ebba

 38. Hej
  jag är nyfiken på resonemanget “Och eftersom någon frågade, så ville jag också svara på hur vi tänkt kring sjukvård: Vår plan här har varit, enligt råden från Sälens vårdcentral, att avbryta och och åka hem på ett säkert sätt (i vårt fall, med egen bil) om vi skulle få symtom”

  Det kan vara en situation att åka hem om man känner sig förkyld eller får diffusa covidsymptom men i fjällen kan man behöva en helt annan typ av sjukvård tex någon bryter benet. Jag har svårt att se att man sätter sig i en bil med en vuxen eller barn som brutit benet för att ta hand om det i Stockholm.

  Så många människor i Sverige gör stora uppoffringar sen ett år tillbaka – det är provocerande att vissa fortsätter som vanligt. Det gäller såklart inte bara din familj men eftersom du är offentlig blir det problematiskt.

  1. Hej Pernilla, tack för din kommentar! Försöker svara ikapp här så gott jag kan! Vad gäller det du skriver om att “Det gäller såklart inte bara din familj men eftersom du är offentlig blir det problematiskt”, så förstår jag dig verkligen. Jag inser i efterhand att det verkligen inte var klokt att skriva om detta, trots att jag valde att inte uppdatera om detta på exempelvis min Instagram, samt att jag inte besvarade de många frågor jag fick om “Sälen-tips för barnfamiljer” och liknande. Nu får jag helt enkelt bara i efterhand åtminstone vara tacksam över att vi inte heller denna gång behövde uppsöka någon vård i Sälen. Men jag förstår naturligtvis att detta inte var din poäng, utan att du tycker att vi gjorde en missbedömning här, liksom alla andra som reste till exempelvis stugor i fjällen. Bästa hälsningar från Ebba

 39. Söka vård på hemmaplan, skriver du om. Hur hade ni agerat om ett av barnen trillat och slagit i huvudet rejält nere i Falsterbo?Kört 65 mil hem till huvudstaden för att uppsöka sjukhus där?

  1. Hej Anna, tack och lov så behövde vi inte heller detta lov uppsöka vård – men givetvis, jag förstår din poäng här! Point taken, så att säga. TACK för din kommentar! Bästa hälsningar från Ebba

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.