Pampigt, värdigt, vackert – och att känna historiens vingslag

Ja, det slitna uttrycket om ”historiens vingslag” – som man ju säger ibland. Men idag, idag känns de verkligen. På riktigt. Stora, mäktiga vingslag och det lätta vinddraget av en historisk dörr som går igen, bakom dörren en epok. The Elizabethan Era. En era man kommer läsa om i historieböckerna, som jag kommer att dra med mina barn på utställningar i London om. Som det kommer att berättas om. Som vi alla faktiskt fått vara med om…

Ja, sedan imorse har jag suttit klistrad vid sändningarna av den högtidliga begravningen – och slås gång på gång av det OTROLIGA arrangemang hela denna dagen är. När har de hunnit repetera? Hur vet alla var de ska stå, vart de ska gå, exakt vad de ska göra?

För att inte tala om säkerheten, med alla dessa statschefer och kungligheter samlade på ett och samma ställe? Detta minutschema, denna fullständiga perfektion i värdig pompa och ståt, inför miljoner människors ögon, och Londons gator som kantas av tusentals och åter tusentals. Ja, man blir kort sagt djupt imponerad.

Kronjuvelerna där på kistan, som gnistrade i septembersolen – jag är så glad att jag tog med barnen för att se dem, i Towern, i påskas. Jag minns då hur vi pratade om drottningen, hur de nyfiket undrade vad som HÄNDER när hon inte finns längre? Ska de då ändra alla vackert graverade, broderade, inhuggna E.R (för Elizabeth Regina) överallt? När God save the Queen – blir God save the King.

…Och ja, som svar på barnens fråga, så ändras nu EIIR till CIIIR – alltså, för Kung Charles den III:e – och R:et står då för Rex istället för Regina. Sedlar och mynt kommer också successivt att bytas ut.

Familjen, ättlingar, europeiska kungahus, världsledare – alla var på plats. Och här nedan ser vi prins Andrews döttrar, prinsessan Eugenie och prinsessan Beatrice…

På plats var också några av de allra yngsta familjemedlemmarna, här nedan ser vi prinsessan Charlotte och prins George, minstingen prins Louie fick vara hemma. Klokt beslut kan jag tycka, det blir en alltför lång dag för en 4-åring.

…Och jag noterar också att dessa dagar har präglats av – det är i alla fall en känsla – att kung Charles vill göra vad han kan för att förena sönerna, eller i alla fall att inte elda på skriverierna om sprickan mellan dem. Bröderna gick idag sida vid sida i processionen efter kistan, tillsammans med prinsessan Annes son Peter Phillips. Och här nedan ser vi också en tydlig markering, med Meghan intill Camilla:

…Begravningen var naturligtvis också en uppvisning i sofistikerade begravningskläder. Barbent på en begravning är man traditionellt inte, därav alla svarta strumpbyxor. Det är också korrekt enligt gammal tradition att bära någonting på huvudet, därav hattarna och sorgfloren, som vi ser här ovan på Camilla och Kate:

Kate – som vi numera får vänja oss att kalla för Kate, prinsessa av Wales! Kanske blir nog nu av med ”Kate Middleton” som hon ju fortfarande kallas av väldigt många, ja, inklusive av mig själv ibland?!

…Meghan valde en typisk Meghan-look, nämligen capeklänningen från Stella McCartney, pärlörhängen hon fått i gåva v drottningen och förstås skyhöga klackar.

Och en svart, stor, slät hatt till det:

Ja, man blir – precis som Titti Schultz sa i P4 Extra där jag idag gästade, för att kommentera dagens händelser – tagen. Vill också visa den fina bilden på ”The Palace Household Staff” som alla stod på rad utanför Buckingham Palace. En glimt av några av drottningens allra närmaste, lojala, medarbetare:

En tår eller två rann när de sjäng så vackert i kyrkan, det måste jag erkänna! Och då är jag inte ens på plats i London, vilket jag verkligen hade velat vara. Kröningen av Charles, då SKA jag vara på plats, inget kan komma i vägen i kalendern då. Inget!

