Äntligen nånting annat!

När en knytblusklädd Sara Danius öppnade Camilla Thulins visning i förmiddags gick det ett sus genom publiken. Man tänkte “wow” – men sedan tänkte också jag, varför gjorde inte fler såhär? Med “såhär” menar jag nånting eget, nånting annat än de trådsmala, unga modellerna som paraderat nedför majoriteten av alla visningar de här dagarna.

Utöver Camilla Thulin, så var ett lysande undantag också designern och stylisten Selam Fessahaye, som visade på Fashion Week Stockholm för första gången. Begåvade Selam Fessahaye lär vi se (mycket) mer av framöver. Spana in den bejublade visningen här! Och såhär (Foto: Isabell Rhea Eriksson / Fashionweek.se) såg det ut i förmiddags…

MNO_0029

Alltså äntligen någon som tar ut svängarna vad gäller catwalk-idealet. Viktigt men också smart, eftersom det givetvis ger eko. Mycket mer än om kollektionen visats upp av “vanliga” modeller. Hela Camilla Thulins “sample”-kollektion är i storlek 38, istället för 34 / 36, vilket annars alltid är standard. Hatten av för Thulin, säger jag.

FashionweekSS19_Camillathulin_webb-26

Redan 1987 grundade hon sitt eget märke, som då gjorde underkläder – och sedan åtta år tillbaka skapar hon klänningar, blusar och kjolar, alltid med feminint snitt, markerade midjor och i praktiska material med miljötänk när det kommer till produktion och val av tyger.

MNO_1018

Vad gäller stylingen av visningen hade jag hoppats på lite mer. Större, mera! Kostymdesigner som hon är borde Camilla Thulin ha öst på, dragit något till sin spets, för att det är vad en catwalk är till för. För att hon KAN! Det är en kreativ scen som ska inspirera. Samtidigt, så lät hon kvinnorna ta plats, vilket också var fint.

Kommentera gärna!

12 reaktioner till “Äntligen nånting annat!

 1. Fantastiskt fint och så roligt att se lite mer “normala” modeller om man utgår från klädstorlek. Tummen upp för den idén 👍

 2. Har dock funderat över att det alltid står att man ska köpa en storlek större av hennes kläder då de är “små i storlekarna”. Varför är de det? Skulle vara intressant att få veta.

  1. Hej! Jag brukar ha Stl 42 och köpte en klänning av Thulin. Perfekt i storlek upptill, men stor nertill med mycket tyg över ryggslutet och rumpan. Den skulle vara figursydd så jag fick tyvärr skicka tillbaka den. Det är väl olika, men du kan ju alltid köpa din storlek och prova. I värsta fall får du skicka tillbaka. Hon hade superbra service och fri returrätt (även på rea som jag köpte).

 3. Så cool. Sara Danius i en egendesignad knytblus och samma dag går hon till Akademien för att lösa problem.
  En eloge till Camilla som använder kvinnor i olika storlekar och åldrar. 👍😀

 4. Åh! Va glad man blir 🙂 ett steg i rätt riktning.
  Den där knytisen blir jag sugen på.

 5. Fast vänta nu…precis det gjorde ju Hannah och Amanda på sin Visning a Daisy Grace. Blandade storlekar och åldrar, om jag minns rätt. räknas inte det?

 6. Ida Sjöstedt pratade om det där i sitt sommarprat för några år sen. Att det tyvärr då bara pratades om modellerna om en hade andra modeller än de traditionella, och att kläderna då kom i skymundan. Vilket förståeligt blir tråkigt om en vill ha uppmärksamhet för sin design.

  Med det sagt, så gillar jag också när normer bryts och modellerna är andra än de traditionella.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.