Ja, man hoppas – och kan faktiskt med stor säkerhet nästan veta – att den här dagen blev precis som hon hade tänkt sig, och att Elizabeth tittar ner på alla människor på Londons gator idag och ler.

Foto: Bernat Armangue / TT, Hannah Mckay / TT, Ben Stansall / TT

KOMMENTERA GÄRNA – TITTADE DU NÅGOT PÅ BEGRAVNINGEN?

20 reaktioner till “Pampigt, värdigt, vackert – och att känna historiens vingslag

 1. Så vackert skrivet🌺. Jag instämmer 100%. Varm, vacker och värdig begravning❤️. Detaljerna var häpnadsväckande vackra och genomtänkta. Ett minne att vårda. Elizabet II, en epok som blir historia.
  En reflektion: promenaden efter gudstjänsten var rätt lång, kanske skönt att få gå, minnas och sörja med hela kroppen. ❤️❤️

 2. Som jag har saknat dig och ditt skrivande! Men jag saknade dig även som kommentator på begravningen. Ville ha dig där. Och visst var det ståtligt. Vackert. Och samtidigt enkelt och personligt på ett annat plan (blommorna på kistan med rosmarinen och säckpipan💕)?. En kunglighet helt enkelt.

  1. Jag ligger sjuk , har tittat på varje minut . Och nu på slutet , det sista , då man såg att Charles blev så ledsen , tagen och berörd . Då tårades mina ögon med . Såå pampigt. Det här kan britterna . Helt otroliga med sina ritualer och perfektion ! Helt slut , men så vackert o mäktigt men saknade dig som kommentator. Har varit i London flera ggr men missat dessa mäktiga kyrkor, byggnader

 3. De repeterade nattetid på plats, både i London och ute i Windsor. Varenda sekund var minitiöst inövad. En imponerande procession utan dess like. Man kan inte undvika att bli tagen, förblir mållös och djupt rörd.

 4. Också sjuk hemma, precis som Annelie, och har tittat på allt. Detta med pompa och ståt kan britterna verkligen! Och ändå lägga till de personliga detaljerna. Älskade det ’vilda’ blomsterarrangemanget på kistan. Väldigt fint och stämningsfullt alltihop. Och nu kvarstår en sista ceremoni för de allra närmaste, helt rätt att de ska få ha sin mamma/far- mormor för sig själva och få sörja utan tv-kameror.

 5. Tack att du skrev om Elizabeth och begravningen. Jag tycker så mycket om dina kungliga inlägg.

 6. Jag undrar om du vet varför de svenska kungligheterna (bla) satt så väldigt nära kistan och familjen? Jag vet att kungen är släkt med den brittiska kungafamiljen på minst tre håll men det har annars inte tyckts som att de har en så värst nära relation?

  1. De kungliga som har regerat längst sitter närmast, bla drottningen av Danmark, svenska kungen osv.

   1. Tack för svar! Det var ett alternativ som slog mig.

   2. Fast regenttid kan ju inte stämma? Den holländske kungen satt ju i princip bredvid vårt kungapar och danska drottningen, och han tillträdde ju nu under 2000-talet. Det måste väl ändå ha med släktskapet att göra?

 7. Blir glad att se inlägg i bloggen. Tycker om dig Ebba och ditt skrivande! ❤️

 8. Tittade på BBC, Sky Live och SVT. Har också följt alla sändningar på BBC de senaste 10 dagarna. Har bott i England i 10 år, så är anglofil av stora mått. Blir så spännande att följa vad som händer framöver. Louis (med s inte e) är förresten min favorit. En riktig liten personlighet. Så underbart att så här i efterhand se honom tillsammans med farfarsmor på balkongen under jubileet.

 9. Ser med spänning fram emot din analys av drottning Margerethes beslut om Joakims barn samt Js och As reaktioner!

  1. Vem är A?
   Ja, det vore intressant att höra. Av kommentarerna, under inlägget på danska kungahusets insta när detta tillkännagavs, att döma, förstår inte danskarna beslutet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.